Folosim cookie-uri pentru a analiza traficul și a îmbunătăți experiența ta.
RefuzSursa Pixabay
Rusia a produs 211 milioane tone metrice de petrol (10,24 milioane barili pe zi), în primele cinci luni din 2025, un declin de 3,5% faţă de perioada similară din 2024, a anunţat miercuri Ministerul Energiei, prezentând pentru prima dată în ultimele luni cifrele privind producţia, transmite Reuters, potrivit Agerpres.
Datele au apărut în timpul unei prezentări a ministrului Energiei, Sergei Tsivilev, la Consiliul Federaţiei, Camera Superioară a Parlamentului Rusiei, şi includ probabil şi producţia de gaz condensat.
Conform OPEC (Organizaţia Ţărilor Exportatoare de Petrol), producţia de ţiţei a Rusiei, excluzând gazul condensat, a urcat cu 41.000 bpd în iunie, la 9,025 milioane bpd, sub cota ţării în cadrul OPEC+, de 9,161 milioane bpd.
Producţia de gaze naturale a Rusiei a scăzut în ritm anual cu 3% în primele cinci luni din 2025, la 290 miliarde metri cubi (bcm), în timp ce producţia de cărbune a urcat cu 0,1%, la 187 milioane tone metrice.
De la invadarea Ucrainei, Rusia nu a mai publicat numeroase date statistice, inclusiv producţia de petrol şi gaze naturale. Pentru acest an, autorităţile de la Moscova se aşteaptă la o producţie stabilă de petrol şi gaz condensat, de 516 milioane tone.
Conform datelor Ministerului Energiei, anul trecut producţia a scăzut cu 2,7%, pe fondul acordului de reducere a producţiei din cadrul OPEC+ (Organizaţia Ţărilor Exportatoare de Petrol şi aliaţii).
Conform datelor Ministerului de Finanţe de la Moscova, veniturile Rusiei din petrol şi gaze au scăzut în ritm anual cu 17% perioada ianuarie-iunie 2025, la 4.730 miliarde de ruble.
Aceste venituri sunt cea mai importantă sursă de numerar pentru Kremlin, fiind responsabile pentru aproximativ o treime din totalul veniturilor la bugetul federal în ultimul deceniu. Războiul din Ucraina a determinat Occidentul să introducă mai multe sancţiuni destinate diminuării veniturilor din petrol şi gaze ale Rusiei.
Declinul reprezintă o problemă pentru autorităţile de la Moscova, care au majorat semnificativ cheltuieile militare şi de securitate, după invadarea Ucrainei, în februarie 2022.
Astronomer, compania ajunsă în atenţia tuturor după ce directorul său general a demisionat pentru că…
Radu Oprea, fostul ministru al Economiei, a analizat rezultatele financiare ale primelor 30 de companii,…
Preşedintele american Donald Trump a anunţat sâmbătă că a discutat telefonic cu liderii Thailandei şi…
Preşedintele francez Emmanuel Macron a estimat sâmbătă că este ''imperativ să se evite'' repetarea episoadelor…
Preşedintele Nicuşor Dan şi cancelarul federal Christian Stocker au subliniat, sâmbătă, interesul ambelor părţi de…
Câteva sute de persoane au manifestat sâmbătă în orașele scoțiene Edinburgh și Aberdeen în semn…
This website uses cookies.
Read More