Update articol:
MIERCURI SE DEZBATE ÎN PARLAMENTUL EUROPEAN PETIŢIA ASOCIAŢIEI PENTRU ENERGIE CURATĂ ŞI SCHIMBĂRI CLIMATICE PRIVIND ADERAREA ROMÂNIEI LA SCHENGEN

Călin Iorga, Președintele Ligii Studenților Electroniști: Sper să obținem promisiunea că Parlamentul European va ataca la Curtea Europeană de Justiție abuzul Austriei privind aderarea noastră la Schengen 

Calin Iorga
  • Legarea aderării la Schengen de migrație este o temă falsă pe care nici cancelarul austriac nu o crede”.
  • “Generația mea, 18-25 ani, își dorește mai mult să rămână în România decât cei din generația 25-32 de ani”.

Călin Iorga este student în anul 3 al Facultăţii de Electronică, Telecomunicații și Tehnologia Informației cu predarea în limba engleză. Din 2022 este Președintele Ligii Studenților Electroniști și membru în Senatul UPB. Este, de asemenea, membru al Asociației pentru Energie Curată și Combaterea Schimbărilor Climatice. 

Călin Iorga, împreună cu alţi membri ai Asociaţiei pentru Energie Curată și Combaterea Schimbărilor Climatice, vor fi prezenţi miercuri, 22 martie, ora 12 (ora României) la dezbaterile din Parlamentul European, când va fi dezbătută petiţia Asociaţiei privind aderarea României la Schengen.  Dezbaterea va putea fi urmărită și live pe site-ul Parlamentului European.

 

Călin, ești foarte activ pe rețelele de socializare în legătură cu amânarea aderării României în spațiul Schengen. De asemenea, Asociația pentru Energie Curată și Combatarea Schimbărilor Climatice din care faci parte a depus și o petiție la Parlamentul European pe această temă. Ce te nemulțumește și ce vreți să obțineți de la Parlamentul European?

Călin Iorga: Mă nemulțumesc foarte mult două lucruri. În primul rând, umilința și insultele nemeritate la care românii și bulgarii sunt supuși de doi politicieni austrieci lipsiți de morală. În al doilea rând, mă nemulțumește că pierdem economic din cauza amânării aderării și se generează un impact pe mediu fără rost. Ați văzut cozile din această săptămână de la Vama Borş? Peste 10 km. Camioanele acelea emiteau gaze cu efect de seră pentru că dreptul românilor de a fi în Schengen nu este recunoscut. E o poluare fără niciun rost. De la Parlamentul European sper să obținem o rezoluție că drepturile garantate de Tratatul UE ne sunt încălcate și o promisiune că Parlamentul European va ataca la Curtea Europeană de Justiție abuzul din data de 8 decembrie 2022. Credem în Europa. Credem în Parlamentul European. Credem că demersul nostru va reuși pentru că dreptatea este de partea noastră.

Sunt nemulțumiți și alți colegi de-ai tăi de această situație?

Călin Iorga: Da. Sunt foarte mulți nemulțumiți. Locuiesc la cămin. Vorbim foarte multe între noi. Când le-am zis că vin la Bruxelles, vreo cincizeci au zis imediat că vor și ei să vină. Nu exclud să facem un mare protest la Bruxelles în legătură cu Schengen, dacă nu ni se dă dreptate pe 22 martie. L-am putea face chiar de Ziua Europei, pe 9 mai. Cred însă că ni se va dreptate pentru că avem un caz juridic și moral solid.

Crezi că România va intra în Schengen anul acesta?

Călin Iorga: Cred că putem să intrăm în trei situații în Schengen. Dacă Parlamentul European va ataca decizia din 8 decembrie la Curtea Europeană de Justiție, dacă Președintele României va pune veto pe toate deciziile UE care necesită unanimitate și dacă tandemul Putin-Nehammer nu va mai fi la putere.

Nu crezi într-o soluție negociată între România și Austria?

Călin Iorga: Nu cred. Ce să negociem? Am mai negociat o dată la aderarea noastră la UE. Intrarea în Schengen este parte din Tratatul nostru de aderare la UE. În plus, cu cine să negociem? Cu Nehammer care este anti-european, îngâmfat, mincinos, rasist și xenofob?

Crezi că România ar trebui să facă mai mult pentru a opri migrația?

Călin Iorga: Mama mea este profesoară de istorie. România nu a fost niciodată o rută importantă de migrație din cauza barierelor geografice: Marea Neagră, Dunăre, Carpați. Îți trebuie cunoștințe minime de geografie și istorie pentru a înțelege acest lucru. Legarea aderării la Schengen de migrație este o temă falsă pe care nici cancelarul austriac nu o crede. Cea mai bună dovadă este că cei din Croația sunt în Schengen, iar ei sunt o rută de migrație mult mai mare decât noi.

Crezi că România ar trebui să se răzbune pe afacerile austriecilor de aici?

Călin Iorga: Cred că România ar trebui să se comporte corect cu toate firmele, inclusiv cele austriece. Multe dintre ele suferă la rândul lor din cauza deciziei cancelarului austriac. Nu ar trebui să ne răzbunăm, dar nici să le mai favorizăm în detrimentul firmelor românești. Mă uitam în presă că firme românești plătesc taxa de solidaritate la energie, iar firme controlate de statul austriac nu o plătesc. Astfel de cadouri trebuie să înceteze în opinia mea.

Vă susțin autoritățile române în demersul vostru cu petiția?

Călin Iorga: E un demers civic. Nu am cerut sprijin. Este adevărat că am informat mai mulți europarlamentari români și bulgari despre demersul cu petiția. Au fost câțiva dintre ei care s-au bucurat foarte mult și care au spus că ne susțin. Sper să avem majoritate în Comisia de Petiții și nu aș fi deloc surprins dacă ne-ar susține și europarlamentari austrieci. Un coleg austriac mi-a mărturisit că sunt mulți austrieci rușinati de gestul anti-european al lui Nehammer. Cel mai mult însă ne bazăm pe argumentele demersului nostru civic.

O ultimă întrebare. Pleci din țară după terminarea facultății sau rămâi?

Călin Iorga: Depinde de oferte. Dacă îmi oferă Microsoft un contract de 500.000 USD pe an, atunci poate că voi pleca o perioadă în Redmond, USA. Lăsând gluma la o parte, cred că voi rămâne aici. Mi se pare că sunt foarte multe oportunități în România, chiar dacă ne dezvoltăm cu o viteză mai mică decât potențialul nostru adevărat. Generația mea, 18-25 ani, își dorește mai mult să rămână în România decât cei din generația 25-32 de ani. Noi ne spunem generația fără complexe sau generația lui David Popovici, care își propune să devină cel mai bun din toate timpurile în domeniul său. Sper ca toată generația lui și a noastră să fie una de învingători.

 

 

BVB | Știri BVB

FONDUL PROPRIETATEA (FP) (27/03/2023)

Notificare rascumparare actiuni proprii 20 - 24 martie 2023

MedLife S.A. (M) (27/03/2023)

Notificare - rascumparare actiuni proprii 20 - 24 martie 2023

BANCA TRANSILVANIA S.A. (TLV) (27/03/2023)

Notificare - rascumparare actiuni proprii 20.03.-24.03.2023