Update articol:

Remus Vulpescu, fost șef al privatizărilor din Energie, care a condus mai multe companii din indicele BET, candidează pentru un loc în conducerea BVB

Remus Vulpescu, fost șef al privatizărilor din Energie, care a condus mai multe companii din indicele BET, candidează pentru un loc în conducerea Bursei de Valori București, potrivit surselor noastre.

Remus Vulpescu a fost implicat în listări sau oferte ale unor companii de stat precum Transgaz, Electrica, Romgaz. El este membru de board la Nuclearelectrica.  A fost şi preşedinte al consiliului de administraţie al Hidroelectrica, iar în vara lui 2012 semna pentru in­trarea în insolvenţă a companiei, atunci când investitorii își puneau speranțele că, în viitor, societatea va fi decăpușată și gata de listare.

Dacă Vulpescu va fi ales în boardul BVB, poate veni cu o contribuție importantă în relaționarea BVB cu emiteții din domeniul energiei, care reprezintă o mare parte din capitalizarea bursiera totală, conform surselor noastre.

Financial Intelligence a dezvăluit, ieri, primele nume de pe lista candidaților la alegerile BVB, care vor avea loc în noiembrie.

Nicu Buică, directorul general SAI Muntenia Invest (administratorul SIF Muntenia), și Șerban Marin, Manager tranzacții Evergent Investments, se numără printre cei care vizează un loc în Consiliul de Administrație al Bursei de Valori București, potrivit  surselor noastre din piață.

BVB a anunțat că va publica lista oficială de candidați pe 8 noiembrie, dar, în piață, deja se vorbește că numărul înscrișilor este mărișor, aproximativ 17, dintre care 9 sunt actualii administratori.
Din boardul BVB, în prezent, fac parte Radu Hanga, Robert Pană, Dan Paul, Mihaela Bîciu, Claudia Ionescu, Ștefan Szitas, Răzvan Raț, Octavian Molnar, Dragoș Neacșu. Actualii membri sunt înscriși de drept pentru noile alegeri. Însă, la AGA de acum 4 ani, fostul președinte Lucian Anghel nu a mai participat.

La alegerile din noiembrie, s-a înscris, ca independent, și Laviniu Beze, președintele Asociației Investitorilor de pe Piața de Capital (AIPC).

Financial Intelligence a prezentat, într-un articol recent, acționariatul BVB.

Lion Capital are 5,1% din BVB, iar SIF Muntenia, cu care acționează concertat, are 4,46%. Evergent Investments are 4,33%.

Dețineri mai mari au însă Transilvania Investments Group– 7,69% și Infinity Capital– 8,59%, conform datelor centralizate de Financial Intelligence.

Fondurile de pensii obligatorii Pilon II și-au crescut deținerea la 20,5% din BVB (față de 17,34% la alegerile precedente) și, dacă se coordonează, pot impune doi membri în boardul Bursei.

Fondul Pilon II administrat de NN Pensii are singur o deținere de 6,98% din BVB, fiind printre cei mai mari acționari ai Bursei. Totodată, fondul administrat de Metropolitan Life are 3,95% din BVB, iar cel al Aegon Pensii 5,45%, în timp ce Fondul BCR are 3,33%.

Fondurile de pe Pilonul III de pensii facultative au împreună o participație modestă de 1,33%.

Alegerile se vor ține prin vot cumulativ, iar la AGA de acum patru ani, cvorumul a fost de 80%, ceea ce înseamnă că un candidat ar avea nevoie de o susținere egală cu 8-9% din BVB, pentru a prinde unul din cele 9 locuri disponibile din Consiliul de Administrație.

Pe 22 noiembrie, acționarii vor vota și alegerea Presedintelui Consiliului Bursei.

Noile mandate vor începe cu data aprobarii individuale de către Autoritatea de Supraveghere Financiară, dar nu mai devreme de 13 februarie 2024, data expirării mandatului membrilor actuali ai Consiliului Bursei.

BVB | Știri BVB

S.N. NUCLEARELECTRICA S.A. (SNN) (25/07/2025)

Convocare AGA O & E 03(04).09.2025

BITTNET SYSTEMS SA BUCURESTI (BNET) (25/07/2025)

Tranzactii management - art. 19 Reg. (UE) 596/2014

AROBS TRANSILVANIA SOFTWARE (AROBS) (25/07/2025)

Perioada inchisa de tranzactionare 28.07.2025 - 27.08.2025

SIMTEL TEAM (SMTL) (25/07/2025)

Perioada inchisa de tranzactionare 27.07.2025 - 26.08.2025