Energie

Răzvan Nicolescu despre investiţiile la Marea Neagră: “Este nevoie de asumare. Dacă statul ia 50% din profit cred că face o afacere bună”

Este mai mare riscul să ajungem la un litigiu internaţional cu niște investitori strategici decât să începem investițiile din Marea Neagră, din cauza lipsei de asumare politică, a declarat Răzvan Nicolescu, partener Deloitte și lider pentru Europa Centrală, responsabil de industria gazelor naturale, petrolului și produselor chimice, la lansarea „Barometrului securității energetice – Iunie 2020”, prezentat de Institutul de Științe Politice și Relații internaționale „Ion I. C. Brătianu” al Academiei Române (ISPRI) prin Laboratorul de Analiză a Războiului Informațional și Comunicare Strategică (LARICS).

Răzvan Nicolescu spune că este nevoie să deblocăm investițiile privind exploatarea de hidrocarburi la Marea Neagră, pentru că vor veni zeci de miliarde la bugetul de stat, iar România are nevoie de acești bani ca să se dezvolte.

Răzvan Nicolescu a explicat: “Am văzut că aproximativ 80% dintre români susțin nevoia investițiilor la Marea Neagră. Se vorbeste mult de consens politc. Nu ar fi rău să existe, însă eu, când aud de consens politic, interpretez acest lucru mai mult o fugă de responsabilitate, pentru că e greu de obținut în România consens politic. Cred că de la aderarea la NATO și UE nu am mai reușit un consens politic.

Din punctul meu de vedere nu este atât de greu, lucrurile se pot calcula, iar alții o fac. Românilor care vor investiții la Marea Neagră  le spun că vor fi investiții acolo, dar în partea bulgară. Bulgaria și-a asumat recent 1 miliard de euro investiţii în explorare la Marea Neagră într-un parteneriat pe care îl are cu o companie românească și cu una franceză – Petrom, respectiv Total.

 

Rezervele descoperite în Marea Neagră sunt cunoscute, estimările privind prețul gazului natural se pot face. Se înmulțesc aceste rezerve cu estimările de preţ  și putem afla valoarea resursei de acolo. Costurile operaţionale, cu investiţiile, sunt și ele aproape cunoscute sau se pot estima cu precizie. Așa putem calcula profitul.

Dacă, din acest profit, statul ia 50% a făcut o afacere bună. Și această împărțire corectă se poate face în două ore, cu consens sau nu, după care se poate lansa în dezbatere publică ca oricine doreste să își spună punctul de vedere și lucrurile se rezolvă. Am piedut deja cinci ani și s-ar putea să pierdem mai mult.  Sau s-ar putea să pierdem pentru totdeauna pentru că gazul natural nu este un combustibil curat – ori îl exploatezi acum, ori nu îl mai exploatezi deloc pentru că există angajamentul european, mondial, de combatere a schimbărilor climatice.   

Gazul din Marea Neagră ar trebui folosit în industria românească”.   

Răzvan Nicolescu spune ce trebuie făcut din punctul său de vedere:

1. Parlamentul înființează o comisie parlamentară care să gestioneze această problemă rapid;
2. Din Comisia Parlamentară trebuie să facă parte câte un reprezentant de la fiecare grup politic care înțelege, cât de cât, problematica;
3. La această comisie participă permanent ca invitați reprezentați de nivel înalt din Ministerul de Finanțe, Agenția Națională pentru Resurse Minerale și Ministerul Economiei;
4. Comisia, împreună cu reprezentanți ministerelor, se întâlnesc cu toți operatorii importanți din Marea Neagră în întâlniri separate;
5. După aceasta, comisia ascultă și părerea câtorva consultanți fiscali și experți cu reputație. De exemplu, Vasile Iuga, Dan Bădin sau Dan Manolescu;
6. Comisia le comunică operatorilor forma pe care dorește să o propună și ascultă, din nou, opiniile acestora;
7. Comisia decide asupra formei propuse și o prezintă pentru dezbatere publică, acordând un termen de 1-2 săptămâni oricui are ceva de spus;
8. Parlamentul adoptă în regim de urgență legislația în forma sa finală și deblochează investițiile.

 

 

Articole recente

Întâlnirea Trump – Von der Leyen: UE și SUA au convenit un acord comercial

Statele Unite și Uniunea Europeană au convenit un acord comercial cadru în urma întâlnirii pe…

5 ore ago

Comisia Europeană îi cere lui Zelenski să menţină independenţa instituţiilor anticorupţie

Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a avut duminică o discuţie telefonică cu preşedintele…

6 ore ago

Anastasiu: Am avut certificat ORNISS pe perioada cât am fost consilier prezidenţial şi vicepremier

Vicepremierul demisionar Dragoş Anastasiu a confirmat că, pe perioada cât a deţinut funcţiile de consilier…

6 ore ago

Lutnick: Trump vrea o ofertă comercială „suficient de bună” din partea UE, dar nu este clar ce înseamnă asta

Secretarul pentru comerț Howard Lutnick a declarat că „întrebarea” înaintea discuțiilor dintre președintele Donald Trump…

7 ore ago

Vicepremierul Dragoş Anastasiu a demisionat

Vicepremierul Dragoş Anastasiu a demisionat, după cum a anunțat într-o conferință de presă. "În acest…

9 ore ago

Trump joacă golf în Scoţia, înaintea întâlnirii cu Von der Leyen axată pe comerţ

Preşedintele american Donald Trump a jucat golf duminică la complexul său de la Turnberry, în…

10 ore ago

This website uses cookies.

Read More