- ”În acest an, urmează să avem o revizuire a strategiei pentru următorii ani împreună cu colegii din Consiliul de Administrație și cu echipa executivă, pentru a lucra la trasarea direcțiilor pentru viitor”
- ”Ne dorim să vedem și piața derivatelor funcțională, cât mai curând”
Obiectivele majore ale noii echipe de conducere a Bursei de Valori București, care și-a început mandatul în februarie, rămân cele din planul strategic 2021-2024 și au în centru creșterea lichidității pieței, ne-a spus Radu Hanga, care a primit un nou mandat de președinte BVB, în cadrul unui interviu în exclusivitate.
Acționarii Bursei de Valori București au ales, în Adunarea Generală din noiembrie 2023, un nou Consiliu de Administrație pentru următorii 4 ani, în cadrul căruia au intrat cinci membri noi.
Radu Hanga ne-a vorbit, în interviu, despre planurile pentru noul mandat, despre rezultatele ultimilor ani, dar și despre contextul actual care influențează comportamentul investitorilor și emitenților.
***
Care sunt obiectivele noului Consiliu de Administrație al BVB?
Radu Hanga: Obiectivele majore rămân cele din planul strategic 2021-2024 și au în centru creșterea lichidității pieței. În acest an, urmează să avem o revizuire a strategiei pentru următorii ani împreună cu colegii din Consiliul de Administrație și cu echipa executivă, pentru a lucra la trasarea direcțiilor pentru viitor. Continuitatea este întotdeauna una dintre cele mai bune abordări, indiferent de mediul despre care vorbim. Iar în cazul nostru, al Bursei de Valori București, am văzut că pașii pe care i-am făcut în anii anteriori au produs și produc in continuare efecte pozitive și măsurabile, și aici aș menționa doar câteva, respectiv creșterea numărului de investitori și de listări, dar și a reprezentativității României în indicii pentru piețe emergente ai FTSE Russell și cei pentru piețe de frontieră ai MSCI.
Care considerați că sunt realizările fostei echipe de conducere a BVB?
Radu Hanga: Nivelul la care este acum piața de capital din România este rezultatul muncii întregii comunități a pieței de capital, atât a echipei Bursei de Valori București, cât și a intermediarilor, emitenților, investitorilor și a tuturor stakeholderilor pieței – includ aici autoritățile și diversele instituții ale Statul Român.
În ceea ce privește numărul de listări, în perioada 2019 – 2024 am numărat peste 190, iar valoarea acestora a depășit 12 miliarde euro. Odată cu acest aflux de listări de acțiuni și obligațiuni, am asistat și la creșterea numărului de investitori, care s-a triplat, ajungând de la 54.000 în 2019, la aproape 179.000 la finalul anului trecut, cu mult peste ținta din strategia pe 2021 – 2024, de 100.000 de conturi.
De asemenea, lichiditatea medie zilnică a ajuns anul trecut la aproape 31 milioane euro pe toate piețele operate de BVB, cu 60% peste cea din 2022. Din această sumă, aproape 20 milioane euro reprezintă doar lichiditatea medie zilnică cu acțiuni pe Piața Principală. Odată cu creșterea lichidității, vedem o creștere semnificativă a numărului de tranzacții, anul trecut acestea ajungând la aproape 2 milioane, fiind aproape de recordul din 2007, de 2,2 milioane de tranzacții (record pe care estimăm că îl vom depăși anul acesta).
Evoluția prețurilor și noile listări de companii au dus capitalizarea pieței la maxime istorice, în prezent fiind la aproximativ 320 miliarde lei.
Listarea Hidroelectrica a reprezentat un punct important în istoria și dezvoltarea pieței de capital, deoarece, prin mărimea ofertei și a companiei, a demonstrat că piața din România poate susține derularea unor tranzacții de ordinul a miliarde de euro, o mare parte din acțiuni fiind cumpărate de investitorii locali.
