Update articol:

SUA cer Phenianului discuţii directe după testarea celei mai puternice rachete din 2017

Sursa foto: nknews.org

Statele Unite au adresat duminică un apel Coreei de Nord pentru a se alătura unor discuţii directe, fără condiţii prealabile referitoare la programele sale nucleare şi de rachete, după ce Phenianul a testat o rachetă balistică cu rază medie de acţiune, transmite luni Reuters, potrivit Agerpres.

“Credem că este complet adecvat şi complet corect să începem nişte discuţii serioase”, a declarat reporterilor un înalt oficial al administraţiei Biden.

Administraţia Biden a încercat în mod repetat să iniţieze discuţii cu regimul de la Phenian, demersuri care au fost respinse de fiecare dată.

Liderul nord-coreean Kim Jong Un a participat la trei summituri cu preşedintele american Donald Trump, discuţii care nu au condus la satisfacerea solicitării liderului de la Phenian de eliminare a sancţiunilor impuse ţării sale.

Oficialul american a spus că cel mai recent test nord-coreean face parte dintr-un model “din ce în ce mai destabilizator”, care încalcă rezoluţiile Consiliului de Securitate al ONU şi, prin urmare, dreptul internaţional.

Acesta şi-a declarat îngrijorarea faţă de perspectiva reluării de către Phenian a testării de rachete cu rază lungă de acţiune şi a ridicării moratoriului autoimpus privind testele nucleare.

“Este nevoie de un răspuns”, a spus el.”Ne veţi vedea făcând câţiva paşi care sunt gândiţi cu scopul de a ne arăta angajamentul faţă de aliaţii noştri… şi, în acelaşi timp, reiterăm apelul nostru pentru diplomaţie. Suntem pregătiţi şi suntem foarte serioşi în încercarea de a avea discuţii care să abordeze preocupările ambelor părţi”.

Coreea de Nord a anunţat luni că a testat duminică o rachetă balistică cu rază medie de acţiune Hwasong-12, potrivit agenţiei de ştiri KCNA. Este pentru prima oară din 2017 când nord-coreeni testează o rachetă de această dimensiune. KCNA a mai informat că racheta a fost lansată într-un mod care să asigure siguranţa ţărilor vecine şi că focosul a fost echipat cu un aparat care a făcut fotografii în timp testării.

BVB | Știri BVB

FONDUL PROPRIETATEA (FP) (24/06/2022)

Finalizarea ofertei publice de cumparare

TERAPLAST SA (TRP) (24/06/2022)

Desemnare agent de plata pentru dividende 2021

C.N.T.E.E. TRANSELECTRICA (TEL) (24/06/2022)

Acceptare mandate membri provizorii Directorat

PURCARI WINERIES PUBLIC COMPANY LIMITED (WINE) (24/06/2022)

Tranzactii management - art. 19 Reg. (UE) 596/2014

S.N. NUCLEARELECTRICA S.A. (SNN) (24/06/2022)

Raport conf. art. 108 Legea 24/2017 (R)