Politica

Răzvan Nicolescu cere începerea imediată de către Comisia Europeană a procedurii de constatare a încălcării de către Austria și Consiliul UE a Tratatului UE prin blocarea aderării României la Schengen 

Răzvan Nicolescu,  președintele Asociației pentru Energie Curată și Combaterea Schimbărilor Climatice, fost ministru al Energiei și unul dintre cei trei români din Consiliul de Supraveghere al OMV Petrom, vrea începerea imediată de către Comisia Europeană a procedurii de constatare a încălcării de către Austria și Consiliul UE a Tratatului UE prin blocarea aderării României la spațiul Schengen. 

În opinia acestuia, după decizia finală a Curții Europene de Justiție, România poate cere prejudicii Austriei care să compenseze costurile de oportunitate ale blocării aderării : peste 200 milioane euro produs intern brut pierdute pe luna de întârziere.

Răzvan Nicolescu a scris: “Am cerut, în scris, în numele Asociației pentru Energie Curată și Combaterea Schimbărilor Climatice începerea imediată de către Comisia Europeană a procedurii de constatare a încălcării de către Austria și Consiliul UE a Tratatului UE prin blocarea aderării României la spațiul Schengen.

Am argumentat cu articolul 2 din Tratat, cu recunoașterea de către Consiliu prin concluziile din 2011 că România îndeplinește criteriile, prin rapoartele Comisiei Europene în legătură cu îndeplinirea standardelor de aderare și prin faptul că Austria nu și-a argumentat decizia abuzând de un drept de veto pe care nu-l avea de fapt. Am folosit și scrisoarea de avertizare privind încălcarea Tratatului pe care am trimis-o ministrului austriac de interne cu cinci zile înainte de vot.

Decizia din Consiliul JAI nu era decât o formalitate, adică o constatare că România îndeplinește criteriile. Dacă Comisia va începe imediat acțiunea, această va dura aproximativ 2 ani iar șansele de câștig sunt, în opinia juriștilor Asociației, de peste 90%.

După decizia finală a Curții Europene de Justiție, România poate cere prejudicii Austriei care să compenseze costurile de oportunitate ale blocării aderării : peste 200 milioane euro produs intern brut pierdute pe luna de întârziere. Schengen este în primul rând o miza economică! Cancelarul austriac minte când spune altceva.

În tot acest timp este nevoie să continuăm eforturile diplomatice și nu avem voie să nu reacționăm inteligent, eficient și instituțional la nedreptatea care ni s-a făcut de către austrieci. Nimeni nu trebuie să își mai permită vreodată așa ceva.
Mă bucură solidaritatea din societatea noastră. Această mizerie pare că ne-a unit mai mult că oricând”.

 

Articole recente

Întâlnirea Trump – Von der Leyen: UE și SUA au convenit un acord comercial

Statele Unite și Uniunea Europeană au convenit un acord comercial cadru în urma întâlnirii pe…

7 ore ago

Comisia Europeană îi cere lui Zelenski să menţină independenţa instituţiilor anticorupţie

Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a avut duminică o discuţie telefonică cu preşedintele…

7 ore ago

Anastasiu: Am avut certificat ORNISS pe perioada cât am fost consilier prezidenţial şi vicepremier

Vicepremierul demisionar Dragoş Anastasiu a confirmat că, pe perioada cât a deţinut funcţiile de consilier…

7 ore ago

Lutnick: Trump vrea o ofertă comercială „suficient de bună” din partea UE, dar nu este clar ce înseamnă asta

Secretarul pentru comerț Howard Lutnick a declarat că „întrebarea” înaintea discuțiilor dintre președintele Donald Trump…

9 ore ago

Vicepremierul Dragoş Anastasiu a demisionat

Vicepremierul Dragoş Anastasiu a demisionat, după cum a anunțat într-o conferință de presă. "În acest…

11 ore ago

Trump joacă golf în Scoţia, înaintea întâlnirii cu Von der Leyen axată pe comerţ

Preşedintele american Donald Trump a jucat golf duminică la complexul său de la Turnberry, în…

12 ore ago

This website uses cookies.

Read More