Culele oltenești care vor fi restaurate cu fonduri europene prin Planul Național de Redresare și Reziliență sunt Cula Glogovenilor, județul Gorj, Cula Tudor Vladimirescu și Cula Nistor, ambele din Mehedinți, Cula Zătreanu din Vâlcea și Cula Calețeanu, județul Olt.
Contractele de finanțare au fost deja semnate la Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene, iar unele dintre cele cinci cule oltenești, care sunt parte a acestui program, au intrat în procesul de reabilitare.
Toate cele cinci cule, care beneficiază, fiecare, de câte 1.2 milioane de euro, bani pentru restaurare, se regăsesc pe Ruta Culelor. Aceasta este una dintre cele 12 rute cultural-turistice ale programului România Atractivă, un instrument prin care statul român vrea să aducă în lumină obiective cu o imensă valoare istorică și de patrimoniu.
Cula Glogovenilor, Gorj. Sursa foto: romania-atractiva.ro
Cula Glogovenilor din comuna Glogova, Gorj, va primi pentru consolidare, restaurare și punere în valoare turistică 1.232.388 euro, din care 1.037.000 euro sunt bani europeni din PNRR. Restul vin de la bugetul local.
Cula Tudor Vladimirescu, Mehedinți. Sursa foto: romania-atractiva.ro
Cula Tudor Vladimirescu din comuna Șimian, Mehedinți, va primi pentru restaurare și promovare 1.243.567 euro, din care 1.046.400 euro sunt fonduri europene din PNRR.
Cula Nistor, Mehedinți. Sursa foto: romania-atractiva.ro
A doua culă din Mehedinți care primește peste un million de euro pentru restaurare și promovare este Cula Nistor. Este tot in comuna Șimian, iar bugetul de care dispune este de 1.238.181 euro, din care 1.041.879 sunt bani europeni.
Cula Zătreanu, Vâlcea. Sursa foto: romania-atractiva.ro
Aflată în județul mult mai cunoscutelor cule Greceanu și Duca, Vâlcea, o altă culă primește peste un milion de euro. Cula Zătreanu, din comuna Zătreni, va primi pentru conservare, restaurare și refuncționalizare 1.247.700 euro, din care 1.049.859 sunt bani din PNRR.
Cula Calețeanu, Olt. Sursa foto: romania-atractiva.ro
În fine, cea de-a cincea culă pentru care a fost semnat contract de finanțare de peste 1.2 milioane de euro este Cula Calețeanu din Piatra-Olt, județul Olt. Pentru restaurare, consolidare și amenajarea ansamblului Cula Calețeanu, în vederea valorificării durabile a patrimoniului cultural, vor ajunge la culă 1.246.976 euro, din care 1.049.443 euro sunt fonduri europene.
Cula Sfântul Mina, Argeș. Sursa foto: romania-atractiva.ro
Pe lângă cele cinci cule oltenești care primesc peste 1.2 milioane de euro fiecare, Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene a mai semnat contracte de finanțare a restaurării pentru alte două obiective de pe Ruta culelor: Ansamblul- Culă Sfântul Mina- Orchidan din Argeș și Turnul Medieval de la Hotărani, județul Olt.
Turnul Medieval Hotărani, Olt. Sursa foto: romania-atractiva.ro
In Argeș, la cula Sfântul Mina, vor merge 1.049.754 euro, din care 883.104 euro sunt bani europeni. Iar pentru Turnul Medieval din Hotărani au fost aprobați 887.612 euro, din care 746.877 euro, bani din PNRR.
Culele sunt locuințe boierești fortificate, vechi de secole. În Oltenia aflată departe de capitala Țării Românești, domniile fanariote nu asigurau securitatea boierilor. De aceea, locuințele acestora se transformau în fortărețe la primul semn de primejdie. Culele aveau fântână în interior, în beciul locuinței, ca să existe sursă de apă în caz de asediu. Scările interioare dintre etaje erau construite din lemn, pentru a putea fi ridicate în caz de nevoie. Iar gurile de tragere, meterezele, erau înguste la exterior și mai largi spre interior, pentru a îi expune cât mai puțin pe cei din cula fortificată care trăgeau spre atacatori.
Pe teritoriul țării noastre au existat, în secolele XVIII-XIX, peste 50 de cule. Mai puțin de jumătate au supraviețuit sutelor de ani și mai sunt astăzi în picioare. Cele mai multe dintre ele sunt acum în proprietatea statului, care a început să investească milioane de euro pentru restaurare. Altele sunt fie în muzee, fie în circuitul economico-turistic. Doar câteva mai sunt în proprietate privată, în grija urmașilor boierilor care le-au însuflețit cândva.