Ștefan Aramă este student la University of Oxford în anul trei, la Facultatea de Filosofie, Politică, și Economie. Este, de asemenea, membru al Asociației pentru Energie Curată și Combaterea Schimbărilor Climatice, calitate în care va participa miercuri, la Bruxelles, începând cu ora 12:00, la dezbaterea petiției : „Blocarea ilegală de către Austria a accesului românilor la spațiul Schengen”. Dezbaterea va putea fi urmărită și live pe site-ul Parlamentului European.
Ștefan, ce așteptări ai de la petiția pe Schengen depusă de Asociația voastră la Parlamentul European? Vei participa la discuții?
Ștefan Aramă: Petiția a fost acceptată și este discutată în regim de urgență. Mă bucur mult că există susținători din toate statele membre UE, inclusiv din Austria. Deja am obținut un lucru foarte bun. Mi-aș dori să existe o largă susținere în Parlamentul European, inclusiv dacă se poate, din partea unor europarlamentari austrieci. Mi-aș dori ca europarlamentarii români să fie uniți și hotărâți în a ne susține demersul apolitic. Vom vedea ce va fi mâine de la ora 12:00, ora României. Discuțiile despre petiție vor fi transmise în direct și pe site-ul Parlamentului European. Înțeleg că este interes și din partea presei. Credem că avem un mesaj clar și convingător. Apoi vor fi și discuțiile la Președinta Parlamentului European, Delegația Austriei la UE și, sperăm, Comisia Europeană. Mesajul nostru – „Iubim UE. Respectați Tratatele. România în Schengen” – va fi mâine auzit la Bruxelles. Le vom spune și că suntem pregătiți să ne întoarcem mult mai mulți, dacă e nevoie.
Crezi că vom intra în Schengen anul acesta? Crezi că s-ar putea schimba poziția Austriei?
Ștefan Aramă: Normal ar fi fost să intrăm demult. Vom vedea ce va fi anul acesta. Sunt optimist. Oricum, noi suntem hotărâți să continuăm demersurile de apărare a drepturilor românilor de a fi în Schengen. În plus, amânarea aderării înseamnă și o poluare care se produce doar din populismul și lipsa de leadership a cancelarului austriac. Sunt milioane de mașini care stau în vămi fără sens. Mă gândesc și la demnitatea umană a acelor oameni. Nu pot să își satisfacă nevoi de baza. E o bătaie de joc fără niciun rost. Mi-aș dori să văd și o implicare mai mare a Comisiei Europene. Aș dori să văd niște acțiuni concrete de apărare a tratatelor UE. Acesta este rolul constituțional al Comisiei Europene.
Ce ar putea să facă România mai bine în legătură cu Schengen?
Ștefan Aramă: Am atins standardele și condițiile aderării Schengen cu mult timp în urmă. Cred ca trebuie întărit dialogul cu Franța si Germania pe acest subiect. Mă așteptam personal mai mult de la Polonia. E un partener strategic foarte tăcut. Am, de asemenea, sentimentul că în societatea noastră nu există un spirit de echipă pe acest subiect. Noi încercăm prin demersul nostru civic să insuflăm acest spirit de echipă. Suntem prea dezbinați, prea fataliști și avem prea puțină încredere în noi.
Studiezi la Oxford, științe politice. Cum văd studenții de acolo evoluția spațiului Schengen și proiectul european în general? Dar ieșirea Marii Britanii din UE?
Ștefan Aramă: Toți cunoscuții mei sunt de aceeași părere cu noi privind încălcarea tratatelor de către Austria.
Eu unul sunt sincer mâhnit în privința Brexit, care este un alt rezultat al unei clase politice anti-europene ce nu vede interesul propriului popor. Mulți dintre colegii mei văd ieșirea Marii Britanii din UE drept un efect al normalizării fake news și a unui discurs public foarte polarizat, adesea înșelător. Familiile colegilor mei britanici resimt deja efectele deciziei greșite. Uniunea Europeană, fără a fi perfectă, este cel mai de succes proiect din istoria politică a Europei.
Îți dorești să te întorci în țară sau să rămâi în străinătate? Unde te vezi lucrând peste 10 ani?
Ștefan Aramă: Știu sigur că vreau să ajung să lucrez în domeniul public, dar când, unde, și pe ce drum voi ajunge acolo, încă nu știu. Iubesc România, îmi aștept cu nerăbdare fiecare întoarcere acasă de la Oxford. Mi-ar plăcea mult să mă întorc acasă după universitate si master. Sunt lucruri frumoase in Marea Britanie însă nicăieri nu e mai frumos decât acasă. În 10 ani, sper să fiu diplomat al României la UE, sau poate consultant de mediu în România unde mai avem probleme de rezolvat.