Agenția de informații militare a Ucrainei (HUR) a efectuat cu succes un atac cibernetic asupra companiei ruse 1C, a confirmat o sursă a agenției pentru Kyiv Independent pe 7 mai.
Cu sediul la Moscova, 1C Company este specializată în suportul și dezvoltarea de programe informatice pentru întreținerea bazelor de date de afaceri.
Potrivit rapoartelor mass-media, atacul cibernetic a dezactivat un furnizor de cloud corporativ și un server de lucru de la distanță, ceea ce a determinat utilizatorii din Rusia să nu poată accesa mai multe instrumente de afaceri și baze de date.
„Un atac cibernetic la scară largă a început pe 7 mai. Pe lângă resursele online ale 1C, atacul a dezactivat resursele furnizorului de cloud corporativ Cloud4y și serverul de lucru la distanță 1C – Scloud”, au precizat sursele.
Rușii s-au plâns masiv de lipsa accesului la instrumentele și serverele online și au scris despre incapacitatea serviciilor de asistență de a restabili accesul la resursele plătite. În același timp, potrivit GUR, administratorii paginilor publice șterg comentariile negative.
HUR a efectuat mai multe atacuri cibernetice în ultimele luni. În aprilie, a vizat platformele online ale partidului de guvernământ Rusia Unită.
Rusia Unită a susținut la acea vreme că atacurile au fost legate de lansarea campaniei sale de Ziua Victoriei. Infrastructura digitală critică a partidului a rămas operațională, potrivit declarației Rusiei Unite.
În martie, specialiștii cibernetici ai Serviciului de Securitate de Stat au implementat și o operațiune specială, în urma căreia a fost posibil să obțină acces la serverele Ministerului Apărării al Federației Ruse .
Între timp, Rusia este acuzată că a efectuat atacuri cibernetice nu doar asupra Ucrainei, ci și asupra țărilor din întreaga Europă.
Berlinul și-a rechemat temporar ambasadorul de la Moscova pe 6 mai, după ce autoritățile germane au declarat că grupul de hackeri APT 28, legat de agenția de informații militare a Rusiei (GRU), a desfășurat atacuri cibernetice împotriva sectoarelor de apărare și industrie ale Germaniei și a oficialilor Partidului Social Democrat de guvernământ încă de la începutul anului 2022.
O altă fațetă a războiului electronic de la Moscova este blocarea GPS-ului aeronavelor civile.
Potrivit unui raport al The Sun, bazat pe date de pe site-ul web GPSJAM.org, aproximativ 46.000 de avioane au raportat probleme la Marea Baltică începând cu august anul trecut, cele mai multe dintre ele având loc în Europa de Est, în apropierea granițelor cu Rusia.
Rusia a fost acuzată că a bruiat semnalele GPS în țările din apropiere, cum ar fi Finlanda, încă din anii 2010, dar incidentele au crescut vertiginos în ultimele luni, în special peste Marea Baltică.