Rusia și Ucraina declară că doresc să discute despre pace astăzi, la Istanbul. Reuters prezintă liniile unui eventual acord de pace și care sunt pericolele.
GARANȚIA SECURITĂȚII
Ucraina, care a fost supusă unei invazii pe scară largă în 2022 și a asistat la anexarea Crimeei de către Rusia în 2014, afirmă că are nevoie de garanții de securitate din partea marilor puteri, în primul rând din partea Statelor Unite.
Ucraina dorește mai mult decât Memorandumul de la Budapesta din 1994, în temeiul căruia Rusia, Statele Unite și Marea Britanie au convenit să respecte suveranitatea Ucrainei și să se abțină de la utilizarea forței împotriva acesteia. În temeiul acordului respectiv, puterile s-au angajat pur și simplu să sesizeze Consiliul de Securitate al Organizației Națiunilor Unite în cazul în care Ucraina ar fi atacată.
Problema, spun surse implicate în discuții, este că orice garanție de securitate cu efect real ar bloca Occidentul într-un potențial război viitor cu Rusia, iar orice acord de securitate fără efect real ar lăsa Ucraina expusă.
În cadrul proiectelor de propuneri pentru un posibil acord de pace, consultate de Reuters, diplomații au vorbit despre o „garanție de securitate robustă”, incluzând posibilitatea unui acord similar articolului 5. Articolul 5 din tratatul NATO obligă aliații să se apere reciproc în cazul unui atac, deși Ucraina nu este membră a alianței.
Ca parte a unui acord eșuat din 2022, Ucraina ar fi acceptat neutralitatea permanentă în schimbul unor garanții de securitate din partea celor cinci membri permanenți ai Consiliului de Securitate al ONU: Marea Britanie, China, Franța, Rusia și Statele Unite, precum și a altor națiuni, printre care Belarus, Canada, Germania, Israel, Polonia și Turcia, potrivit unui proiect văzut de Reuters.
Însă oficialii de la Kiev afirmă că acceptarea neutralității Ucrainei este o linie roșie pe care nu o vor depăși.
NATO ȘI NEUTRALITATEA
Rusia a afirmat în repetate rânduri că posibila aderare a Kievului la NATO a fost cauza războiului, că este inacceptabilă și că Ucraina trebuie să fie neutră, fără baze străine. Zelenskiy a declarat că nu Moscova trebuie să decidă alianțele Ucrainei.
La summitul de la București din 2008, liderii NATO au convenit că Ucraina și Georgia vor deveni într-o zi membre ale alianței. În 2019, Ucraina și-a modificat constituția, angajându-se pe calea aderării depline la NATO și la Uniunea Europeană.
Trimisul special al SUA, generalul Keith Kellogg, a declarat că aderarea Ucrainei la NATO este „exclusă”. Președintele Donald Trump a afirmat că sprijinul acordat în trecut de SUA aderării Ucrainei la NATO a fost una dintre cauzele războiului.
În 2022, Ucraina și Rusia au discutat despre neutralitatea permanentă. Rusia dorea limitarea armatei ucrainene, potrivit unei copii a unui potențial acord analizat de Reuters. Ucraina se opune ferm ideii de a limita dimensiunea și capacitățile forțelor sale armate.
Rusia a declarat că nu are obiecții față de aderarea Ucrainei la UE, deși unii membri ai blocului ar putea să se opună cererii Kievului.
TERITORIU
Moscova controlează aproximativ o cincime din Ucraina și afirmă că teritoriul face acum parte oficial din Rusia, o poziție pe care majoritatea țărilor nu o acceptă.
Rusia a anexat Crimeea în 2014. Forțele ruse controlează aproape tot teritoriul regiunii Luhansk și peste 70 % din regiunile Donetsk, Zaporizhzhia și Herson, potrivit estimărilor ruse. Rusia controlează, de asemenea, o fâșie din regiunea Harkiv.
În cele mai detaliate propuneri publice de pace ale lui Putin, prezentate în iunie 2024, acesta a afirmat că Ucraina va trebui să se retragă din toate aceste regiuni, inclusiv din zonele care nu se află în prezent sub controlul Rusiei.
Conform unui proiect de plan de pace elaborat de administrația Trump, SUA ar recunoaște de jure controlul Rusiei asupra Crimeii și de facto controlul Rusiei asupra regiunilor Luhansk și a unor părți din Zaporizhzhia, Donetsk și Herson.
Ucraina ar recâștiga teritoriul din regiunea Harkiv, în timp ce SUA ar controla și administra centrala nucleară de la Zaporizhzhia, care este în prezent controlată de Rusia.
Kievul afirmă că recunoașterea legală a suveranității ruse asupra zonelor ocupate este exclusă și ar încălca constituția Ucrainei, dar că problemele teritoriale ar putea fi discutate în cadrul negocierilor odată ce va fi instaurat un armistițiu.
„Problemele majore aici sunt regiunile, centrala nucleară, modul în care ucrainenii pot utiliza râul Nipru și pot ajunge la ocean”, a declarat săptămâna trecută pentru Breitbart News Steve Witkoff, trimisul special al lui Trump.
SANCȚIUNI
Rusia dorește ridicarea sancțiunilor occidentale, dar este sceptică că acestea vor fi ridicate în curând. Chiar dacă SUA ar ridica sancțiunile, sancțiunile UE și ale altor țări occidentale – precum cele impuse de Australia, Marea Britanie, Canada și Japonia – ar putea rămâne în vigoare pentru mulți ani. Ucraina dorește menținerea sancțiunilor.
Reuters a raportat că guvernul SUA studiază modalități de relaxare a sancțiunilor asupra sectorului energetic al Rusiei, ca parte a unui plan mai amplu care să permită Washingtonului să acorde ajutor rapid dacă Moscova acceptă să pună capăt războiului din Ucraina.
PETROL ȘI GAZ
Trump a sugerat că Putin, care conduce al doilea exportator mondial de petrol, ar putea fi mai înclinat să rezolve războiul din Ucraina în urma recentei scăderi a prețurilor petrolului, deși Kremlinul a declarat că interesele naționale sunt mai importante decât prețurile petrolului.
Cu toate acestea, unii diplomați au speculat că SUA, Rusia și Arabia Saudită urmăresc scăderea prețurilor petrolului ca parte a unui acord mai amplu care include probleme de la Orientul Mijlociu până în Ucraina.
La începutul acestei luni, Reuters a raportat că oficiali din Washington și Moscova au purtat discuții despre ajutorul SUA pentru relansarea vânzărilor de gaz rusesc către Europa.
ÎNCETAREA FOCULUI
Puteri europene și Ucraina cer Rusiei să accepte un armistițiu înainte de negocieri, dar Moscova afirmă că armistițiul va funcționa numai după ce vor fi soluționate problemele legate de verificare. Kievul afirmă că Moscova încearcă să câștige timp.
RECONSTRUCȚIA UCRAINEI
Reconstrucția Ucrainei va costa sute de miliarde de dolari, iar puterile europene doresc să utilizeze o parte din activele suverane ruse înghețate în Occident pentru a ajuta Kievul. Rusia afirmă că acest lucru este inacceptabil.
Rusia ar putea accepta să utilizeze 300 de miliarde de dolari din activele suverane înghețate în Europa pentru reconstrucția Ucrainei, dar va insista ca o parte din bani să fie cheltuiți pentru cea de-a cincea parte a țării controlată de forțele Moscovei, a raportat Reuters în februarie.
Ucraina a declarat că dorește ca toate cele 300 de miliarde de dolari din activele confiscate să fie investite în reconstrucția postbelică.