Veniturile Purcari Wineries Plc (“Grupul”) au crescut cu 8%, la 49,8 milioane RON, în primul trimestru, față de aceeași perioadă din anul trecut (și cu 18% față de trimestrul I 2019), potrivit unui comunicat. Marjele de profitabilitate au avansat mai rapid ca veniturile, fiind impulsionate de o îmbunătățire continuă a mixului de produse, cu EBITDA în creștere +13%, la 19,6 milioane RON și Profit net +28%, la 10,3 milioane RON.
Grupul înregistrează performanțe puternice într-o realitate de piață post-Covid și a întreprins, printre altele, măsuri ferme pentru a valorifica cererea online în creștere pentru vinuri, potrivit companiei. În acest sens, Purcari a anunțat pe 14 mai investiția sa în 8Wines.com o platformă online de vânzare a vinurilor, care demonstrează un ritm de creștere accelerată, pentru a consolida prezența sa în comerțul electronic.
“Deja a devenit o mantră pentru noi că fiecare criză creează și mari oportunități; și în acest caz, am încrederea că ieșim mult mai puternici din această pandemie. Am continuat să investim în 2020, când mulți dintre competitorii noștri și-au înghețat dezvoltarea, iar aceasta se reflectă în rezultatele noastre și aprecierile consumatorilor noștri. Pot afirma cu certitudine, suntem într-o poziție foarte bună la acest start de 2021”, a comentat Victor Bostan, Director General al Purcari Wineries.
Punctele cheie ale perioadei, prezentate de companie:
- România: Creșterea puternică continuă și în trimestrul I, +19% față de T1 a anului trecut. Brandul lider, Purcari, a condus creșterea cu +29%. Bardar și-a dublat vânzările, deși de la o bază de comparație mai mică. Canalului de comerț modern a continuat să evolueze puternic, în timp ce comerțul tradițional a înregistrat o revenire deosebit de puternică, avansând cu 24%.
- Moldova: Activitatea comercială s-a îmbunătățit semnificativ, dar cifra de afaceri rămâne încă sub nivelul din 2019. Vânzările și-au revenit în toate canalele, excepție HoReCa, afectată de restricții.
- Polonia: Vânzările în scădere cauzate de un Paște mai târziu în acest an și de efectele unor restricții pandemice mai stricte. Astfel, campaniile de trade marketing au fost amânate pentru a maximiza rentabilitatea investițiilor. Estimăm o revenire în trimestrul II ce va compensa performanța modestă în trimestrul I 2021.
- Asia: În creștere cu 23% an de an, dar vânzările rămân încă sub nivelul celor din 2019, segmentul de catering, unul foarte important pentru vânzările din China, încă nefiind revenit deplin. Bostavan a beneficiat de cerere sporită pentru vinurile din segmentul mediu. Interes crescut față de Bardar, generând cele mai mari marje de profitabilitate, deși de la o bază de comparație mai mică.
- Cehia și Slovacia: Recuperarea lentă, vânzările fiind în creștere cu 2% an de an. Atât canalul de comerț modern, cât și cel tradițional suferind semnificativ de restricțiile pandemice, în special în Slovacia. Restructurarea Tesco încă afectează rezultatele, dar cu un efect în scădere. Intrare pe segmentul premium cu Purcari, vânzări în creștere, în T1 2021 atingând 43% din întreg anul 2020. • Ucraina: Dublarea vânzărilor de vinuri Purcari față de perioada similară a anului trecut, devenind din ce în ce mai popular în rândul consumatorilor și al formatorilor de opinie locali. În proces de deschidere a unui birou local pentru a susține creșterea.
Purcari Wineries Plc (brandurile Purcari, Crama Ceptura, Bostavan și Bardar) este unul dintre cele mai mari grupuri de vinuri și brandy din Europa Centrală și de Est. Grupul gestionează în jur de 1,300 de hectare de podgorii și operează patru platforme de producție în România și Moldova. Grupul este lider în segmentul de vinuri premium din România, cu o cotă de circa 30% și cel mai mare exportator de vin din Moldova, livrând în peste 30 de țări.