ESG

Stelian Matei, Departamentul pentru Dezvoltare Durabilă: 2000 de specialiști din administrația publică centrală și locală vor urma cursul post-universitar de expert dezvoltare durabilă, în acest an

  • “Facem tot ce putem să avansăm pe drumul către economie circulară, pentru că avem mare nevoie”

  • “Coaliția România Sustenabilă are peste 80 de entități din mediul privat, mari companii, mediul asociativ și persoane fizice, și este un partener de consultare permanent pentru toate proiectele pe care le facem”

  • “Ușor-ușor, toate instituțiile statului, fie că vorbim de companii, instituții, ministere, în mod sigur vor raporta sustenabilitate”

2000 de specialiști din administrația publică centrală și locală  care  vor urma cursul post-universitar de expert dezvoltare durabilă prin PNRR, ne-a declarat domnul Stelian MATEI, Consilier superior, Departamentul pentru Dezvoltare Durabilă, la ROMANIAN SUSTAINABILITY FORUM, ediția a IV-a, organizat de Financial Intelligence. 

Potrivit domniei sale, Departamentul pentru Dezvoltare Durabilă este o structură relativ tânără, înființată în 2017: “Am plecat la drum cu șase oameni, iar acum suntem 20. Principalul obiectiv al Departamentului și scopul pentru care a fost înființat a fost acela de implementare a Strategiei Naționale pentru Dezvoltare Durabilă a României 2030, derivată din Agenda 2030 a ONU, mă refer la cele 17 obiective de dezvoltare durabilă. Pot să vă spun că, de la înființare, am făcut foarte multe lucruri.

Pentru a avea o implementare de succes, am construit un cadru de guvernanță solid, ne-am ținut cu sfințenie de tot ceea ce am prevăzut acolo.

Astfel, am înființat Consiliul Consultativ pentru Dezvoltare Durabilă, format din 34 de specialiști din mediul universitar, academic, cercetare, societate civilă și asociativ, precum și  Comitetul Interdepartamental pentru Dezvoltare Durabilă, care nu este nimic altceva decât cabinetul de miniștri în funcție, condus de premier, cu care avem o întâlnire de una-două ori pe an. În aceste reuniuni, noi, departamentul, îi prezentăm premierului problemele pe care le avem, ce-am făcut, ce vrem să facem, practic este o linie scurtă directă cu prim-ministrul.

De asemenea, am încercat să întărim relația cu societatea civilă și  am sprijinit înființarea coaliției România Sustenabilă, care la ora actuală are peste 80 de entități din mediul privat, mari companii, mediul asociativ și persoane fizice și care este un partener de consultare permanent pentru toate proiectele pe care le facem.

Am reușit să operaționalizăm rețelele de dezvoltare durabilă care au funcționat informal până anul trecut, când, prin Ordonanța 35 și Legea 300 au fost oficializate. Nucleele sunt formate din specialiști din cadrul administrației publice centrale din ministere, o parte din ei au absolvit programul-pilot de expert dezvoltare durabilă și ne-au ajutat constant pe  parcursul activității noastre. Acești specialiști sunt acum numiți prin ordin de ministru, sunt constituiți în rețea, am avut deja în 30 ianuarie prima întâlnire a rețelei și vom continua să lucrăm împreună pentru că avem nevoie de expertiza fiecărui specialist și a fiecărui minister.

Pe partea de economie circulară, cu sprijinul DG Reform, am elaborat împreună cu Ministerul Mediului și Ministerul Economiei Strategia de Economie Circulară a României și planul de acțiune. Avem un comitet care funcționează, din care fac parte reprezentanții ministerelor, Departamentul pentru Dezvoltare Durabilă prin consilierul de stat coordonează Comisia Transversală 1 și Comisia 5 – alimente și băuturi, avem întâlniri regulate, monitorizăm progresul, este vorba de voință și asumare și noi facem tot ce putem să avansăm pe drumul către economie circulară, pentru că avem mare nevoie. Toată lumea știe că în privința deșeurilor, România încă are foarte multe de recuperat. Dar noi lucrăm la implementarea economiei circulare și cred eu că o facem bine.

În ceea ce privește experți în dezvoltare durabilă, la o altă întâlnire a Financial Intelligence de acum doi-trei ani, spuneam că vom aduce educația în dezvoltare durabilă și iată că am făcut-o la nivel post-universitar deocamdată. În anul 2018 am creat această nouă profesie de expert în dezvoltare durabilă pe care am introdus-o în COR. Ulterior, prin modificarea Codului Administrativ, a fost prinsă și acolo la nivel de funcție publică.

Prin proiectul România Durabilă, finanțat cu fonduri europene, am școlarizat 150 de oameni printr-un program pilot cu sprijinul Academiei de Studii Economice. Acum, prin PNRR, vom instrui alți 2000 de specialiști din administrația publică centrală și locală (1600 din administrațiile publice locale și 400 din administrația publică centrală) care  vor urma cursul post-universitar de expert dezvoltare durabilă. Suntem în faza finală a pregătirilor, licitația s-a derulat cu succes, sunt opt regiuni corespunzătoare regiunilor de dezvoltare a României.

