Update articol:

S&P a îmbunătățit ratingul pe termen lung al Băncii Internaționale de Investiții la A-, cu o perspectivă stabilă

Agenția internațională de rating S&P Global a îmbunătățit ratingul de credit pentru datoria pe termen lung a Băncii Internaționale de Investiții (IIB) la nivelul A-, de la nivelul BBB+, menținând perspectiva stabilă, potrivit unui raport transmis Bursei de Valori București

Printre factorii cheie care au condus la actualizarea ratingului S&P se numără finalizarea unui proces de reformă a guvernanței corporative, o creștere a ponderii europene în capitalul IIB, începerea cu succes a strategiei de dezvoltare 2018-2022, arată IIB într-un comunicat.

De asemenea, S&P remarcă un nivel ridicat de susținere a acționarilor pentru un nou program de capitalizare pe scară largă a băncii, până în 2023, în valoare de 200 milioane de euro. Se subliniază că implementarea sa în timp util va servi drept confirmarea sprijinului statelor membre față de IIB și va fi unul dintre ele factorii cheie care vor influența dinamica ratingului în viitor.

La reuniunea consiliului guvernatorilor băncii, din luna decembrie a anului trecut, statele membre şi-au exprimat în unanimitate acordul faţă de relocarea la Budapesta a sediului central.

La finalul anului trecut, International Investment Bank (IIB) a închis cu succes o nouă emisiune de obligațiuni, la Bursa de Valori București, fiind a patra ofertă la BVB și totodată cea mai mare. Emisiunea a avut două tranșe – în lei și euro, maturitatea fiind de trei ani. Pentru lei,  emisiunea a fost de 300 de milioane (aproximativ 64 milioane de euro), iar pentru euro, de 80 de milioane de euro. Dobânda la lei este egală cu ROBOR 3M + 1.40% pe an, iar pentru euro, 1.5026% pe an.

În ultimii ani, International Investment Bank a atras, prin trei oferte de obligaţiuni lansate în ţara noastră, în total, 215 milioane de euro, şi a acordat finanţări unor companii precum Agricover, Avicola Buzău, Fabrica de Lapte, MEP Retail, Iulius Group, dar şi Romcab, companie intrată în insolvenţă, în luna februarie 2017.
 
IIB este o instituţie de dezvoltare multilaterală fondată în 1970, în baza Acordului interguvernamental de instituire a IIB şi a Cartei sale. România are o cotă de 5,86% din capitalul IIB, ceilalţi membri fiind Rusia (47,63%), Bulgaria (13,4%), Ungaria (12,7%), Cehia (9,64%), Slovacia (6,82%), Cuba (1,7%), Vietnam (1,17%) şi Mongolia (1,08%).