Energie

Rareş Bogdan: Îl rog respectuos pe Câciu să dea explicaţii cu privire la transpunerea Regulamentului CE privind suprataxarea companiilor din energie

Europarlamentarul Rareş Bogdan i-a cerut ministrului de Finanţe, Adrian Câciu, să dea explicaţii publice cu privire la motivul pentru care în transpunerea reglementărilor europene în legislaţia românească Ministerul Finanţelor a omis să introducă un cod CAEN asociat centralei de cogenerare pe care compania OMV Petrom o deţine la Brazi, în judeţul Prahova. Bogdan a explicat că, dacă acel cod CAEN ar fi fost prevăzut atunci când Regulamentul european a fost transpus în legislaţia din România, OMV Petrom s-ar fi încadrat în rândul companiilor obligate să plătească taxa de solidaritate reglementată la nivelul Uniunii Europene.

Rareş Bogdan a afirmat joi seară, într-o intervenţie telefonică la Antena 3: “Eu am o problemă pe care am evitat până acum să o spun şi țin să o spun extrem de direct. Îl rog respectuos pe domnul Câciu, ai cărui specialiști din departamentul juridic al Ministerului de Finanțe au transpus Regulamentul din 4 octombrie al Comisiei Europene cu privire la suprataxarea companiilor din energie, să dea explicații cu privire la traducerea și transpunerea acestui Regulament.

Pentru că acolo, la o lipsă de un cod CAEN, OMV-ul practic nu încadrează la peste 75% activitate a companiei în comerț sau activități legate gaz, energie electrică, datorită scoaterii centralei de cogenerare CEN centralei de la Petrobrazi, acea centrală prin care practic, cu ajutorul gazului, OMV generează energie electrică.

Deci acea activitate care este una extrem de consistentă în activitatea OMV Petrom este extrasă din activitatea companiei, astfel încât compania să se încadreze la sub 75%, barem fixat de Comisia Europeană și să nu plătească acea taxă, care ar fi în cazul OMV Petrom pentru România undeva la 200 de milioane de euro poate chiar mai mult, pentru că calculul era făcut la 9 miliarde, acum vedem că-i 10,4 miliarde, adică undeva la 1,3 miliarde de lei – este o sumă uriașă.

El a susţinut că este vorba despre ”o sumă uriaşă” pe care statul e ”obligat de cetăţenii săi să o încaseze”: ”În cazul în care statul, ANAF, Ministerul Finanţelor, nu va reuşi să aplice încasarea acestei taxe, cineva trebui să răspundă pentru că mi se pare o sfidare, mi se pare un gest prin care pur şi simplu România este luată în batjocură”.

Taxa de solidaritate, care este taxă europeană, s-a introdus din Austria în Germania, din Franța în Danemarca, în Spania, în Italia, în Cehia sau în Ungaria. Deci, nu e vorba aici de o taxă pe o suprataxă pe care o introduce doar România, a mai spus Rareş Bogdan.

 

Articole recente

Întâlnirea Trump – Von der Leyen: UE și SUA au convenit un acord comercial

Statele Unite și Uniunea Europeană au convenit un acord comercial cadru în urma întâlnirii pe…

2 ore ago

Comisia Europeană îi cere lui Zelenski să menţină independenţa instituţiilor anticorupţie

Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a avut duminică o discuţie telefonică cu preşedintele…

2 ore ago

Anastasiu: Am avut certificat ORNISS pe perioada cât am fost consilier prezidenţial şi vicepremier

Vicepremierul demisionar Dragoş Anastasiu a confirmat că, pe perioada cât a deţinut funcţiile de consilier…

3 ore ago

Lutnick: Trump vrea o ofertă comercială „suficient de bună” din partea UE, dar nu este clar ce înseamnă asta

Secretarul pentru comerț Howard Lutnick a declarat că „întrebarea” înaintea discuțiilor dintre președintele Donald Trump…

4 ore ago

Vicepremierul Dragoş Anastasiu a demisionat

Vicepremierul Dragoş Anastasiu a demisionat, după cum a anunțat într-o conferință de presă. "În acest…

6 ore ago

Trump joacă golf în Scoţia, înaintea întâlnirii cu Von der Leyen axată pe comerţ

Preşedintele american Donald Trump a jucat golf duminică la complexul său de la Turnberry, în…

7 ore ago

This website uses cookies.

Read More