Update articol:

Surse: Înfiinţarea Directoratului Național de Securitate Cibernetică nu a fost aprobată în şedinţa de Guvern de ieri, fiind blocată în avize

guvern
  • Pe 9 decembrie, se alege ţara care va găzdui Centrul european de competențe industriale, tehnologice și de cercetare în domeniul securității cibernetice

 

Înfiinţarea Directoratului Național de Securitate Cibernetică nu a fost aprobată în şedinţa de Guvern de ieri, potrivit surselor noastre.

Acestea ne-au spus: “Înfiinţarea Directoratului Național de Securitate Cibernetică a intrat prima dată în şedinţa de guvern de săptămâna trecută, unde a participat toată conducerea CERT.

Dar, în timpul şedinţei de Guvern de vinerea trecută, s-a constatat că Secretariatul General al Guvernului, care este co-iniţiatorul proiectului,  nu avea avizele pentru acest proiect de la Curtea de Conturi, Consiliul Concurenţei şi Consiliul Legislativ.
În această săptămână s-au obţinut cele trei avize, joi plecând dosarul cu toate documentele interministeriale la CSAT pentru ședința de după amiază.
Dar joi, au apărut observații noi de la Ministerul Finanţelor, iar ieri, la ședința de guvern, s-a invocat lipsa unui aviz formal al CSAT.  De asemenea, s-a solicitat aviz interministerial și de la Ministerul Transporturilor, Infrastructurii şi Comunicaţiilor (MTIC), în condiţiile în care nimeni până acum, din august-septembrie, nu a solicitat obținerea unui astfel de aviz.
Astfel, Ministerul Justiţiei nu poate da avizul de legalitate până nu se obține și cel de la MTIC.
Practic, dacă luni se iniţiază procedura obţinerii avizului MTIC – presupunând că se obţine miercuri fără observaţii, avizul CSAT va fi pus pe hold şi proiectul nu va intra în Guvern  săptămâna viitoare”.

 

Dacă va fi înfiinţat, Directoratul Național de Securitate Cibernetică va fi o instituție publică, cu personalitate juridică, în coordonarea prim-ministrului, finanţată din venituri proprii şi subvenţii acordate de la bugetul de stat, care va înlocui Centrul Naţional de Răspuns la Incidente de Securitate Cibernetică – CERT-RO.

Recent, Marian Murguleț, Secretar de stat pentru Tehnologia Informației la nivelul întregii Administrații Publice Centrale, CIO Guvernamental, a declarat că securitatea cibernetică a României este un domeniu strategic, ce trebuie sprijinit, nu trebuie politizat și care are nevoie de susținere și prioritate la cel mai înalt nivel, iar înființarea și operaționalizarea Directoratului Național de Securitate Cibernetică (DNSC) trebuie să reprezinte o prioritate absolută.

Conform documentului, DNSC va avea în vedere obiective majore cum sunt: “asigurarea cadrului de strategii, politici şi reglementări în domeniul securităţii cibernetice; crearea unui hub de cooperare la nivel naţional şi internaţional între instituţii din domeniul public, privat, de educaţie şi cercetare, pentru asigurarea unei viziuni realiste, comune şi coerente privitor la securitatea cibernetică a României; alinierea cu celelalte state membre ale Uniunii Europene în ceea ce priveşte certificarea şi standardizarea în domeniul securităţii cibernetice; alinierea ţării noastre la procesele de implementare a noilor tehnologii în domeniul securităţii cibernetice; gestionarea crizelor de securitate cibernetică la nivel naţional, în cooperare cu instituţiile care au competenţe şi atribuţii în domeniul managementului crizelor şi sub autoritatea Consiliului Operativ de Securitate Cibernetică (COSC) care trebuie consolidată”.

În acest context, pe 9 decembrie, se va alege ţara care  găzdui Centrul european de competențe industriale, tehnologice și de cercetare în domeniul securității cibernetice. România se află în competiție cu alte șase țări pentru acest Centru (ECCC): Belgia, Germania, Lituania, Luxemburg, Polonia și Spania.

• Criterii de evaluare

Potrivit documentelor transmise de România, candidatura țării noastre se bazează pe mai multe elemente cheie care asigură disponibilitate rapidă și efectivă, permițând ca centrul să devină operațional imediat:

“România propune 3 opțiuni diferite pentru locația Centrului, care reflectă diversitatea stilului arhitectural al Bucureștiului – un amestec de clădiri istorice complet renovat și adaptat cerințelor secolului XXI și nou și clădiri inteligente gata să găzduiască un mediu de afaceri de succes.
Centrul va avea astfel posibilitatea de a alege.

Toate cele 3 clădiri propuse sunt situate în zona centrală a orașului, permițând ușurință și acces rapid la aeroport. În plus, toate cele 3 clădiri propuse sunt disponibile imediat și toate oferă o comunicare fizică și infrastructură de înaltă calitate, standarde ridicate de securitate IT, precum și un spațiu generos pentru activități, săli de ședințe și alte activități ale Centrului. Aranjamentele financiare speciale sunt furnizate de guvernul român pentru sediul Centrului, pentru oricare dintre ele clădirea aleasă. România este pe deplin pregătită să asigure operaționalizarea completă a Centrului, imediat după adoptarea regulamentului. Aceasta include disponibilitatea clădirii în care centrul își va dezvolta activitatea și toate aranjamentele administrative necesare pentru angajații centrului.
Mai multe instituții sunt pregătite să ofere sprijin în înființarea Centrului:
Primăria Municipiului București, printr-un grup operativ dedicat în acest scop, CERT-RO printr-o echipă dedicată să lucreze cu personalul Centrului pentru soluții de securitate cibernetică, STS românesc pentru conectivitate și securitate a sistemului de infrastructură”.

UE vrea să înființeze Centrul european de competențe industriale, tehnologice și de cercetare în domeniul securității cibernetice pentru a îmbunătăți în continuare reziliența cibernetică, pentru a sprijini cercetarea în domeniul securității cibernetice și pentru a intensifica eforturile de dezvoltare tehnologică în întreaga UE.

BVB | Știri BVB

OMV PETROM S.A. (SNP) (03/10/2022)

Raport tranzactii cu parti afiliate 29 august - 2 octombrie 2022

TRANSILVANIA INVESTMENTS ALLIANCE S.A. (TRANSI) (03/10/2022)

Notificare - rascumparare actiuni proprii 26.09.2022-30.09.2022

FONDUL DESCHIS DE INVESTITII ETF BET PATRIA-TRADEVILLE (TVBETETF) (03/10/2022)

Notificare cu privire la numarul de titluri de participare aflate in circulatie

FONDUL PROPRIETATEA (FP) (03/10/2022)

Notificare - rascumparare actiuni proprii 26 - 30 septembrie 2022