Macroeconomie

Scădere marginală a salariului mediu dar avansul puterii de cumpărare a crescut la 5,3%

Câștigul salarial mediu brut din luna august 2023 a fost de 7.258 lei, cu 59 lei mai mic (-0,8%) decât cel din luna precedentă, potrivit datelor publicate de INS. Câştigul salarial mediu nominal net s-a diminuat cu 34 lei (-0,7%), până la 4.531 lei (912 euro la cursul din septembrie 2023, în care s-au încasat banii cuveniți pentru activitatea depusă, cel mai redus nivel din ultimele șase luni).

Pe fondul creșterii cursului euro/leu, puterea de cumpărare echivalentă a salariului mediu a scăzut la 1.579 euro (prețuri relative calculate de Eurostat pentru România la 57,8% pentru anul 2022). Salariul real a scăzut cu 1,2 puncte procentuale față de luna anterioară, ajungând la 229,6% față de cel stabilit ca reper statistic (din luna octombrie 1990).

Totuși, în contextul unei inflații anuale reduse la nivelul de +9,43% și al unui avans nominal de 15,2%, creșterea puterii de cumpărare a salariului faţă de aceeaşi lună a anului anterior a urcat la nivelul de 5,3%. Oarecum paradoxal în raport cu percepția publică, avem de a face cu o îmbunătățire în decurs de un an de 7,5 puncte procentuale, departe de creșterea economică previzionată pentru 2023 (+2,8%). 

În pofida majorării semnificative puterii de cumpărare a salariilor, cifra de afaceri din comerțul cu amănuntul a fost cu doar 1,1% mai mare față de aceeași lună din 2022 și 0,1% față de iulie 2023 pe date ajustate sezonier, în condițiile în care deficitul comercial pe primele 8 luni din 2023 s-a diminuat cu         17% față de aceeași perioadă din 2022.

Telecomunicațiile, la coada clasamentului evoluției salariale

Pe primul loc în ce privește puterea de cumpărare față de aceeași lună a anului trecut figurează învățământul (+31,4% avans nominal și +20,1% în termeni reali), urmat de fabricarea produselor cocserie și prelucrarea țițeiului (+24%, respectiv +13,3%) și de sectorul construcțiilor (+21% nominal și +10,6% ca putere de cumpărare).

 Semnificativ peste media la nivel național mai figurează segmentul de transport şi depozitare (+10% în termeni reali), serviciile administrative şi activitățile suport (+9,5%) și producția și furnizarea de energie electrică și termică, gaze, apă caldă și aer condiționat (+7,5%). Industria prelucrătoare per total a coborât sub rezultatul pe întreaga economie (+4,8% față de +5,3%).

Dintre celelalte domenii bugetare, administrația publică și apărarea s-au menținut peste nivelul inflației anuale, respectiv +12,4% nominal, de unde un avans moderat de 2,7% în termeni reali, în timp ce sănătatea și asistența socială au rămas la coada clasamentului, majorarea nominală de 7,8% fiind echivalentă cu o scădere de -1,5% a puterii de cumpărare.

Sectorul agricol a înregistrat o scădere marginală a veniturilor reale (-0,4%), în timp ce industria alimentară a trecut în domeniul pozitiv (+0,2%). De remarcat că aici este localizată o sursă importantă a deficitului cronic din comerțul exterior, mai vizibilă în cazul fabricării produselor chimice (-4,4%). Pe ultimul loc figurează telecomunicațiile, singura activitate în care s-a produs o scădere a veniturilor nominale.

Autor: Dan Pălăngean

Articole recente

Trump joacă golf în Scoţia, înaintea întâlnirii cu Von der Leyen axată pe comerţ

Preşedintele american Donald Trump a jucat golf duminică la complexul său de la Turnberry, în…

60 de minute ago

Peste 2200 de consumatori din judeţul Bihor nu au în continuare energie electrică în urma furtunii de sâmbătă seară

Peste 2200 de consumatori din judeţul Bihor nu au în continuare energie electrică, după furtuna…

o oră ago

Prima reacție a lui Ilie Bolojan în scandalul Dragoș Anastasiu: “Sigur veți avea, până după amiază, o declarație”

Premierul Ilie Bolojan a avut o primă reacție duminică, la câteva zile după ce informații…

4 ore ago

China publică un plan de acțiune privind IA la câteva zile după SUA, pe fondul intensificării cursei tehnologice globale

Sâmbătă, China a lansat un plan de acțiune global pentru inteligența artificială, care solicită cooperarea…

4 ore ago

Palantir se alătură listei celor mai valoroase 20 de companii din SUA, cu o creștere a valorii acțiunilor de peste două ori în 2025

Acțiunile Palantir au crescut cu peste 2% vineri, atingând un nou record. Furnizorul de software…

4 ore ago

Comisarii ANPC au dat amenzi de peste 250.000 lei pe litoral, sâmbătă noaptea

Comisarii de la Protecția Consumatorilor au dat amenzi de peste 250.000 de lei în urma…

4 ore ago

This website uses cookies.

Read More