În curând va începe programul și, fiind prin PNRR, are niște termene foarte stricte. Sunt sigur că ne vom încadra cu siguranță în ele, ca să le respectăm. Noi sperăm ca prin instruirea acestor specialiști să ducem conceptele de dezvoltare durabilă și la firul ierbii și să reușim să demonstrăm că o dezvoltare durabilă înseamnă mai mult decât schimbări climatice și mai mult decât mediul, că toate cele 17 obiective sunt importante. De multe ori lumea nu este atentă sau uită că dezvoltarea durabilă are și o puternică componentă socială, nu degeaba primele obiective de dezvoltare durabilă sunt foamete zero și fără sărăcie, educație de calitate, sănătate și bunăstare. Pe de altă parte, la fel de importantă este și energia curată”.

Referitor la raportare, domnul Matei a spus că Departamentul de Dezvoltare Durabilă a dezvoltat Codul Sustenabilității, care a fost conceput la momentul în care în vigoare era Directiva non-financiară: “La vremea respectivă am reușit să avem o Hotărâre de Guvern care să statueze faptul că acest Cod se poate folosi, acum suntem în proces de schimbare. Ne pregăteam pentru CSRD, însă a apărut Omnibus-ul. Așteptăm faza finală a documentelor să vedem cum anume vrea Comisia Europeană să facem raportarea și vom oferi această platformă gratuită tuturor companiilor pentru că avem nevoie de transparență. Eu cred că e foarte important să avem date, toate instituțiile statului și toate companiile au nevoie de date în activitate și noi asta sperăm să facem –  să avem o platformă transparentă în care să se vadă cine și ce anume face pe partea de sustenabilitate”.

Întrebat  de rolul pe cale îl vor avea funcționarii specializați în domeniul dezvoltării durabile, domnul Stelian a spus: “Practic, noi vrem să creăm o resursă specializată în toate instituțiile publice, pentru că un om care este instruit în domeniul dezvoltării durabile va putea, la nivelul instituției unde își desfășoară activitatea, să consilieze conducerea pentru luarea celor mai bune decizii în acord cu principiile dezvoltării durabile. Spre exemplu, o să fie nevoie de ei în primării, pentru că primăriile se ocupă cu gestionarea deșeurilor, cu extinderea rețelelor de apă și canal, electricitate, utilități și așa mai departe. Este foarte important să ai un punct de vedere al unui specialist în dezvoltare durabilă, astfel încât aceste lucruri să se facă așa cum trebuie de la bun început.

În ceea ce privește administrația publică centrală, noi ne dorim aici o întărire a politicilor de coerență în dezvoltarea durabilă, unde România a fost prima țară nemembră care a aderat la principiile de coerență politică în dezvoltarea durabilă și noi vrem să facem cu adevărat acest lucru, astfel încât toate actele normative să concorde spre același scop – implementarea dezvoltării durabile în România cu păstrarea competitivității”.

Domnul Stelian MATEI a mai declarat că, ușor-ușor, toate instituțiile statului, fie că vorbim de companii, instituții, ministere, în mod sigur vor raporta sustenabilitate, pentru că doar atunci ai transparență și egalitate: “Nu poți să ai egalitate între mediul privat și sistemul public dacă nu raportează toată lumea”.

Articole recente

Trump joacă golf în Scoţia, înaintea întâlnirii cu Von der Leyen axată pe comerţ

Preşedintele american Donald Trump a jucat golf duminică la complexul său de la Turnberry, în…

39 de minute ago

Peste 2200 de consumatori din judeţul Bihor nu au în continuare energie electrică în urma furtunii de sâmbătă seară

Peste 2200 de consumatori din judeţul Bihor nu au în continuare energie electrică, după furtuna…

40 de minute ago

Prima reacție a lui Ilie Bolojan în scandalul Dragoș Anastasiu: “Sigur veți avea, până după amiază, o declarație”

Premierul Ilie Bolojan a avut o primă reacție duminică, la câteva zile după ce informații…

3 ore ago

China publică un plan de acțiune privind IA la câteva zile după SUA, pe fondul intensificării cursei tehnologice globale

Sâmbătă, China a lansat un plan de acțiune global pentru inteligența artificială, care solicită cooperarea…

4 ore ago

Palantir se alătură listei celor mai valoroase 20 de companii din SUA, cu o creștere a valorii acțiunilor de peste două ori în 2025

Acțiunile Palantir au crescut cu peste 2% vineri, atingând un nou record. Furnizorul de software…

4 ore ago

Comisarii ANPC au dat amenzi de peste 250.000 lei pe litoral, sâmbătă noaptea

Comisarii de la Protecția Consumatorilor au dat amenzi de peste 250.000 de lei în urma…

4 ore ago

This website uses cookies.

Read More