Folosim cookie-uri pentru a analiza traficul și a îmbunătăți experiența ta.
Refuzpixabay.com
Regiunea separatistă pro-rusă a Republicii Moldova, Transnistria, a declarat că are nevoie de mai mult gaz natural rusesc pentru funcţionarea industriei, în contextul în care aprovizionarea şi costurile apar ca probleme electorale, informează Reuters, potrivit Agerpres.
Republica Moldova a depins mult timp de Rusia pentru gaz, dar anul trecut şi-a satisfăcut necesarul de pe pieţele europene, lăsând toate gazele disponibile de la gigantul rus Gazprom regiunii separatiste din estul ţării.
Preşedinta pro-europeană Maia Sandu, care denunţă războiul Rusiei în Ucraina, a evidenţiat trecerea la gazul european drept un element în eforturile sale de a abandona moştenirea sovietică a ţării şi a adera la Uniunea Europeană. Maia Sandu candidează pentru realege într-un scrutin programat spre sfârşitul anului 2024.
Războiul lansat de Rusia în Ucraina, în februarie 2022, a limitat aprovizionarea zilnică a Gazprom la 5,7 milioane de metri cubi.
“Cantităţile din ultimii doi ani sunt insuficiente pentru a asigura necesarul de gaze naturale al Transnistriei în timpul iernii”, a declarat joi ministrul dezvoltării economice din regiune, Serghei Obolonik. Furnizările au satisfăcut cererea din partea gospodăriilor şi a centralei electrice care produce 80% din energia electrică utilizată în zonele controlate de guvern ale Republicii Moldova. Dar Obolonik a spus că nu este suficient pentru funcţionarea unei fabrici de ciment şi altei care produce de materiale pentru construcţii.
Declaraţia lui Obolonik a coincis cu o dezbatere în partea controlată de guvern a R. Moldova cu privire la beneficiile trecerii de la gazul rusesc la cel european.
Ministrul Energiei de la Chişinău, Victor Parlicov, a declarat săptămâna aceasta la postul public de televiziune că ţara îşi poate relua aprovizionarea de la Gazprom mai târziu în cursul acestui an, dacă preţul va fi acceptabil. El a mai spus că prin cumpărarea de pe pieţele europene în 2023 a economisit 60 de milioane de euro în comparaţie cu achiziţiile de gaze ruseşti. Cumpărarea de gaz în viitor din Rusia, a spus el, depinde de preţ şi astfel de achiziţii nu ar încălca sancţiunile occidentale impuse Rusiei în urma războiului din Ucraina.
Şeful companiei naţionale de gaze Moldovagaz, Vadim Ceban, a mai sugerat că R. Moldova ar putea reveni la gazul rusesc în luna mai, când cererea de gaze va scădea. Însă Veacelsav Platon, un om de afaceri din R. Moldova care locuieşte în Marea Britanie, a declarat săptămâna aceasta că un audit pe care l-a comandat a constatat că ţara a pierdut 70 de milioane de euro plătind furnizorilor europeni preţuri peste nivelul pieţei.
Experţii sugerează că R. Moldova şi enclava sa separatistă ar putea împărţi din nou aprovizionarea furnizată de Gazprom. Transnistria nu şi-a plătit aprovizionarea de ani de zile, iar Gazprom nu a căutat să încaseze restanţele.
Preşedintele american Donald Trump se va întâlni luni cu premierul britanic Keir Starmer la staţiunea…
Acordul comercial încheiat de Statele Unite şi Uniunea Europeană, care prevede tarife vamale de 15%…
Producătorul olandez de bere Heineken a salutat luni acordul comercial dintre Statele Unite şi Uniunea…
China a exprimat ''opoziţia sa fermă'' faţă de întâlnirea din India dintre preşedintele ceh Petr…
Phenianul nu are "niciun motiv" de a relua dialogul diplomatic cu Seulul, a declarat luni…
Google a recunoscut că sistemul său de avertizare timpurie în caz de cutremur nu a…
This website uses cookies.
Read More