Oferta de instrumente financiare a continuat să se diversifice, atât prin continuarea programului Fidelis de către Ministerul Finanțelor, cât și prin dezghețarea pieței obligațiunilor municipale.
De asemenea, împreună cu Statul Român, am reușit să creăm un mecanism de susținere a listărilor, printr-o schemă de minimis prevăzută în PNRR, care reprezintă un semnal puternic din partea Statului pentru susținerea pieței de capital și încurajarea companiilor să atragă finanțare de la investitori. Această schemă prevede o finanțare nerambursabilă de până la 300.000 de euro pentru companii, această sumă acoperind maximum 70% din cheltuielile suportate de o companie în procesul de listare.
Alături de cele menționate mai devreme, aș adăuga schimbările fiscale în ceea ce privește impozitarea pe piața de capital, platforma cu rapoarte de analiză BVB Research Hub, unde sunt publicate aproape 290 de rapoarte, precum și inițiativele de educație atât pentru investitori, cât și pentru antreprenori, cum este programul Made in Romania.
De asemenea, un lucru foarte important în evoluția pieței în toți acești ani este creșterea reprezentativității României în indicii FTSE Russell pentru piețe emergente. Dacă în octombrie 2020, când BVB era promovată efectiv la statutul de Piață Emergentă de către FTSE Russell, România intra cu trei companii în indicii FTSE, în prezent suntem prezenți cu 15 companii.
Odată cu listarea Hidroelectrica, au crescut șansele ca România să fie promovată la statutul de Piață Emergentă și de către MSCI. În prezent, România îndeplinește criteriile calitative ale MSCI în legătură cu Dezvoltarea Economică și Ușurința de a accesa piața de capital. Mai avem nevoie să îndeplinim în totalitate și criteriile cantitative. Deja, 4 companii îndeplinesc criteriile de capitalizare. Este nevoie de minimum 3 companii care să îndeplinească atât criteriile de capitalizare, cât și cele de lichiditate. Următoarea revizuire anuală a MSCI va fi in iunie anul acesta. Ne dorim o includere pe watchlist pentru un potențial upgrade la statutul de Piață Emergentă și din partea MSCI. România are, acum, 23 de companii în indicii MSCI pentru piețe de frontieră.
Ce v-ați fi dorit să realizați în mandatul precedent și nu ați reușit la nivelul la care v-ați propus?
Radu Hanga: În ultimii ani au fost parcurși pași importanți și de către colegii de la CCP.RO Bucharest în vederea operaționalizării și, recent, Autoritatea de Supraveghere Financiară a aprobat cererea BVB de autorizare a noii piețe de derivate. Mai sunt o serie de pași de parcurs și ne dorim să vedem și această piață funcțională, cât mai curând, astfel încât investitorii să aibă la dispoziție instrumente noi pentru managementul portofoliilor.
De asemenea, ne dorim să diversificăm și mai mult oferta de investiții disponibilă la BVB, atât prin noi listări atât din țară, cât și de peste graniță, cât și printr-o paletă cât mai diversă de instrumente disponibile la tranzacționare, cum ar fi noi emisiuni de obligațiuni verzi.
Care sunt principalii factori care considerați că vor influența activitatea BVB în acest an?
Radu Hanga: Imaginea de ansamblu ne arată că piețele sunt în continuare interconectate, chiar dacă în ultimii ani, se poate observa o oarecare decorelare între piețele dezvoltate și cele emergente și de frontieră. Trendul este dat în continuare de piețele mari, însă investitorii sunt mai atenți la piețele în care aleg să investească și la oportunitățile care se ivesc.
Totodată, vedem că investitorii sunt foarte atenți la evoluția contextului global și la politicile protecționiste ale guvernelor, la temperarea inflației și începerea unui nou ciclu de reducere a dobânzilor, așteptările lor depinzând în mare măsură de evoluția economiilor și de mișcările marilor bănci centrale.
