Banci

S&P a îmbunătățit ratingul pe termen lung al Băncii Internaționale de Investiții la A-, cu o perspectivă stabilă

Agenția internațională de rating S&P Global a îmbunătățit ratingul de credit pentru datoria pe termen lung a Băncii Internaționale de Investiții (IIB) la nivelul A-, de la nivelul BBB+, menținând perspectiva stabilă, potrivit unui raport transmis Bursei de Valori București

Printre factorii cheie care au condus la actualizarea ratingului S&P se numără finalizarea unui proces de reformă a guvernanței corporative, o creștere a ponderii europene în capitalul IIB, începerea cu succes a strategiei de dezvoltare 2018-2022, arată IIB într-un comunicat.

De asemenea, S&P remarcă un nivel ridicat de susținere a acționarilor pentru un nou program de capitalizare pe scară largă a băncii, până în 2023, în valoare de 200 milioane de euro. Se subliniază că implementarea sa în timp util va servi drept confirmarea sprijinului statelor membre față de IIB și va fi unul dintre ele factorii cheie care vor influența dinamica ratingului în viitor.

La reuniunea consiliului guvernatorilor băncii, din luna decembrie a anului trecut, statele membre şi-au exprimat în unanimitate acordul faţă de relocarea la Budapesta a sediului central.

La finalul anului trecut, International Investment Bank (IIB) a închis cu succes o nouă emisiune de obligațiuni, la Bursa de Valori București, fiind a patra ofertă la BVB și totodată cea mai mare. Emisiunea a avut două tranșe – în lei și euro, maturitatea fiind de trei ani. Pentru lei,  emisiunea a fost de 300 de milioane (aproximativ 64 milioane de euro), iar pentru euro, de 80 de milioane de euro. Dobânda la lei este egală cu ROBOR 3M + 1.40% pe an, iar pentru euro, 1.5026% pe an.

În ultimii ani, International Investment Bank a atras, prin trei oferte de obligaţiuni lansate în ţara noastră, în total, 215 milioane de euro, şi a acordat finanţări unor companii precum Agricover, Avicola Buzău, Fabrica de Lapte, MEP Retail, Iulius Group, dar şi Romcab, companie intrată în insolvenţă, în luna februarie 2017.
 
IIB este o instituţie de dezvoltare multilaterală fondată în 1970, în baza Acordului interguvernamental de instituire a IIB şi a Cartei sale. România are o cotă de 5,86% din capitalul IIB, ceilalţi membri fiind Rusia (47,63%), Bulgaria (13,4%), Ungaria (12,7%), Cehia (9,64%), Slovacia (6,82%), Cuba (1,7%), Vietnam (1,17%) şi Mongolia (1,08%).

Articole recente

Întâlnirea Trump – Von der Leyen: UE și SUA au convenit un acord comercial

Statele Unite și Uniunea Europeană au convenit un acord comercial cadru în urma întâlnirii pe…

8 ore ago

Comisia Europeană îi cere lui Zelenski să menţină independenţa instituţiilor anticorupţie

Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a avut duminică o discuţie telefonică cu preşedintele…

9 ore ago

Anastasiu: Am avut certificat ORNISS pe perioada cât am fost consilier prezidenţial şi vicepremier

Vicepremierul demisionar Dragoş Anastasiu a confirmat că, pe perioada cât a deţinut funcţiile de consilier…

9 ore ago

Lutnick: Trump vrea o ofertă comercială „suficient de bună” din partea UE, dar nu este clar ce înseamnă asta

Secretarul pentru comerț Howard Lutnick a declarat că „întrebarea” înaintea discuțiilor dintre președintele Donald Trump…

11 ore ago

Vicepremierul Dragoş Anastasiu a demisionat

Vicepremierul Dragoş Anastasiu a demisionat, după cum a anunțat într-o conferință de presă. "În acest…

12 ore ago

Trump joacă golf în Scoţia, înaintea întâlnirii cu Von der Leyen axată pe comerţ

Preşedintele american Donald Trump a jucat golf duminică la complexul său de la Turnberry, în…

14 ore ago

This website uses cookies.

Read More