Update articol:

Miliardarii americani cer să plătească o taxă “moderată” pe avere

https://medium.com https://medium.com

Mai mulţi miliardari din SUA, printre care George Soros, co-fondatorul Facebook, Chris Hughes, şi moşternitorii imperiilor Hyatt şi Disney, au făcut, astăzi,  un apel pentru introducerea unei taxe pe averile lor.

Într-o scrisoare publicată online luni şi adresată candidaţilor la alegerile prezidenţiale, acest grup de miliardari americani au anunţat că sprijină ideea unei taxe federale pe avere care să ajute la reducerea inegalităţii veniturilor şi să genereze veniturile necesare pentru combaterea încălzirii globale şi îmbunătăţirea sistemului public de sănătate.

Vrem să cerem tuturor candidaţilor la preşedinţie, fie că sunt republicani sau democraţi, să susţină un impozit moderat pe averile a 1/10 din cei mai bogaţi 1% dintre americani, adică asupra noastră”, se arată în scrisoarea semnată de 19 persoane şi publicată luni online.

Documentul mai precizează: “America are o responsabilitate morală, etică și economică de a impozita mai mult averea noastră. O taxă pe avere ar putea contribui la rezolvarea crizei climatice, la îmbunătățirea economiei, la îmbunătățirea rezultatelor în materie de sănătate, la crearea în mod echitabil a oportunităților și la consolidarea libertăților noastre democratice. Instituirea unui impozit pe avere este în interesul Americii. Sondajele arată că un impozit moderat asupra celor mai bogați americani se bucură de sprijinul majorității americanilor – republicani, independenți și democrați”.

Scrisoarea este semnată de Louise J. Bowditch, Robert S. Bowditch, Abigail Disney, Sean Eldridge, Stephen R. English, Agnes Gund, Catherine Gund, Nick Hanauer, Arnold Hiatt, Chris Hughes, Molly Munger, Regan Pritzker, Justin Rosenstein, Stephen M. Silberstein, Ian T. Simmons, Liesel Pritzker Simmons, Alexander Soros, George Soros, and Anonymous. 

În prezent, averea combinată a celor mai bogaţi 0,1% dintre americani este echivalentă cu cea a 90% din populaţia SUA.

Mai mulţi candidaţi la postul de preşedinte al SUA, precum Elizabeth Warren, Pete Buttigieg şi Beto O’Rourke, şi-au exprimat deja sprijinul faţă de o astfel de taxă. Elizabeth Warren a propus deja o taxă de 2% pentru averile mai mari de 50 de milioane de dolari, adică aproximativ 75.000 de familii din SUA, la care ar urma să se adauge o taxă suplimentară de 1% pentru activele mai mari de un miliard de dolari. Se estimează că o astfel de taxă ar genera venituri de aproape 2.7500 de miliarde de dolari pe o perioadă de 10 ani.

 Scrisoarea mai spune:  “Aceste venituri ar putea să finanțeze în mod substanțial costul investițiilor inteligente, cum ar fi inovarea în energia curată pentru a atenua schimbările climatice, îngrijirea copiilor, reducerea datoriilor studenților, modernizarea infrastructurii, creditele fiscale pentru familiile cu venituri mici. (…) Mulţi dintre noi, cei care semnează această scrisoare, se bucură de nenumărate averi, dar fiecare dintre noi vrea să trăiască într-o America care rezolvă cele mai mari provocări ale viitorului nostru comun”

Bloomberg subliniază însă că statele europene care au introdus o astfel de taxă pe avere au înregistrat rezultate mixte. În anul 1995 un număr de 15 state membre ale Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OECD) aveau astfel de taxe, însă în prezent mai este în vigoare doar în patru din aceste state (Elveţia, Belgia, Norvegia şi Spania). Franţa, Suedia şi Germania se numără printre statele care au renunţat la taxa pe avere din cauza dificultăţilor cu implementarea ei.

BVB | Știri BVB

SIF HOTELURI SA (CAOR) (02/02/2023)

Solicitare convocare AGEA

FONDUL INCHIS DE INVESTITII BET FI INDEX INVEST (BTF) (02/02/2023)

Rezultatul operatiunilor de rascumparare de unitati de fond din 31 ianuarie 2023

FONDUL DESCHIS DE INVESTITII ETF BET PATRIA-TRADEVILLE (TVBETETF) (02/02/2023)

Notificare cu privire la numarul si tipul investitorilor

BRD - GROUPE SOCIETE GENERALE S.A. (BRD) (02/02/2023)

Webcast audio/teleconf cu investitorii si analistii - rezultate preliminare 2022

FONDUL PROPRIETATEA (FP) (02/02/2023)

Aprobarea ofertei publice de cumparare