International

Rusia și Ucraina vor discuta despre pace, dar sunt încă foarte departe de un acord privind încheierea războiului, iar luptele se intensifică – Reuters

Oficialii ruși și ucraineni urmează să se întâlnească luni în orașul turc Istanbul pentru a nouă rundă de negocieri directe de pace, dar cele două părți sunt încă departe de un acord privind încheierea războiului, iar luptele se intensifică, scrie Reuters.

Președintele Donald Trump a cerut Rusiei și Ucrainei să facă pace, dar până în prezent acestea nu au făcut acest lucru, iar Casa Albă a avertizat în repetate rânduri că Statele Unite se vor „retrage” din război dacă cele două părți sunt prea încăpățânate pentru a ajunge la un acord de pace.

Prima rundă de negocieri din 16 mai a dus la cel mai mare schimb de prizonieri din război, dar nu a dat semne de pace – și nici măcar de încetare a focului, deoarece ambele părți și-au prezentat doar pozițiile inițiale de negociere. După ce a ținut lumea în suspans cu privire la participarea Ucrainei la a doua rundă, președintele Volodymyr Zelenskiy a declarat că ministrul apărării Rustem Umerov se va întâlni cu oficialii ruși la Istanbul.

Delegația rusă va fi condusă de consilierul Kremlinului Vladimir Medinsky, care, după prima rundă, l-a a invocat pe generalul și omul de stat francez Napoleon Bonaparte pentru a afirma că războiul și negocierile trebuie să se desfășoare întotdeauna în paralel.

Duminică, Ucraina a lansat unul dintre cele mai ambițioase atacuri din război, vizând bombardiere rusești cu capacitate nucleară și rază lungă de acțiune din Siberia și alte baze militare, în timp ce Kremlinul a lansat 472 de drone asupra Ucrainei, potrivit forțelor aeriene ucrainene, cel mai mare număr înregistrat într-o singură noapte de la începutul războiului.

Ideea negocierilor directe a fost propusă pentru prima dată de președintele Vladimir Putin, după ce Ucraina și puterile europene i-au cerut să accepte un armistițiu, cerere respinsă de Kremlin. Putin a declarat că Rusia va redacta un memorandum care va stabili contururile generale ale unui posibil acord de pace și abia apoi va discuta despre un armistițiu.

Kievul a declarat în weekend că încă așteaptă proiectul de memorandum din partea Rusiei.

Medinsky, principalul negociator al Kremlinului, a declarat duminică că Moscova a primit proiectul de memorandum al Ucrainei și a declarat agenției de știri ruse RIA că Kremlinul va reacționa luni.

Potrivit trimisului special al lui Trump, Keith Kellogg, cele două părți vor prezenta în Turcia documentele respective în care își vor expune ideile privind condițiile de pace, deși este clar că, după trei ani de război, Moscova și Kievul rămân la distanță.

Kellogg a indicat că SUA vor fi implicate în negocieri și că vor participa și reprezentanți ai Marii Britanii, Franței și Germaniei, deși nu este clar la ce nivel vor fi reprezentate Statele Unite. Delegația Ucrainei va include și pe vice-ministrul de externe, precum și mai mulți oficiali militari și din serviciile de informații, potrivit unui decret emis duminică de Zelenskiy.

În iunie anul trecut, Putin a stabilit condițiile inițiale pentru încetarea imediată a războiului: Ucraina trebuie să renunțe la ambițiile sale de aderare la NATO și să-și retragă toate trupele de pe întreg teritoriul celor patru regiuni ucrainene revendicate și controlate în mare parte de Rusia.

Negociatorii ucraineni de la Istanbul vor prezenta părții ruse o propunere de foaie de parcurs pentru ajungerea la un acord de pace durabil, potrivit unei copii a documentului consultat de Reuters.Conform documentului, după încheierea acordului de pace, nu vor exista restricții asupra forței militare a Ucrainei, nu se va recunoaște la nivel internațional suveranitatea Rusiei asupra părților Ucrainei ocupate de forțele Moscovei și nu se vor acorda reparații Ucrainei.

Documentul precizează, de asemenea, că linia frontului actuală va fi punctul de plecare pentru negocierile privind teritoriul. Rusia controlează în prezent puțin sub o cincime din Ucraina, adică aproximativ 113.100 km pătrați, aproximativ aceeași suprafață ca statul american Ohio.

Putin a ordonat invadarea Ucrainei cu zeci de mii de soldați în februarie 2022, după opt ani de lupte în estul Ucrainei între separatiștii susținuți de Rusia și trupele ucrainene. Statele Unite afirmă că peste 1,2 milioane de persoane au fost ucise și rănite în războiul din 2022. Trump l-a numit pe Putin „nebun” și l-a certat pe Zelenskiy în public în Biroul Oval, dar președintele SUA a mai spus că crede că pacea este posibilă și că, dacă Putin va întârzia, ar putea impune sancțiuni dure Rusiei.

Articole recente

Întâlnirea Trump – Von der Leyen: UE și SUA au convenit un acord comercial

Statele Unite și Uniunea Europeană au convenit un acord comercial cadru în urma întâlnirii pe…

9 ore ago

Comisia Europeană îi cere lui Zelenski să menţină independenţa instituţiilor anticorupţie

Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a avut duminică o discuţie telefonică cu preşedintele…

9 ore ago

Anastasiu: Am avut certificat ORNISS pe perioada cât am fost consilier prezidenţial şi vicepremier

Vicepremierul demisionar Dragoş Anastasiu a confirmat că, pe perioada cât a deţinut funcţiile de consilier…

10 ore ago

Lutnick: Trump vrea o ofertă comercială „suficient de bună” din partea UE, dar nu este clar ce înseamnă asta

Secretarul pentru comerț Howard Lutnick a declarat că „întrebarea” înaintea discuțiilor dintre președintele Donald Trump…

11 ore ago

Vicepremierul Dragoş Anastasiu a demisionat

Vicepremierul Dragoş Anastasiu a demisionat, după cum a anunțat într-o conferință de presă. "În acest…

13 ore ago

Trump joacă golf în Scoţia, înaintea întâlnirii cu Von der Leyen axată pe comerţ

Preşedintele american Donald Trump a jucat golf duminică la complexul său de la Turnberry, în…

14 ore ago

This website uses cookies.

Read More