Reacția Yemenului: Agresiunea americano-britanica nu ne va împiedica să sprijinim poporul palestinian; Un oficial yemenit spune că ” agresiunea americano-britanică” a lansat 48 de atacuri aeriene în ultimele ore
Statele Unite și Marea Britanie au lovit sâmbătă 36 de ținte Houthi în Yemen, într-un al doilea val de atacuri menite să dezactiveze și mai mult grupurile susținute de Iran care au atacat fără încetare interesele americane și internaționale în urma războiului Israel-Hamas, potrivit CNBC.
Ultimele lovituri împotriva Houthiilor au fost lansate de nave de război și avioane de luptă. Atacurile urmează unui atac aerian în Irak și Siria, vineri, care a vizat alte miliții susținute de Iran și Garda Revoluționară Iraniană, ca răzbunare pentru atacul cu drone care a ucis trei soldați americani în Iordania, weekendul trecut.
Țintele Houthi se aflau în 13 locații diferite și au fost lovite de avioanele de luptă americane F/A-18 de la portavionul USS Dwight D. Eisenhower și de distrugătoarele USS Gravely și USS Carney Navy care au tras cu rachete Tomahawk din Marea Roșie, au declarat oficiali SUA pentru Associated Press. Ei nu au fost autorizați să discute public despre operațiunea militară și au vorbit sub rezerva anonimatului, potrivit CNBC.
“Atacurile americano-britanice nu vor descuraja Yemenul să sprijine poporul palestinian”, potrivit oficialilor yemeniți. Purtătorul de cuvânt oficial al forțelor armate, generalul de brigadă Yahya Saree, a subliniat într-o declarație către agenția Saba că aceste atacuri nu vor fi fără răspuns. Saree a declarat că agresiunea americano-britanică a lansat 48 de atacuri aeriene în ultimele ore, inclusiv 13 raiduri în Sana’a, nouă raiduri în Hodeida și 11 raiduri în Taiz.
SUA au avertizat că răspunsul său după moartea soldaților la baza Tower 22 din Iordania, de duminică trecută, nu se va limita la o noapte, o țintă sau un grup.
Houthii au avut aproape zilnic atacuri cu rachete sau drone împotriva navelor comerciale și militare care tranzitează Marea Roșie și Golful Aden și au precizat că nu au intenția de a-și reduce campania. Nu a fost imediat clar dacă atacurile aliaților îi vor descuraja.
Secretarul Apărării Lloyd Austin a declarat că acțiunea militară, cu sprijinul din Australia, Bahrain, Canada, Danemarca, Țările de Jos și Noua Zeelandă, „transmite un mesaj clar către Houthi că vor continua să suporte consecințe suplimentare dacă nu vor pune capăt atacurilor lor ilegale asupra navelor maritime internaționale.”
El a adăugat: „Nu vom ezita să apărăm viețile și fluxul liber al comerțului pe una dintre cele mai critice căi navigabile din lume”.
Departamentul Apărării a spus că loviturile au vizat locuri asociate cu depozitele de arme ale houthiilor, sistemele și lansatoarele de rachete, sistemele de apărare aeriană și radarele.
Loviturile de sâmbătă au marcat a treia oară când SUA și Marea Britanie au desfășurat o operațiune comună de amploare pentru a lovi lansatoare de arme Houthi, sistemele de radar și drone. Atacurile din Yemen sunt menite să sublinieze mesajul mai larg către Iran că Washingtonul consideră Teheranul responsabil pentru înarmarea, finanțarea și antrenarea grupului de miliții din spatele atacurilor din Orientul Mijlociu împotriva intereselor SUA și internaționale din ultimele câteva luni, inclusiv în Irak și Siria prin rebelii din Yemen.
Într-un videoclip distribuit online de oameni din Sanaa, capitala Yemenului, se auzea sunetul exploziilor și a fost văzută cel puțin o explozie luminând cerul nopții. Rezidenții au descris exploziile ca având loc în jurul clădirilor asociate cu complexul prezidențial yemenit. Agenția de știri de stat controlată de Houthi, SABA, a raportat loviturile în provinciile al-Bayda, Dhamar, Hajjah, Hodeida, Taiz și Sanaa.
Vineri, distrugătorul american Laboon și avioanele F/A-18 de la Eisenhower au doborât șapte drone trase din zonele controlate de Houthi din Yemen în Marea Roșie, distrugătorul Carney a doborât o dronă trasă în Golful Aden și forțele americane au eliminat încă patru drone care erau pregătite pentru lansare.
Cu câteva ore înainte de cea mai recentă operațiune comună, SUA au lansat o nouă lovitură de autoapărare pe un loc din Yemen, distrugând șase rachete de croazieră antinavă, așa cum a făcut în mod repetat atunci când a detectat o rachetă sau o dronă gata de lansare.
Atacurile houthiilor au determinat companiile de transport maritim să-și redirecționeze navele din Marea Roșie, trimițându-le în jurul Africii prin Capul Bunei Speranțe – o trecere mult mai lungă, mai costisitoare și mai puțin eficientă. Amenințările au determinat, de asemenea, SUA și aliații săi să înființeze o misiune comună în care navele de război din națiunile participante oferă o umbrelă protectoare de apărare aeriană pentru nave în timp ce călătoresc pe calea navigabilă critică care merge de la Canalul Suez până la strâmtoarea Bab el-Mandeb. .
În timpul operațiunilor normale, aproximativ 400 de nave comerciale tranzitează sudul Mării Roșii în orice moment.