Ponderea euro în deținerile de valută a scăzut anul trecut în detrimentul dolarului și yenului, iar scăderi suplimentare sunt posibile ori de câte ori Rusia vrea să -și reducă propriul stoc de euro, arată un nou raport al Băncii Centrale Europene, potrivit Reuters.
Ponderea euro în rezervele valutare este în scădere de la începutul deceniului, iar BCE a susținut de mult timp că Uniunea Europeană trebuie să facă un alt salt în integrarea financiară dacă vrea să inverseze această tendință.
Ponderea euro în rezervele valutare a scăzut cu un punct procentual, la 20% în 2023, iar administratorii oficiali de rezerve au fost vânzători neți de active în euro în valoare de aproximativ 100 de miliarde de euro, a declarat miercuri BCE într-un raport.
„În schimb, acțiunile dolarului american, ale yenului japonez și ale altor valute de rezervă netradiționale au crescut”, a spus BCE. „În special, au existat achiziții de active de rezervă denominate în yeni de către investitori oficiali, probabil menite să compenseze deprecierea yenului în perioada analizată”.
BCE estimează, de asemenea, că rezervele denominate în euro ale Băncii Naționale Elvețiene au scăzut cu 35 de miliarde de euro, în principal datorită intervenției sale în sprijinul francului elvețian.
Deși ratele dobânzilor din zona euro au crescut brusc, acest lucru nu a îmbunătățit atractivitatea monedei, deoarece ratele dobânzilor sunt mai mari în multe alte locuri, dar și din cauza perspectivelor economice slabe ale zonei euro.
Citând un sondaj recent efectuat pe 91 de bănci centrale al HSBC Reserve Management Trends, BCE a spus că atât arhitectura financiară, cât și perspectivele blocului sunt motive de îngrijorare.
“Respondenții la acest sondaj au menționat perspective slabe de creștere în zona euro, lipsa ofertei de active cu rate înalte și emiterea centralizată de datorii ca potențiali factori care împiedică investițiile în active denominate în euro”, a spus BCE.
Viitorul este tulburat și de planurile Rusiei. Banca Centrală a Rusiei deținea aproximativ 8% din rezervele globale în euro înainte de a fi imobilizate în 2022, estimează BCE.
„Acest lucru sugerează că măsurile legate de sancțiuni ar putea fi relevante pentru cota euro în rezervele valutare globale în viitor”, a spus banca.
BCE și-a exprimat în repetate rânduri îngrijorarea cu privire la planurile de a folosi activele rusești blocate în Europa pentru a ajuta Ucraina, temându-se că alții ar putea începe apoi să se îndoiască de securitatea deținerilor lor în euro.
„Folosirea ca armă a unei monede îi reduce inevitabil atractivitatea și încurajează apariția alternativelor”, a declarat guvernatorul Băncii Italiei și fostul membru al consiliului BCE, Fabio Panetta, la începutul acestui an.