Macroeconomie

Rezerva Federală aprobă prima majorare a ratei dobânzii în mai bine de trei ani, prima creștere din decembrie 2018 (LIVE VIDEO)

  • Fed a aprobat o majorare a dobânzii cu 0,25 puncte procentuale, prima creștere din decembrie 2018.

Rezerva Federală a aprobat miercuri prima sa majorare a ratei dobânzii de mai bine de trei ani, o acţiune incrementală pentru a aborda inflația în spirală fără a torpila creșterea economică, potrivit CNBC .

După ce și-a menținut rata dobânzii de referință ancorată aproape de zero de la începutul pandemiei de Covid, Comitetul Federal pentru Piata Deschisă de elaborare a politicilor a declarat că va crește ratele cu un sfert de punct procentual sau cu 25 de puncte de bază.

Aceasta va aduce rata acum într-un interval de 0,25%-0,5%. Mișcarea va corespunde cu o creștere a ratei de bază și va determina imediat costuri de finanțare mai mari pentru multe forme de împrumut și credit de consum.

Alături de majorările ratelor, Comitetul a stabilit majorări ale ratelor la fiecare dintre cele șase reuniuni rămase din acest an, indicând o rată de 1,9% până la sfârșitul anului. Comitetul vede încă trei creșteri în 2023.

Creșterea ratelor a fost aprobată cu o singură opinie divergentă. Președintele Fed din St. Louis, James Bullard, a dorit o creștere de 50 de puncte de bază.

Comisia a majorat ultima dată ratele în decembrie 2018, apoi a trebuit să dea înapoi în iulie următor și să înceapă să le reducă.

În declarația sa de după întâlnire, FOMC a spus că „anticipează că creșterile continue ale intervalului țintă”. Abordând bilanțul de aproape 9 trilioane de dolari al Fed, compus în principal din titluri de trezorerie și titluri garantate cu ipoteci pe care le-a achiziționat de-a lungul anilor, declarația arată: „În plus, Comitetul se așteaptă să înceapă să își reducă deținerile de titluri de trezorerie și datorii ale agențiilor și titluri garantate cu ipoteci ale agențiilor la o întâlnire viitoare”.

Oficialii și-au ajustat, de asemenea, perspectivele economice pe mai multe fronturi, observând o inflație mult mai mare decât se așteptau în decembrie și o creștere considerabil mai lentă a PIB-ului.

Membrii comisiei și-au mărit estimările inflației, așteptându-se ca indicele prețurilor pentru cheltuielile de consum personal, excluzând alimente și energie, să reflecte o creștere de 4,1% în acest an, comparativ cu proiecția de 2,7% din decembrie 2021. Core PCE este de așteptat să fie de 2,7% și, respectiv, 2,3% în următorii doi ani înainte de a ajunge la 2% pe termen lung.

În ceea ce privește PIB-ul, estimarea de 4% din decembrie a fost redusă la 2,8%, deoarece comitetul a remarcat în special implicațiile potențiale ale războiului din Ucraina. Estimările pentru anii următori au rămas neschimbate. Comitetul încă se așteaptă ca rata șomajului să încheie în acest an la 3,5%.

„Invazia Ucrainei de către Rusia cauzează dificultăți umane și economice imense”, se spune în declarație. „Implicațiile pentru economia Statelor Unite sunt extrem de incerte, dar pe termen scurt invazia și evenimentele conexe sunt probabil să creeze o presiune suplimentară ascendentă asupra inflației și să afecteze activitatea economică.”

Articole recente

Ucraina: Serghei Lavrov elogiază “pragmatismul” lui Donald Trump şi susţine că Europa “a înnebunit”

Ministrul rus de externe Serghei Lavrov a elogiat luni pragmatismul preşedintelui SUA, Donald Trump, cu…

2 minute ago

Ministerul Finanțelor: În primele șase luni, deficit de 3,68% din PIB față de deficitul de 3,62% din PIB aferent celor șase luni ale anului 2024

Execuția bugetului general consolidat în primele șase luni ale anului 2025 s-a încheiat cu un…

25 de minute ago

FNGCIMM garantează creditele punte în baza adeverințelor APIA 

Începând cu luna iulie 2025, fermierii crescători de animale pot beneficia de credite punte avantajoase,…

o oră ago

Bruxellesul apără acordul comercial încheiat cu Trump

Un compromis 'bun' sau o capitulare în faţa preşedintelui american Donald Trump? Comisia Europeană a…

2 ore ago

Sorin Grindeanu: Radu Oprea mi-a spus că are un cazier fiscal la zi curat

Preşedintele interimar al PSD, Sorin Grindeanu, a declarat luni că şeful Secretariatului General al Guvernului,…

2 ore ago

Grindeanu, întrebat dacă Neacşu ar trebui să îl înlocuiască pe Anastasiu: Nu cred că lucrurile trebuie discutate în această formă

Preşedintele interimar al PSD, Sorin Grindeanu, a declarat luni că nu crede că vicepremierul Marian…

2 ore ago

This website uses cookies.

Read More