Folosim cookie-uri pentru a analiza traficul și a îmbunătăți experiența ta.
Refuz
Înfiinţarea Directoratului Național de Securitate Cibernetică nu a fost aprobată în şedinţa de Guvern de ieri, potrivit surselor noastre.
Acestea ne-au spus: “Înfiinţarea Directoratului Național de Securitate Cibernetică a intrat prima dată în şedinţa de guvern de săptămâna trecută, unde a participat toată conducerea CERT.
Dacă va fi înfiinţat, Directoratul Național de Securitate Cibernetică va fi o instituție publică, cu personalitate juridică, în coordonarea prim-ministrului, finanţată din venituri proprii şi subvenţii acordate de la bugetul de stat, care va înlocui Centrul Naţional de Răspuns la Incidente de Securitate Cibernetică – CERT-RO.
Conform documentului, DNSC va avea în vedere obiective majore cum sunt: “asigurarea cadrului de strategii, politici şi reglementări în domeniul securităţii cibernetice; crearea unui hub de cooperare la nivel naţional şi internaţional între instituţii din domeniul public, privat, de educaţie şi cercetare, pentru asigurarea unei viziuni realiste, comune şi coerente privitor la securitatea cibernetică a României; alinierea cu celelalte state membre ale Uniunii Europene în ceea ce priveşte certificarea şi standardizarea în domeniul securităţii cibernetice; alinierea ţării noastre la procesele de implementare a noilor tehnologii în domeniul securităţii cibernetice; gestionarea crizelor de securitate cibernetică la nivel naţional, în cooperare cu instituţiile care au competenţe şi atribuţii în domeniul managementului crizelor şi sub autoritatea Consiliului Operativ de Securitate Cibernetică (COSC) care trebuie consolidată”.
În acest context, pe 9 decembrie, se va alege ţara care găzdui Centrul european de competențe industriale, tehnologice și de cercetare în domeniul securității cibernetice. România se află în competiție cu alte șase țări pentru acest Centru (ECCC): Belgia, Germania, Lituania, Luxemburg, Polonia și Spania.
• Criterii de evaluare
Potrivit documentelor transmise de România, candidatura țării noastre se bazează pe mai multe elemente cheie care asigură disponibilitate rapidă și efectivă, permițând ca centrul să devină operațional imediat:
“România propune 3 opțiuni diferite pentru locația Centrului, care reflectă diversitatea stilului arhitectural al Bucureștiului – un amestec de clădiri istorice complet renovat și adaptat cerințelor secolului XXI și nou și clădiri inteligente gata să găzduiască un mediu de afaceri de succes.
Centrul va avea astfel posibilitatea de a alege.
Toate cele 3 clădiri propuse sunt situate în zona centrală a orașului, permițând ușurință și acces rapid la aeroport. În plus, toate cele 3 clădiri propuse sunt disponibile imediat și toate oferă o comunicare fizică și infrastructură de înaltă calitate, standarde ridicate de securitate IT, precum și un spațiu generos pentru activități, săli de ședințe și alte activități ale Centrului. Aranjamentele financiare speciale sunt furnizate de guvernul român pentru sediul Centrului, pentru oricare dintre ele clădirea aleasă. România este pe deplin pregătită să asigure operaționalizarea completă a Centrului, imediat după adoptarea regulamentului. Aceasta include disponibilitatea clădirii în care centrul își va dezvolta activitatea și toate aranjamentele administrative necesare pentru angajații centrului.
Mai multe instituții sunt pregătite să ofere sprijin în înființarea Centrului:
Primăria Municipiului București, printr-un grup operativ dedicat în acest scop, CERT-RO printr-o echipă dedicată să lucreze cu personalul Centrului pentru soluții de securitate cibernetică, STS românesc pentru conectivitate și securitate a sistemului de infrastructură”.
UE vrea să înființeze Centrul european de competențe industriale, tehnologice și de cercetare în domeniul securității cibernetice pentru a îmbunătăți în continuare reziliența cibernetică, pentru a sprijini cercetarea în domeniul securității cibernetice și pentru a intensifica eforturile de dezvoltare tehnologică în întreaga UE.
Ministrul Muncii, Petre Florin Manole, a dispus Corpului de control să demareze, luni, o anchetă…
Guvernul Greciei a cerut ajutor prin Mecanismul de Protecţie Civilă al Uniunii Europene pentru stingerea…
Compania americană de asigurări Allianz Life a confirmat sâmbătă că hackerii au furat informaţii personale…
Vicepremierul Dragoş Anastasiu susţine duminică, de la ora 17.00, o conferinţă de presă, în contextul…
Qatarul a ameninţat că va întrerupe livrările de gaze naturale lichefiate (LNG) către Uniunea Europeană,…
Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, urmează să discute duminică, în Scoţia, cu preşedintele…
This website uses cookies.
Read More