Update articol:

Taxa globală aplicată miliardarilor ar putea genera 250 de miliarde de dolari anual, arată un studiu

Guvernele ar trebui să deschidă un nou front în combaterea internațională a evaziunii fiscale, cu o taxă minimă globală pentru miliardari, care ar putea strânge 250 de miliarde de dolari anual, a anunţat luni Observatorul Fiscal al UE.

Dacă ar fi percepută, suma ar fi echivalentă cu doar 2% din averea de aproape 13.000 de miliarde de dolari deținută de cei 2.700 de miliardari la nivel global, a spus grupul de cercetare găzduit la Școala de Economie din Paris.

În prezent, impozitul personal efectiv al miliardarilor este adesea mult mai mic decât ceea ce plătesc alți contribuabilii cu averi mai modeste, deoarece aceștia pot păstra averea în anumite vehicule de investiţii care îi ajută să eludeze impozitul pe venit, a spus grupul în Raportul său global de evaziune fiscală din 2024.

„După părerea noastră, acest lucru este greu de justificat, deoarece riscă să submineze sustenabilitatea sistemelor fiscale și acceptabilitatea socială a impozitării”, a declarat directorul observatorului, Gabriel Zucman, jurnaliştilor.

Se estimează că impozitul personal al miliardarilor din Statele Unite este aproape de 0,5% și este scăzut până la zero în Franța, a estimat Observatorul.

Creșterea inegalității de bogăție în unele țări alimentează solicitările pentru cei mai bogați cetățeni de a suporta mai mult povara fiscală, pe măsură ce finanțele publice se luptă să facă față îmbătrânirii populației, nevoilor uriașe de finanțare pentru tranziția climatică și datoriei moștenite provocată de COVID-19.

Bugetul pentru 2024 al președintelui american Joe Biden includea planuri pentru o taxă minimă de 25% pentru cei mai bogați 0,01% dintre oameni, dar această propunere a fost lăsată deoparte, legislatorii de la Washington fiind preocupați de amenințările de închidere a guvernului și de termenele limită de finanțare care se profilează.

În absența unui impuls internațional amplu pentru o taxă minimă pentru miliardari, Zucman a spus că o „coaliție de țări dornice” ar putea face asta unilateral.

Deși sfârșitul secretului bancar și impozitul minim pe corporații au pus capăt competiției de decenii între țări cu privire la ratele de impozitare, rămân numeroase oportunități de reducere a facturilor fiscale, se arată în raport.

De exemplu, bogații îşti ţin din ce în ce mai mult averea în proprietăți imobiliare în loc de conturi offshore, în timp ce companiile pot exploata lacune la limita minimă de impozitare a corporațiilor de 15%.

Între timp, guvernele concurează din ce în ce mai mult pentru investiții prin subvenții, chiar dacă acest lucru este mai puțin dăunător pentru bazele lor de impozitare decât concurența doar pentru cote scăzute de impozitare, a spus Observatorul.

Raportul mai anunţă că evaziunea fiscală offshore a persoanelor bogate s-a redus. Datorită schimbului automat de informații bancare, Observatorul Fiscal al UE estimează că evaziunea fiscală offshore a scăzut cu un factor de aproximativ trei în ultimii 10 ani. Acest succes arată că progresul rapid împotriva evaziunii fiscale se poate realiza dacă există voința politică de a face acest lucru.

În al doilea rând, impozitul minim global de 15% pe multinaţionale, care a stârnit mari speranțe în 2021, a fost slăbit dramatic. Iniţial se aștepta ca, datorită impozitului pe profit global, veniturile să crească cu aproape 10%, dar o listă tot mai mare de lacune a redus veniturile așteptate cu un factor de 2 (și cu un factor de 3 în raport cu un impozit cuprinzător minim de 20%).

În al treilea rând, evaziunea fiscală – inclusiv evaziunea zonei gri la granița legalității – este din ce în ce mai mare, pe plan intern. Miliardarii globali au cote de impozitare efective echivalente cu 0% – 0,5% din averea lor, din cauza utilizării frecvente a companiilor fictive pentru a evita impozitarea veniturilor. Până în prezent, nu a fost făcută nicio încercare serioasă de a aborda această situație, care riscă să submineze acceptabilitatea socială a sistemelor fiscale existente.

BVB | Știri BVB

S.N. NUCLEARELECTRICA S.A. (SNN) (25/07/2025)

Convocare AGA O & E 03(04).09.2025

BITTNET SYSTEMS SA BUCURESTI (BNET) (25/07/2025)

Tranzactii management - art. 19 Reg. (UE) 596/2014

AROBS TRANSILVANIA SOFTWARE (AROBS) (25/07/2025)

Perioada inchisa de tranzactionare 28.07.2025 - 27.08.2025

SIMTEL TEAM (SMTL) (25/07/2025)

Perioada inchisa de tranzactionare 27.07.2025 - 26.08.2025