Folosim cookie-uri pentru a analiza traficul și a îmbunătăți experiența ta.
RefuzSingurul lucru care stă în calea unui paradis alimentat de AI este necesitatea unor cantități uriașe de putere de calcul pentru a antrena și opera modelele AI în dezvoltare, potrivit CNN, care precizează că tehnologia care va salva omenirea va fi alimentată de tehnologia care aproape a distrus-o.
O analiză CNN menționează: “Pentru a face AI la scara pe care Microsoft și Google o prevăd, este necesară o cantitate imensă de putere de calcul. Când întrebi Chat-GPT ceva, acea întrebare și răspunsul ei consumă electricitate într-un supercomputer plin cu cipuri Nvidia într-un centru de date îndepărtat, cu răcire puternică.
Consumul de electricitate al centrelor de date, AI și minarea de criptomonede (o altă problemă de mediu) ar putea să se dubleze până în 2026, conform Agenției Internaționale a Energiei.
Numai în SUA, cererea de energie este de așteptat să crească cu 13% până la 15% pe an până în 2030, ceea ce ar putea transforma electricitatea într-o resursă mult mai rară, conform analiștilor JPMorgan.
Soluția industriei tehnologice, pentru moment, este energia nucleară, care este mai stabilă decât cea eoliană sau solară și este practic lipsită de emisii de carbon.
Luna aceasta, Microsoft a obținut un acord pentru redeschiderea unui reactor de pe Three Mile Island, locul parțialei topiri din 1979, lângă Harrisburg, Pennsylvania, pentru a asigura companiei suficientă energie pentru a susține creșterea AI. (Nu reactorul care a eșuat, desigur, ci altul care a continuat să funcționeze pe insulă ani de zile după incident.)
Amazon lucrează la construirea unui campus de centre de date chiar pe locul unei centrale nucleare Talen Energy în nord-estul Pennsylvaniei.
Sam Altman, CEO al OpenAI, este și el un investitor important în energie nucleară și este președintele Oklo, un startup nuclear care săptămâna trecută a primit aprobarea pentru a începe investigațiile asupra unui sit pentru un „microreactor” în Idaho.
Luni, Financial Times a raportat că firma de capital de risc co-fondată de Peter Thiel, Founders Fund, sprijină un startup nuclear care încearcă să creeze o nouă metodă de producție pentru un combustibil nuclear mai puternic, folosit în reactoare avansate.
Ironia în toată această poveste este, bineînțeles, că susținătorii AI au invocat chiar istoria proliferării nucleare pentru a transmite nevoia de a pune în aplicare măsuri de siguranță în jurul inteligenței artificiale (atâta timp cât reglementările nu îi încetinesc sau nu le reduc profiturile în vreun fel).
Și, deși previziunile apocaliptice despre AI sunt adesea respinse ca prognoze alarmiste, nu poți ignora la fel de ușor pe cei care sunt îngrijorați de energia nucleară. Istoria este, din păcate, de partea lor.
Trebuie să recunoaștem că energia nucleară de astăzi este mult mai bine înțeleasă decât era în 1979, când Reactorul Doi de la Three Mile Island a suferit o topire parțială a miezului, mi-a spus Anna Erickson, profesor de științe nucleare la Georgia Tech.
„Nimic în viață nu este infailibil,” a spus ea, „dar acum suntem mult mai buni în a înțelege operarea reactoarelor nucleare,” în parte datorită valului de reglementări de siguranță pe care incidentul de la Three Mile Island l-a declanșat.
Concluzia: Nu există un viitor al AI fără o creștere semnificativă a surselor noastre de energie, ceea ce face expansiunea energiei nucleare practic inevitabilă. Dar va dura ani până când multe dintre proiectele recent anunțate vor deveni operaționale, ceea ce înseamnă că centrele de date ale marilor companii tehnologice vor trebui să depindă de combustibili fosili în timp ce cererea continuă să crească.
Suntem cu toții de acord să distrugem planeta în schimbul primirii emailurilor zilnice? Sau motoare de căutare care sună ușor mai uman, dar sunt mai puțin fiabile? Este viitorul nostru acela de a fi reduși și manipulați la nivel de crustacee într-o mașină mare AI?
Există multe în joc — inclusiv locurile noastre de muncă, mediul și întregul nostru sens al scopului în lume, potrivit propriilor dezvoltatori AI. Și totuși, rămâne neclar ce avem noi, oamenii, de câștigat din această afacere”.
Statele Unite și Uniunea Europeană au convenit un acord comercial cadru în urma întâlnirii pe…
Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a avut duminică o discuţie telefonică cu preşedintele…
Vicepremierul demisionar Dragoş Anastasiu a confirmat că, pe perioada cât a deţinut funcţiile de consilier…
Secretarul pentru comerț Howard Lutnick a declarat că „întrebarea” înaintea discuțiilor dintre președintele Donald Trump…
Vicepremierul Dragoş Anastasiu a demisionat, după cum a anunțat într-o conferință de presă. "În acest…
Preşedintele american Donald Trump a jucat golf duminică la complexul său de la Turnberry, în…
This website uses cookies.
Read More