Update articol:

Rezerva Federală aprobă prima majorare a ratei dobânzii în mai bine de trei ani, prima creștere din decembrie 2018 (LIVE VIDEO)

jerome powell
  • Fed a aprobat o majorare a dobânzii cu 0,25 puncte procentuale, prima creștere din decembrie 2018.

Rezerva Federală a aprobat miercuri prima sa majorare a ratei dobânzii de mai bine de trei ani, o acţiune incrementală pentru a aborda inflația în spirală fără a torpila creșterea economică, potrivit CNBC .

După ce și-a menținut rata dobânzii de referință ancorată aproape de zero de la începutul pandemiei de Covid, Comitetul Federal pentru Piata Deschisă de elaborare a politicilor a declarat că va crește ratele cu un sfert de punct procentual sau cu 25 de puncte de bază.

Aceasta va aduce rata acum într-un interval de 0,25%-0,5%. Mișcarea va corespunde cu o creștere a ratei de bază și va determina imediat costuri de finanțare mai mari pentru multe forme de împrumut și credit de consum.

Alături de majorările ratelor, Comitetul a stabilit majorări ale ratelor la fiecare dintre cele șase reuniuni rămase din acest an, indicând o rată de 1,9% până la sfârșitul anului. Comitetul vede încă trei creșteri în 2023.

Creșterea ratelor a fost aprobată cu o singură opinie divergentă. Președintele Fed din St. Louis, James Bullard, a dorit o creștere de 50 de puncte de bază.

Comisia a majorat ultima dată ratele în decembrie 2018, apoi a trebuit să dea înapoi în iulie următor și să înceapă să le reducă.

În declarația sa de după întâlnire, FOMC a spus că „anticipează că creșterile continue ale intervalului țintă”. Abordând bilanțul de aproape 9 trilioane de dolari al Fed, compus în principal din titluri de trezorerie și titluri garantate cu ipoteci pe care le-a achiziționat de-a lungul anilor, declarația arată: „În plus, Comitetul se așteaptă să înceapă să își reducă deținerile de titluri de trezorerie și datorii ale agențiilor și titluri garantate cu ipoteci ale agențiilor la o întâlnire viitoare”.

Oficialii și-au ajustat, de asemenea, perspectivele economice pe mai multe fronturi, observând o inflație mult mai mare decât se așteptau în decembrie și o creștere considerabil mai lentă a PIB-ului.

Membrii comisiei și-au mărit estimările inflației, așteptându-se ca indicele prețurilor pentru cheltuielile de consum personal, excluzând alimente și energie, să reflecte o creștere de 4,1% în acest an, comparativ cu proiecția de 2,7% din decembrie 2021. Core PCE este de așteptat să fie de 2,7% și, respectiv, 2,3% în următorii doi ani înainte de a ajunge la 2% pe termen lung.

În ceea ce privește PIB-ul, estimarea de 4% din decembrie a fost redusă la 2,8%, deoarece comitetul a remarcat în special implicațiile potențiale ale războiului din Ucraina. Estimările pentru anii următori au rămas neschimbate. Comitetul încă se așteaptă ca rata șomajului să încheie în acest an la 3,5%.

„Invazia Ucrainei de către Rusia cauzează dificultăți umane și economice imense”, se spune în declarație. „Implicațiile pentru economia Statelor Unite sunt extrem de incerte, dar pe termen scurt invazia și evenimentele conexe sunt probabil să creeze o presiune suplimentară ascendentă asupra inflației și să afecteze activitatea economică.”

BVB | Știri BVB

SOCIETATEA ENERGETICA ELECTRICA S.A. (EL) (06/02/2023)

Finalizare achizitie companie de proiect fotovoltaic - Vulturu

OMV PETROM S.A. (SNP) (06/02/2023)

Raport tranzactii cu parti afiliate 14 dec 2022 - 5 feb 2023

PROMATERIS S.A. (PPL) (06/02/2023)

Raport auditor - art. 108 Legea 24/2017 (R) S2 2022

TRANSILVANIA INVESTMENTS ALLIANCE S.A. (TRANSI) (06/02/2023)

Notificare - rascumparare actiuni proprii 30.01.2023-03.02.2023

SOCIETATEA ENERGETICA ELECTRICA S.A. (EL) (06/02/2023)

Tranzactii intre parti afiliate DEER - OPCOM