Interviu cu Radu Perianu, candidat PNL la Consiliul Județean Argeș
Argeș a fost, istoric vorbind, o zona industrială puternică (Dacia, Aro, Arpechim). Cum vedeți revitalizarea acestei zone din punct de vedere industrial, având din vedere tranziția spre economia verde? Care vor fi domeniile de dezvoltare principale? (IT, energie etc)?
Radu Perianu: Argeșul este județul care a moștenit după 1989 una din cele mai puternice baze industriale din România, dar tot Argeșul este județul în care autoritățile locale nu au reușit să mai realizeze în 34 de ani nici măcar un singur parc industrial! Puteți să credeți asta? Tradiția industrială puternică a județului nostru a fost continuată de reușita extraordinară a proiectului Dacia al grupului Renault. Paradoxal însă, această reușită a făcut ca autoritățile județene să trateze problemele economiei județului cu prea multă lejeritate, chiar dezinteres pe considerentul că orice ar fi industria va merge.
Programul liberal de guvernare locală prevede realizarea mai multor parcuri industriale în jurul Piteștiului, pe anumite considerente care țin de disponibilitatea forței de muncă, de noile autostrăzi și drumul expres care se vor întâlni la Pitești. Domeniul logisticii, al transporturilor va căpăta și el multă valoare în economia județului.
Argeșul are potențialul de a deveni polul sudic de dezvoltare al economiei românești datorită faptului că se află la intersecția tuturor traseelor esențiale ale economiei naționale. Pentru a ajunge însă la acest nivel, trebuie să realizăm proiecte serioase de dezvoltare locală. De aceea la nivelul PNL Argeș am prezentat un proiect inovativ de dezvoltare locală, Pitești Tech City 2024 l-am denumit dar el răspunde nevoilor întregului județ. Am pornit de la modelul proiectului similar cu care județul Cluj și-a început ascensiunea economică după 2012. Dorim rezultate similare.
Ce ne puteți spune despre proiectul integrat pe care îl aveți în vedere pentru dezvoltarea Argeșului?
Radu Perianu: În 2012 Argeșul era pe locul 8 în România în ceea ce privește PIB pe cap de locuitor, acum este pe locul 12. Devine un județ de pluton în ciuda industriei auto și a oportunităților oferite de agricultura dezvoltată și de zona montană care, împreună cu orașele istorice și având în vedere distanța mică până la București poate face din turism o ramură economică de bază. Ponderea Argeșului în PIB-ul României a scăzut cu un procent din 2012, de la aprox 3,7% la aprox 2,7%. Populația scade, la Pitești cu circa 40 de mii de oameni în ultimii 20 de ani. De asta este nevoie de un astfel de plan, iar PNL este singurul partid care propune un plan de schimbare radicală.
Există o gamă largă de obiective pe care le urmărim, de la trecerea județului către un nivel de automatizare specific Economiei 4.0 până la dezvoltarea turismului, o ramură economică esențială complet ignorată în Argeș. Fără a face din Argeș un centru tehnologic, fără a atrage investiții în noile ramuri economice, județul își va continua declinul.
Urmărim investiții în infrastructură, am planificat 4 poduri peste râul Argeș pentru că atâtea sunt necesare. În momentul de față Argeșul trece prin mijlocul aglomerării urbane din jurul Piteștiului și toate drumurile trec pe un singur pod. Este un exemplu antologic de lipsă de planificare. Apoi, este vorba despre 10 parcuri industriale în județul Argeș, despre un nou spital, de investiții în educație pentru atragerea în Argeș a familiilor tinere. Încercăm să răspundem la problemele reale ale județului, să oferim soluții!
Câte locuri de muncă vor fi create prin acest proiect? Ce venituri ar putea aduce la bugetul local aceste investiții?
Radu Perianu: În centrul proiectului nostru este obiectivul de a crea 10 mii de locuri de muncă în domenii de vârf care să fie plătite mai bine decât la București. Este o demarare a unor domenii inovative, ingineria avansată, IT. Apoi va urma un efect de antrenare, domenii precum economia digitală vor atrage tot mai mulți specialiști care vor avea nevoie de noi servicii în domenii precum turismul.
Cum intenționați să profesionalizați tinerii pentru a fi parte din acest proiect de dezvoltare?
Radu Perianu: Nevoile Argeșului sunt înțelese de piață și de specialiștii în educație pe când autoritățile județene sunt doar spectatoare la evoluțiile recente în acest domeniu. Integrarea Universității din Pitești cu Politehnica din București este deja o realitate poate mai puțin cunoscută la nivel național dar arată și cât de mare este interesul pentru Argeș, care este potențialul de aici văzut din București, care sunt mesajele de la mediul de afaceri. Venirea Politehnicii, una din cele mai prestigioase instituții de învățământ superior din țară, la Pitești poate crea un avantaj suplimentar mai ales dacă vom reuși să avem forme de învățământ superior și în alte orașe din Argeș.
Avem obiective legate și de clasele a 11-a și a 12-a de liceu. Aici urmărim să atragem mediul privat în dialog cu elevii. Și un obiectiv este dezvoltarea învățământului dual, există sprijin de la București pentru astfel de proiecte. În luna ianuarie am participat la o întâlnire cu mediul de afaceri din Curtea de Argeș, este un interes enorm din partea investitorilor în acest sens.
Cum îi va ajuta pe locuitorii Argeșului acest proiect de dezvoltare?
Radu Perianu: Obiectivul general este creșterea bunăstării locuitorilor din Argeș, creșterea salariilor în primul rând, apoi investițiile pentru îmbunătățirea mediului socio-cultural argeșean. Resursele economice, veniturile mai mari vor permite investiții în spitale noi, reabilitarea infrastructurii, proiecte precum izolarea termică a blocurilor și multe altele.