Dacă ne uităm la contextul regional, vedem că atenuarea tensiunilor din Ucraina poate fi un factor de suport pentru evoluția piețelor, inclusiv a celei de la București.
Chiar în acest context cu incertitudini, din ultimii ani, profilul internațional al pieței din România a crescut, iar faptul că la BVB s-a derulat, anul trecut, cel mai mare IPO din Europa a consolidat imaginea noastră pe radarele investitorilor internaționali. Sunt convins că, pe măsură, ce ne apropiem de obiectivul de promovare la statutul de Piață Emergentă și de către MSCI, România va avea o imagine din ce în ce mai bună.
Schimbarea de mandat la BVB s-a sincronizat cu o schimbare și la ASF. Ce așteptări aveți de la autoritate în anii următori?
Radu Hanga: După cum spuneam mai devreme, continuitatea este una dintre cele mai bune abordări. Astfel că ne așteptăm ca împreună cu ASF să avem aceeași direcție ca și până acum, aceea de sprijinire a dezvoltării pieței locale de capital în rolul său principal, acela de a fi platformă de finanțare pentru companiile românești.
Cum poate arăta 2024 pe piața de capital, după un 2023 cu succesul fulminant al Hidroelectrica?
Radu Hanga: Relaxarea condițiilor pe piața monetară, care se va traduce printr-o scădere a costului banilor, poate determina o reluare a tendinței companiilor românești spre listare. Încă suntem în discuții cu companii care au pus în așteptare planurile de listare, ceea ce ne dă încredere că odată cu o revenire la condiții mai bune, vom vedea acele companii venind pe piață.
Numărul de investitori a continuat să crească în ultimii patru ani, concomitent cu creșterea vizibilității Bursei și a numărului de companii venite pe piață, dovadă că pașii pe care BVB i-a parcurs pentru dezvoltarea pieței sunt în direcția bună. Urmează să parcurgem noi pași în această direcție, o parte dintre aceștia fiind prevăzuți chiar în Strategia Națională de Dezvoltare a Pieței de Capital, care este în curs de implementare, cu participarea tuturor stakeholderilor pieței de capital, printre care Bursa de Valori București, Autoritatea de Supraveghere Financiară, Ministerul Finanțelor, băncile, societățile de servicii de investiții financare și administratorii de fonduri.
Ne dorim ca această dinamică să se transpună și în creșterea lichidității, care este un element important al strategiei noastre.
Cum vedeți 2024 din punct de vedere al listărilor? Sunt prevazuți bani în PNRR pentru procesul de listare însă, anul trecut, nu au fost accesați în măsura în care se aștepta. Care sunt perspectivele pentru acest an?
Radu Hanga: După cum menționam mai devreme, păstrăm legătura cu companiile care vroiau să atragă finanțare înainte de creșterea inflației și a costului banilor și ne bucură să vedem că acestea nu au renunțat la planurile de a veni pe piață, ci doar așteaptă o revenire la o normalitate în ceea ce privește inflația și costul banilor.
Schema de minimis este un real ajutor pentru multe companii care vor să se listeze, pentru că acoperă o parte din cheltuielile suportate pentru listare. În acest an au fost aduse o serie de îmbunătățiri acestei scheme, inclusiv prin creșterea sumei care poate fi acoperită de către stat, iar intermediarii din piața de capital au avut un rol important în consultările premergătoare lansării Ghidului din Apelul II al schemei.
Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene este un partener al pieței de capital și colaborarea cu echipa ministerului a fost una foarte bună, astfel că noul Ghid este cât mai bine adaptat sugestiilor intermediarilor, respectând, totodată, cerințele din PNRR.
Având în minte această imagine, cu toate aspectele menționate mai devreme, privim cu încredere spre viitor și ne dorim să vedem o activitate din ce în ce mai intensă în ceea ce privește derularea rundelor de finanțare prin piața de capital.
Ce măsuri vedeți pentru impulsionarea lichidității?
