Mass-media internațională așteaptă cu interes discuțiile privind soluționarea conflictului din Ucraina, care ar urma să aibă loc joi la Istanbul, la inițiativa președintelui rus Vladimir Putin, scrie agenţia rusă TASS. Întâlnirea ar putea marca primul contact direct între delegațiile Rusiei și Ucrainei din martie 2022, când negociatorii de la Moscova și Kiev au purtat dialoguri la Palatul Dolmabahce din Istanbul.
Din nou, delegația Rusiei va fi condusă de consilierul Kremlinului Vladimir Medinsky. La fel ca în 2022, delegația va include și pe ministrul adjunct al Apărării, Alexander Fomin. Ministerul rus de Externe va fi reprezentat de viceministrul de Externe Mihail Galuzin, responsabil cu problemele legate de Comunitatea Statelor Independente (CSI). Acum trei ani, delegația Rusiei includea şi pe viceministrul de Externe Andrey Rudenko, dar acum acesta este responsabil de o altă regiune în cadrul ministerului. Igor Kostyukov, șeful Direcției Principale a Statului Major General al Forțelor Armate Ruse, va fi al patrulea negociator rus, mai scrie TASS.
Moscova va trimite, de asemenea, o echipă de experți la Istanbul, și anume pe Alexander Zorin, prim-adjunct al șefului serviciului de informații al Direcției Statului Major General al Forțelor Armate Ruse, Yelena Podobreyevskaya, adjunctă a șefului biroului prezidențial rus pentru politica umanitară de stat, Alexey Polishchuk, director al Departamentului al II-lea pentru CSI al Ministerului Afacerilor Externe, și Viktor Shevtsov, adjunct al șefului Direcției Principale pentru Cooperare Militară Internațională a Ministerului Apărării.
Oficialii americani sunt, de asemenea, așteptați în Turcia. Președintele american Donald Trump a declarat anterior că secretarul de stat Marco Rubio și alți oficiali vor călători în Turcia pentru discuțiile privind Ucraina. Un purtător de cuvânt al Casei Albe a declarat reporterilor că trimisul special al SUA Steve Witkoff și trimisul special pentru Ucraina Keith Kellogg se vor deplasa la Istanbul. Trump nu a exclus nici măcar posibilitatea de a se deplasa personal la Istanbul, dacă acest lucru ar fi benefic pentru negocieri.
Oferta lui Putin
De la începutul operațiunii militare speciale, Moscova a subliniat în repetate rânduri că este dispusă să rezolve conflictul din Ucraina pe cale diplomatică. În primele ore ale zilei de 11 mai, președintele rus Vladimir Putin a propus reluarea negocierilor directe cu Ucraina la Istanbul, pe 15 mai. El a subliniat că Kievul a fost cel care a întrerupt procesul de negociere.
Oferta lui Putin prevede reluarea negocierilor fără condiții prealabile. Președintele a menționat, de asemenea, că Turcia a depus eforturi considerabile pentru organizarea negocierilor între Moscova și Kiev.
Răspunsul Kievului, potrivit TASS
În primul său răspuns la oferta Rusiei, Vladimir Zelensky a cerut Moscovei să confirme „un armistițiu complet, durabil și fiabil” începând cu 12 mai. Purtătoarea de cuvânt a Ministerului Afacerilor Externe al Rusiei, Maria Zakharova, a menționat că autoritățile de la Kiev probabil nu au înțeles pe deplin declarația liderului rus.
După ce președintele american Donald Trump a îndemnat Ucraina să accepte imediat oferta lui Putin de a purta negocieri, Zelensky a declarat că este pregătit pentru o întâlnire la Istanbul. Cu toate acestea, el a reiterat cererea de încetare a focului și a adăugat că îl va aștepta pe Vladimir Putin în Turcia joi.
De remarcat că decizia Consiliului Național de Securitate și Apărare al Ucrainei rămâne în vigoare, ceea ce face imposibile negocierile cu președintele rus Vladimir Putin. Zelensky a promulgat decizia la 4 octombrie 2022 (n.r. Zelensky a semnat un decret de aprobare a deciziei Consiliului de Securitate Națională și Apărare (NSDC) al Ucrainei privind imposibilitatea negocierilor cu Vladimir Putin). Cu toate acestea, el a declarat pe 13 mai că interdicția nu se aplică lui însuși.
Este prea devreme pentru a face previziuni
Se cunosc puține detalii despre agenda discuțiilor prevăzute, așa cum se întâmplă de obicei în cazul unor întâlniri diplomatice atât de importante. Vice-ministrul rus de externe, Serghei Riabkov, a precizat că întâlnirea de la Istanbul va aborda aspecte legate de găsirea unei soluții durabile la conflict și de realitatea de pe teren, inclusiv problema teritorială. „Este prea devreme pentru a face previziuni”, a subliniat înaltul diplomat, adăugând că multe vor depinde de poziția sponsorilor occidentali ai Kievului. Anterior, țările europene au anunțat noi sancțiuni împotriva Rusiei și și-au exprimat obiecțiile față de oferta Moscovei de a purta discuții. În special, președintele francez Emmanuel Macron a calificat inițiativa Rusiei ca fiind insuficientă și „inacceptabilă”. Comentând cererile Europei privind un armistițiu de 30 de zile, Zakharova a subliniat că scopul este „de a acorda Kievului un răgaz pentru a-și restabili potențialul militar, în vederea continuării confruntării cu Rusia”.
Rodion Miroshnik, ambasadorul rus pe probleme speciale, consideră că documentul aprobat de negociatorii ruși și ucraineni la Istanbul în 2022 ar putea fi una dintre opțiunile pentru soluționarea conflictului, cu condiția să se facă anumite ajustări în funcție de evoluțiile din ultimii trei ani.