Sindicatul Liber Navalistul solicită, într-o scrisoare adresată ministrului Economiei, Florin Spătaru, să fie luate măsurile care se impun în ceea ce priveşte tensiunile dintre angajaţi şi conducerea operativă a societăţii DSMa (Şantierul Naval din Mangalia), unul dintre motivele protestelor fiind intenţia DSMa de restructurare a forţei de muncă şi a posturilor.
Conform sursei citate de Agerpres, începând din 4 ianuarie au loc zilnic proteste spontane ale salariaţilor în faţa pavilionului administrativ, în timpul pauzei de masă.
“Unul dintre motivele nemulţumirilor şi îngrijorărilor salariaţilor are legatură cu intenţia Directoratului DSMa de restructurare a forţei de muncă şi a posturilor. Chiar dacă imediat după protestul din luna decembrie 2022 ni s-a comunicat că s-a amânat luarea unei decizii în acest sens, salariaţii sunt conştienţi că în orice moment se poate reveni asupra acelei decizii şi asta le amplifică starea de incertitudine privind siguranţa locurilor de muncă şi a perspectivelor acestei societăţi”, se menţionează în scrisoarea deschisă semnată de Laurenţiu Gobeajă, preşedintele Sindicatului Liber Navalistul.
Conform sursei citate, riscul de faliment este major având în vedere rezultatele financiare negative ale societăţii DSMa şi solicitarea deschiderii procedurii de insolvenţă în instanţă de către creditorul apelant PE Group Climate & Design, procesul aflându-se pe rol la Curtea de Apel Constanţa.
De asemenea, salariaţii sunt extrem de nemulţumiţi şi de faptul că, la finalul anului 2022, Administraţia DSMa a acordat un bonus preferenţial doar unui anumit număr de salariaţi fără să facă nicio informare în prealabil despre această decizie şi fără să existe criterii.
“Deşi în cadrul negocierilor colective din luna decembrie 2022 Administraţia a invocat faptul că din cauza rezultatelor financiare negative ale DSMa cât şi a numărului scăzut de comenzi nu poate acorda o creştere salarială corelată cu nivelul inflaţiei şi că nu poate acorda nici 1 leu în plus faţă de propunerea de majorare de 100 lei, totuşi a acordat unilateral bonusuri în valoare de ~2340 lei net, respectiv 4.000 lei brut, doar unui anumit număr de salariaţi fără să ne informeze despre această decizie, despre care am aflat de la salariaţi şi ulterior am solicitat Directoratului prin adresa nr. 36 din 22.12.2022 sa ne comunice detalii, însă până la acest moment nu am primit un răspuns. În mod repetat şi conştient Administraţia DSMa încalcă prevederile contractului colectiv de muncă cu privire la modalitatea în care se pot acorda alte bonusuri şi indemnizaţii decât cele prevăzute în contractul colectiv de muncă, menţionate în Anexa nr. 5 din CCM la nivel de unitate în vigoare şi aplicabil societăţii DSMa”, se precizează în document.
Potrivit sursei citate, Directoratul DSMa are în continuare o atitudine negativă şi ostilă faţă de reprezentanţii salariaţilor (sindicat), ignorând prevederile legale şi ale contractului colectiv de muncă, refuzând în mod repetat să negocieze neprezentându-se la convocările Comisiei Paritare, motiv pentru care ne-am adresat instanţei.
Mai mult decât atât, salariaţii sunt nemulţumiţi cu privire la faptul că în Comisia Paritară convocată în vederea modificării contractului colectiv de muncă discuţiile au fost întrerupte abrupt de către conducerea societăţii, iar Administraţia DSMa evită reluarea negocierilor invocând anumite motive pentru care de fapt tergiversează finalizarea negocierilor, în condiţiile în care neacordându-se o creştere salarială corelată cu rata inflaţiei puterea de cumpărare a salariaţilor a scăzut şi continuă să scadă.
“Conducerea operativă a DSMa aplică o politică de personal distructivă pentru societate, realizând recrutarea de personal din cadrul angajaţilor proprii ai societăţii DSMa cărora le propun să accepte încetarea raporturilor de muncă cu acordul părţilor şi angajarea la Damen Workforce România SRL, o altă societate la care statul român nu deţine acţiuni, acţionar unic fiind Şantierul Naval Damen Galaţi SA (deţine 100% din pachetul de acţiuni) iar beneficiar este Damen OTC Holding BV”, se mai precizează în document.
Potrivit sursei citate, deşi prin contractul de asociere cât şi în mod public DSMa şi-au asumat că va creşte numărul de salariaţi la 3.000, “de fapt nu se vrea creşterea numărului de salariaţi proprii ai societăţii DSMa ci, dimpotrivă, ca numărul de salariaţi proprii să scadă în continuare, în timp ce numărul de salariaţi ai altor societăţi precum cea de mai sus să crească”.
În aceste condiţii, sindicaliştii susţin că şansele ca DSMa să înregistreze profit se reduc drastic în timp ce celelalte firme care îşi desfăşoară activitatea în şantier prosperă, iar DSMa riscă să dea faliment. De asemenea, conform sursei citate, o parte dintre foştii angajaţi ce au fost concediaţi în luna martie 2022 prin desfiinţarea posturilor la DSMa au fost invitaţi la acelaşi interviu şi li s-a oferit un pachet salarial mai avantajos decât la DSMa.
“Reiterăm faptul că dumneavoastră, domnule Florin Marian Spătaru, în calitate de ministru al Economiei, aveţi responsabilitatea instituţională, doctrinară şi în acelaşi timp morală să protejaţi interesul statului român şi pe cel al salariaţilor români şi să stopaţi intenţia manifestată de compania olandeză Damen de a menţine societatea DSMa pe panta descendentă de asasinare economică şi externalizare a tot ceea ce ar putea reprezenta activităţi profitabile, astfel cum s-a întâmplat şi în trecut. În acest sens, vă solicităm să întreprindeţi orice acţiuni sunt necesare, legale şi potrivit competenţelor dvs. astfel încât această situaţie să înceteze cât mai curând cu putinţă, astfel cum v-am solicitat şi la întâlnirile noastre de la sediul Ministerului, prin sesizările pe care vi le-am adresat cât si prin mesajele transmise de salariaţi in timpul acestor proteste zilnice”, se mai precizează în document.