Folosim cookie-uri pentru a analiza traficul și a îmbunătăți experiența ta.
RefuzUnele firme aflate în insolvență, care vor să facă achiziții la prețuri mai mici pentru că se află într-o situație de criză, au tendința de a achiziționa din lanțuri mai încerte produse care sunt în alertele InfoCons europene de neconformitate, a declarat Sorin Mierlea, Președintele InfoCons, la Dezbaterea Restructurarea – Măsuri de prevenire a insolvenței, Ediția a III-a.
Domnia sa a spus: “În ultimii ani, am avut câteva insolvențe de răsunet la nivel național, în urma cărora au avut de suferit direct sau indirect persoanele fizice în calitatea lor de consumatori. Din evaluările pe care le avem, sunt multe firme în insolvență care, pentru a merge mai departe cu un preț de cost mai bun pentru anumite produse, au tendința de a achiziționa din lanțuri incerte produse care sunt în alertele InfoCons europene de neconformitate. Discutăm de ALERTE pentru diferite produse de la autoturisme, piese auto, piese de construcții, materiale de construcții, produse cosmetice, jucării tot felul de produse care sunt în Alertele InfoCons europene cu neconformitate. Aceste produse sunt interzise de la comercializate și ar trebui distruse. Ele sunt notificate doar de autoritățile naționale ale Uniunii Europene.
În ultima perioadă am văzut o tendință destul de mare ca produse care sunt depistate în vestul Uniunii Europene să ajungă pe anumite canale în zona de Est a Uniunii Europene, pentru a maximiza profit pentru anumiți operatori, cu impact direct pentru consumatori.
Există o Aplicatie gratuita europeană – InfoCons – unde se găsesc toate alertele, de la autoturisme, până la cosmetice, vopsea de păr, mochetă, materiale de construcție, piese auto, jucării, mobilier, etc.. Doar în ultimele șapte zile au fost 176 de alerte de neconformitate pe diferite teme de produse”.
În opinia domnului Mierlea, este foarte important să se știe care sunt drepturile și obligațiile consumatorilor care apelează la firme care intră în insolvență: „Am avut companii care au ieșit din insolvență și consumatorii care erau clienți ai operatorilor respectivi nu au avut de suferit, dar am avut și unele cu suferințe destul de mari, să ne amintim de celebra insolvență a unei companii de transport aviatic (n.r. Blue Air), unde consumatorii au pierdut foarte mulți bani. Am avut peste 7000 de sesizări la Blue Air, care, din păcate, au rămas în aer.
Mai avem zona de construcții, unde sunt firme care intră în insolvență, persoanele fizice au plătit avansuri, însă materialele folosite în construcții sunt de proastă calitate sau neconforme. Am primit sesizări și pe acest segment. Cred că autoritățile trebuie să fie atente și în zona aceasta”.
Am primit multe cereri din partea oamenilor că vor să intre în procedura insolvenței persoanelor fizice, a mai spus domnul Mierlea, care a adăugat că procedura încă este destul de complicată: “Cred că aceste persoane au nevoie de asistență, trebuie explicat clar ce înseamnă o insolvență pentru persoane fizice. Chiar dacă pe- afară pare destul de frumoasă povestea și zici că scapi de datorii, s-ar putea ca acest scăpat de datorii să însemne destul de multă suferință, traumă familială, mai ales când discutăm despre imobile. Cred că ar trebui să existe un corp al consilierilor care să îi sprijine pe acești consumatori care își doresc să apeleze la procedura de insolvență, mai ales pentru consumatorii care au luat anumite credite la un anumit moment, au încercat să și le refinanțeze, au intrat probabil și mai rău în anumite probleme personale. Urmează o perioadă care nu sună foarte bine în România din punct de vedere al calității vieții, al veniturilor, așa că este un segment care este extrem de sensibil. În vestul Europei, cetățenii sunt consiliați mult mai bine în această procedură”.
Compania americană de asigurări Allianz Life a confirmat sâmbătă că hackerii au furat informaţii personale…
Vicepremierul Dragoş Anastasiu susţine duminică, de la ora 17.00, o conferinţă de presă, în contextul…
Qatarul a ameninţat că va întrerupe livrările de gaze naturale lichefiate (LNG) către Uniunea Europeană,…
Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, urmează să discute duminică, în Scoţia, cu preşedintele…
Problema transilvană este prima şi cea mai importantă teză a dialogului româno-maghiar, iat esenţa sa…
Forţele armate israeliene au anunţat duminică o pauză în activităţile militare în trei zone din…
This website uses cookies.
Read More
View Comments