Economiștii avertizează că tarifele ar putea crește prețurile, amenința locurile de muncă și încetini creșterea economică
Companiile ar putea crește prețurile sau reduce investițiile pentru a face față tarifelor
Importatorii ar putea evita SUA din cauza taxelor, riscând încetinirea economiei
Acum că Statele Unite au instituit tarife extinse la nivel mondial, întreprinderile vor fi forțate să se adapteze – dar opțiunile pentru a face față taxelor mai mari decât se așteptau sunt limitate și neplăcute pentru companii și clienții lor, scrie Reuters.
Președintele SUA, Donald Trump, și-a intensificat miercuri războiul comercial împotriva lumii cu rate tarifare care variază de la 10% la aproape 50%, în funcție de țară, într-o mișcare despre care economiștii au avertizat că va crește costurile, va amenința locurile de muncă, va încetini creșterea economică și va izola Statele Unite de un sistem de comerț global pe care l-a inițiat și l-a promovat pe parcursul mai multor decenii.
Trump afirmă că taxele vor readuce locurile de muncă în Statele Unite, însă, imediat după aplicarea acestora, directorii s-au concentrat pe posibila creștere a prețurilor, reducerea livrărilor către cea mai mare economie a lumii sau pur și simplu reducerea totală a activității de investiții.
„Acesta este modul în care sabotezi motorul economic al lumii în timp ce pretinzi că îl supraîncarci”, a declarat Nigel Green, CEO al grupului global de consultanță financiară deVere. „Realitatea este crudă: aceste tarife vor duce la creșterea prețurilor la mii de bunuri de zi cu zi – de la telefoane la alimente – și acest lucru va alimenta inflația într-un moment în care aceasta este deja incomod de persistentă.”
Trump vede tarifele ca pe o modalitate de a proteja economia națională de concurența globală neloială și ca pe o monedă de schimb pentru obținerea unor condiții mai bune pentru SUA.
Cea mai obișnuită metodă de a face față tarifelor este creșterea prețurilor, transferând costul către clienți atât timp cât aceștia îl pot suporta. Alte companii pot încerca să diversifice lanțurile de aprovizionare, dar tariful reciproc de 34% impus de Trump Chinei a fost însoțit de tarife de 46% și, respectiv, 49% pentru Vietnam și Cambodgia – toate țări asiatice în care companiile își transferaseră producția.
Efectul ar putea fi creșterea prețului bunurilor de vânzare cu amănuntul, evidentă în urma anunțului, când giganți ai comerțului cu amănuntul precum Walmart (WMT.N) și Target (TGT.N) ambele au pierdut mai mult de 6% în tranzacțiile after market, în timp ce nume specializate precum Lululemon (LULU.O) au scăzut cu mai mult de 10%. Target și Best Buy (BBY.N) au avertizat că vor trebui să crească prețurile, dar marjele lor sunt mai susceptibile de a fi mai mici, iar Target și Walmart au încercat să negocieze cu furnizorii chinezi care se confruntă deja cu o economie încetinită.
„Primul lucru pe care îl facem acum – și toată lumea face acest lucru – este să trimitem scrisori pentru a anunța că vom crește prețurile”, a declarat Bill Canady, CEO al Arrowhead Engineered Products, un producător american de piese de schimb, înainte de anunțarea tarifelor. Acesta a declarat că societatea colaborează și cu furnizorii asiatici pentru a vedea dacă aceștia vor suporta o parte din costuri.
Unele companii europene care servesc în principal consumatori cu venituri mai mari plănuiau deja să crească prețurile chiar înainte de tarifele de 20% cu care se vor confrunta țările Uniunii Europene. Producătorul italian de cafea premium Illycaffe și Ferrari ( RACE.MI) au declarat amândouă că vor crește prețurile, lucru pe care cumpărătorii înstăriți de mașini sport îl pot absorbi mai ușor.
Casa Albă susține că tarifele vor încuraja o mai mare relocare, similar cu acordul comercial USMCA revizuit pe care Trump l-a semnat în timpul primului său mandat și care încuraja mutarea activității de producție din China în Mexic sau Canada.
Producătorul german de ventilatoare și motoare “ebm-papst”, de exemplu, decide în prezent dacă să construiască o a treia fabrică de producție sau să își extindă unitatea existentă din Tennessee. Directorul general al grupului, Klaus Geissdoerfer, a declarat că s-a gândit inițial la o nouă fabrică în Mexic, dar „unii spun: «Poate că până la urmă este mai bine să mergem în SUA, deoarece va trebui să plătim taxe vamale în Mexic»”.
Cu toate acestea, unii importatori ar putea alege să nu aducă bunuri în Statele Unite din cauza tarifelor. Statele Unite sunt un importator major de automobile din Coreea de Sud, Japonia, Germania și alți aliați tradiționali, precum și de bunuri tehnologice de mare valoare. „Tarifele reciproce vor face ca pentru majoritatea importatorilor să fie iresponsabil din punct de vedere fiscal să continue să aducă mărfuri în SUA”, a declarat Erik Rosica, supervizor de vânzări la compania de logistică a transportului de marfă OEC Group New York. „Aceste companii ar trebui să transfere o creștere majoră a costurilor către consumatori pentru a face acest lucru fezabil, ceea ce, sincer, consumatorii s-ar putea să nu fie dispuși să plătească.”
Potrivit directorilor intervievați de Reuters, cel mai grav risc este acela că întreprinderile vor renunța la cheltuieli din cauza incertitudinii. Mai mulți directori au declarat că au petrecut ultimele luni accelerând achizițiile pentru a aduce stocurile din străinătate în Statele Unite. Producătorii de automobile, companiile aerospațiale, comercianții cu amănuntul și numele industriale au crescut importurile – ceea ce a dus la creșterea deficitului comercial de bunuri al SUA la un nivel record de 157 de miliarde de dolari în ianuarie – înainte de aplicarea tarifelor. Acum, este mai probabil ca aceștia să își mențină planurile de cheltuieli.
„Vor închide trapele, nu vor investi, nu vor încheia niciun contract și vor reduce costurile pentru a încerca să devanseze viitoarea criză economică, oricare ar fi ea, sau ar putea fi o recesiune”, a declarat Bill George, fost director general al Medtronic (MDT.N) și membru executiv al Harvard Business School.