Update articol:

Szijjártó: Avem asigurată aprovizionarea cu energie, furnizorii ruşi îşi îndeplinesc obligaţiile contractuale; taxa bulgară pe gazele ruseşti – inacceptabilă

Aprovizionarea cu energie a Ungariei este asigurată, capacitatea de stocare a gazelor naturale poate acoperi în prezent 62% din consumul anual, iar furnizorii din Rusia se angajează să îşi îndeplinească în continuare obligaţiile contractuale, a declarat vineri, la Moscova, Péter Szijjártó, ministrul ungar al afacerilor externe şi comerţului exterior, potrivit MTI.

Ministrul a spus că este firesc să participe la conferinţa Săptămâna Energiei din Rusia şi să discute despre viitorul cooperării în domeniul energetic, întrucât aprovizionarea Ungariei este încă fizic imposibilă fără sursele ruseşti.

Oficialul a mai spus că Rusia şi toate companiile ruseşti îşi îndeplinesc obligaţiile contractuale: “Anul acesta am recepţionat toată cantitatea de gaz, petrol şi combustibilul nuclear contractate până acum” .

Péter Szijjártó a subliniat că transportul petrolului prin Ucraina se desfăşoară neîntrerupt şi şi-a exprimat speranţa că “nimeni nu va folosi mijloace financiare, politice sau fizice pentru a împiedica” utilizarea acestei rute de transport.

În ceea ce priveşte livrările de gaze, el s-a declarat mulţumit de faptul că tranzitul se desfăşoară, de asemenea, fără probleme: “Eficienţa măsurilor luate de Ungaria pentru a asigura securitatea aprovizionării cu energie este demonstrată de faptul că instalaţiile de stocare ungare sunt pline aproape 100%, având un nivel de umplere de aproximativ 96%, ceea ce înseamnă că 62% din consumul anual de gaze naturale al Ungariei, adică aproape două treimi, se află în depozite”.

În schimb – conform informaţiilor sale – nivelul de umplere în Uniunea Europeană este în medie de doar 29%. El a avertizat că au loc în mod constant noi şi noi încercări de a face imposibilă cooperarea energetică ungaro-rusă. Una dintre acestea este legea bulgară, “al cărei conţinut este neclar şi greu de înţeles”, pe baza căreia ar creşte dramatic taxa de tranzit pentru gazul rusesc, iar dacă taxa nu va fi plătită, transportul ar fi sistat.

“Acest lucru este în mod evident inacceptabil. Dacă un stat membru al UE pune în pericol aprovizionarea cu gaz a unui alt stat membru al UE, acest lucru contravine pur şi simplu solidarităţii şi reglementărilor europene” – a declarat ministrul.

El a precizat că guvernul a luat contact cu conducerea bulgară şi cea sârbă şi va lua măsuri pentru a se asigura că Bulgaria nu poate aplica legi care ar pune ţara noastră şi Serbia într-o situaţie dificilă.

Ministrul a considerat o veste bună faptul că au început lucrările fizice de construcţie ale extinderii centralei nucleare de la Paks. El a subliniat că este vorba de un proiect internaţional, demonstrat prin faptul că fundaţia este realizată de o companie americană, iar acest lucru arată că există încă o cooperare internaţională amplă în sectorul energiei nucleare.

“Dacă nu ar fi aşa, Statele Unite nu ar fi cumpărat un număr record de 416 tone de uraniu de la Rusia în prima jumătate a acestui an” – a reamintit el.

Bulgaria introduce o taxă pe gazele ruseşti care trec pe teritoriul său

 

BVB | Știri BVB

S.N. NUCLEARELECTRICA S.A. (SNN) (25/07/2025)

Convocare AGA O & E 03(04).09.2025

BITTNET SYSTEMS SA BUCURESTI (BNET) (25/07/2025)

Tranzactii management - art. 19 Reg. (UE) 596/2014

AROBS TRANSILVANIA SOFTWARE (AROBS) (25/07/2025)

Perioada inchisa de tranzactionare 28.07.2025 - 27.08.2025

SIMTEL TEAM (SMTL) (25/07/2025)

Perioada inchisa de tranzactionare 27.07.2025 - 26.08.2025