Consultantul fiscal Mariana Vizoli atrage atenția asupra unei probleme legate de măsurile fiscale privind taxa pe valoare adăugată.
Ea a scris pe Facebook: “Nu înțeleg de ce materia primă va avea cota standard de 21% ( ex. Animale vii din specii domestice, păsări, plante, semințe și ingrediente pentru prepararea hranei) iar cota redusă de 11% se va aplică la produsul finit (ex alimentele obținut din aceste materii prime: carne, produse din carne, conserve) .
Nu înțeleg de ce materia primă va avea cota standard de 21% ( ex. Animale vii din specii domestice, păsări, plante, semințe și ingrediente pentru prepararea hranei) iar cota redusă de 11% se va aplică la produsul finit (ex alimentele obținute din aceste materii prime: carne, produse din carne, conserve) . Asta înseamnă că agricultorii vând produsele cu cota de 21% , iar abatoarele, fabricile de mezeluri, conserve, alte produse alimentare, vor intra în rambursări de TVA. Aplicarea cea mai eficientă a cotei reduse se face pe tot lanțul, de la materia primă până la produsul finit. Altfel, se creează aceste sincope, cu rambursări de TVA ce nu sunt utile nimănui.”