International

Ţările din sud-estul Europei, între ele şi Serbia, sprijină integritatea teritorială a Ucrainei

Liderii ţărilor din sud-estul Europei, inclusiv Serbia, un aliat de lungă durată al Rusiei, sprijină ”cu fermitate” independenţa, suveranitatea şi integritatea teritorială a Ucrainei în faţa agresiunii Moscovei şi afirmă că nu poate exista impunitate pentru “crimele de război”, transmite marţi EFE, potrivit Agerpres.

Declaraţia a fost făcută după o cină şi o discuţie informală organizate luni seară de premierul elen, Kyriakos Mitsotakis, la care au fost prezenţi preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, lideri a peste zece ţări din regiune, precum şi şefa executivul comunitar, Ursula von der Leyen, şi preşedintele Consiliului European, Charles Michel.

Declaraţia a fost semnată de preşedinţii şi prim-miniştrii Bosniei-Herţegovina, Bulgariei, Croaţiei, Greciei, Kosovo, Macedoniei de Nord, Muntenegrului, Republicii Moldova, României, Serbiei şi Ucrainei.

În declaraţie se afirmă că “nu poate exista impunitate pentru crimele de război şi alte atrocităţi, cum ar fi atacurile asupra civililor şi distrugerea infrastructurii”, iar toţi cei responsabili “trebuie să fie traşi la răspundere”.

De asemenea, participanţii au convenit asupra necesităţii urgente de a accelera parcursul ţărilor din Balcanii de Vest către Uniunea Europeană (UE).

Din această regiune, Albania, Bosnia, Macedonia de Nord, Muntenegru, Kosovo şi Serbia aspiră să adere la bloc.

Albania nu a participat la întâlnire din cauza răcirii relaţiilor dintre Tirana şi Atena, comentează EFE.

Participanţii au susţinut necesitatea găsirii unei “noi energii şi a unei noi abordări în procesul de extindere, care să fie tangibile şi credibile” şi s-au angajat să sprijine Ucraina şi Republica Moldova în următorii paşi în procesul de aderare, imediat ce ambele ţări vor pune în aplicare reformele necesare.

În declaraţie este remarcat faptul că Ucraina şi Republica Moldova, aflate în vecinătatea Uniunii Europene, trebuie să fie membri cu drepturi depline ai familiei europene, ca investiţie în pacea, securitatea şi stabilitatea continentului.

Declaraţia sprijină totodată formula de pace a preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski şi eforturile Adunării Generale a ONU de a obţine o pace durabilă în Ucraina.

Separat, într-o postare pe reţeaua socială X (ex-Twitter), preşedintele Consiliului European a declarat, după întâlnirea pe care a avut-o la Atena cu liderii Republicii Moldova, Ucrainei şi a ţărilor din Balcanii de Vest că aderarea ţărilor lor la UE continuă să reprezintă o prioritate pentru Cei 27.

“Balcanii de Vest, Ucraina şi Republica Moldova au un patrimoniu, o istorie şi un viitor european comun”, a subliniat Michel.

Politicianul belgian a insistat că extinderea blocului comunitar “continuă să fie una dintre principalele priorităţi ale UE”, precum şi “un instrument puternic de promovare a păcii, securităţii şi prosperităţii pe continentul nostru”.

“Trebuie să găsim o modalitate de a transforma această viziune asupra Europei în realitate”, a subliniat el.

Reuniunea de la Atena a fost şi un prilej pentru ca participanţii să aibă mai multe întâlniri bilaterale, cum ar fi cele ţinute separat de preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, cu premierul Kosovo, Albin Kurti, şi cu preşedintele sârb, Aleksandar Vucic.

În cadrul acestor întâlniri, şefa executivului european i-a îndemnat pe liderii sârb şi kosovar să reducă tensiunile în nordul Kosovo şi să reia dialogul sponsorizat de UE pentru ca cele două părţi să îşi normalizeze relaţiile.

“Este vital să distrugem barierele din regiune şi să aducem Balcanii de Vest mai aproape de UE”, a spus Von der Leyen pe contul său X.

În plus, în mesajul său postat pe reţeaua de socializare în care a relatat despre întâlnirea cu Vucic, Von der Leyen a subliniat importanţa unei “integrări mai strânse” între UE şi Balcanii de Vest, “mai ales în faţa războiului rus împotriva Ucrainei”.

Von der Leyen declarase anterior că “trebuie să ne aducem prietenii, cei care aspiră să devină membri ai UE, mult mai aproape şi să o facem mult mai repede”.

Articole recente

Întâlnirea Trump – Von der Leyen: UE și SUA au convenit un acord comercial

Statele Unite și Uniunea Europeană au convenit un acord comercial cadru în urma întâlnirii pe…

2 ore ago

Comisia Europeană îi cere lui Zelenski să menţină independenţa instituţiilor anticorupţie

Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a avut duminică o discuţie telefonică cu preşedintele…

3 ore ago

Anastasiu: Am avut certificat ORNISS pe perioada cât am fost consilier prezidenţial şi vicepremier

Vicepremierul demisionar Dragoş Anastasiu a confirmat că, pe perioada cât a deţinut funcţiile de consilier…

3 ore ago

Lutnick: Trump vrea o ofertă comercială „suficient de bună” din partea UE, dar nu este clar ce înseamnă asta

Secretarul pentru comerț Howard Lutnick a declarat că „întrebarea” înaintea discuțiilor dintre președintele Donald Trump…

4 ore ago

Vicepremierul Dragoş Anastasiu a demisionat

Vicepremierul Dragoş Anastasiu a demisionat, după cum a anunțat într-o conferință de presă. "În acest…

6 ore ago

Trump joacă golf în Scoţia, înaintea întâlnirii cu Von der Leyen axată pe comerţ

Preşedintele american Donald Trump a jucat golf duminică la complexul său de la Turnberry, în…

7 ore ago

This website uses cookies.

Read More