Radu Hanga: Odată cu creșterea numărului de investitori, am observat o nevoie în creștere de surse cât mai accesibile de informare, de rapoarte de analiză ușor accesibile investitorilor. Pentru a veni cu o soluție la această cerere, am lansat platforma BVB Research Hub, pe care au fost publicate până în prezent, aproape 290 de rapoarte de analiză, realizate de analiștii unora dintre cei mai importanți intermdiari de la Bursa de Valori București. În mod normal, aceste rapoarte sunt oferite clienților contra cost, ceea ce ar presupune un efort financiar din partea investitorilor care doresc să citească aceste rapoarte. Ne-am asumat rolul de a crea www.bvbresearch.ro și de a susține financiar, împreună cu partenerii noștri, acest program, astfel încât investitorii să aibă acces gratuit la aceste rapoarte.
Un rol important în impulsionarea lichidității îl joacă mass media, pentru că jurnaliștii sunt cei care traduc într-un limbaj mai accesibil informațiile despre piață și companii, care, uneori, sunt într-un limbaj ceva mai complex.
Relansarea pieței derivatelor și operaționalizarea deplină a CCP.RO Bucharest vor juca, totodată, un rol foarte important în creșterea lichidității. În prezent, bursa noastră își îndeplinește cu succes rolul de finanțare al economiei și permite circulația capitalului, iar lansarea noilor instrumente va oferi investitorilor noi posibilități de administrare a portofoliilor, mai ales în condițiile de volatilitate ridicată a pieței.
În ultima vreme s-au intensificat fraudele în platformele de social media prin utilizarea deepfake care au ca subiect investiții în companii listate. Aveți în vedere măsuri de contracarare a acestui fenomen?
Radu Hanga: Trebuie să fim conștienți că trăim în lumea tehnologiei, a inteligenței arficiale. Cred că în această lume, în care informația excesivă devine uneori un instrument de dezinformare, trebuie să fim mai atenți și să trecem prin filtrul rațiunii toate mesajele care promit câștiguri ușoare și fără riscuri.
Recent, Autoritatea de Supraveghere Financiară a anunțat o serie de măsuri prin care să poată lua măsuri mai severe pentru a contracara astfel de tentative de fraudă, prin a închide acele site-uri utilizate de rău voitori, în condițiile în care orice raportare a reclamelor înșelătoare din social media nu au avut vreun efect de a stopa acest fenomen.
Pe de altă parte, pentru cei care își doresc să investească la bursă, am un mesaj simplu: acest tip de investiții se realizează doar prin intermediari autorizați/înregistrați de către Autoritatea de Supraveghere Financiară. Lista acestor intermediari se găsește pe site-ul ASF (www.asfromania.ro) și pe site-ul Bursei de Valori București (www.bvb.ro).
Cum apreciați măsurile fiscale introduse pe finalul anului 2023? Considerați că ar putea afecta disponibilitatea investitorilor să investească pe piața de capital?
Radu Hanga: Cu toți cei care trăim în România, înțelegem că trebui să plătim taxe, pentru că vrem să avem un trai de viață mai bun, vrem educație, vrem drumuri bune, acces la sistemul de sănătate, inclusiv partea socială, în care trebuie să avem grijă și de cei în vârstă, prin plata pensiilor.
Așadar, credem că funcționăm într-un cadru fiscal, promovat de către Statul Român, care, după cum am arătat mai devreme, încurajează investițiile în companiile românești prin intermediul pieței de capital.
În același timp vedem că statul este unul dintre cei mai mari investitori la Bursa de Valori București. Ne bucurăm că avem o relație funcțională și cu beneficii de ambele părți între piața de capital și stat, atât în ceea ce privește cadrul general al pieței, cât și în ceea ce privește piața primară, unde Statul este unul dintre cei mai activi emitenți, atât prin emisiunile de titluri de stat Fidelis, cât și prin companii de stat, care anunță că vor să atragă finanțare prin obligațiuni sau majorări de capital.