Energie

Transelectrica a cerut bani din Fondul de Modernizare pentru linia Constanţa Nord-Medgidia Sud

Noua Linie Electrică Aeriană (LEA) 400 kV Constanţa Nord – Medgidia Sud, aflată pe lista celor 20 de proiecte strategice de importanţă naţională ale Transelectrica, este investiţia pentru care compania a depus aplicaţie de finanţare din bugetul Fondului pentru Modernizare la Banca Europeană de Investiţii.

Potrivit unui comunicat al companiei, remis, miercuri, AGERPRES, valoarea eligibilă a obiectivului investiţional este de aproximativ 23 de milioane de euro.

Investiţia propusă este inclusă în lista principalelor proiecte pentru dezvoltarea reţelei electrice de transport din Planul Naţional Integrat Energie şi Schimbări Climatice (PNIESC), care reprezintă angajamentul României la efortul comun de îndeplinire a obiectivelor europene din domeniul energiei şi climei stabilite pentru anul 2030.

Implementarea proiectului Noua Linie Electrică Aeriană 400 kV Constanţa Nord – Medgidia Sud va contribui la dezvoltarea reţelei electrice de transport din zona Dobrogea, respectiv la securitatea, flexibilitatea şi adecvanţa Sistemului Energetic Naţional, oferind premisele punerii în funcţiune a unor noi capacităţi de producţie de energie din surse regenerabile.

Proiectul va permite integrarea unei producţii suplimentare de energie electrică din surse regenerabile de circa 685 MW în zona Dobrogea, raportat la orizontul de timp 2025. De asemenea, va asigura o reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră cu aproximativ 16.000 de tone pe an.

Noua linie de 400 kV dintre Constanţa Nord şi Medgidia Sud are un rol important în procesul de reconfigurare a sistemului energetic şi a reţelei electrice de transport în acord cu noile direcţii stabilite prin pachetele legislative europene “Green Deal” şi “Fit for 55”.

Aplicaţia pentru finanţarea din bugetul Fondului pentru Modernizare a proiectului propus de Transelectrica a fost transmisă către Banca Europeană de Investiţii marţi, 14 septembrie 2021, alături de alte 8 proiecte ale Complexului Energetic Oltenia. Toate aceste proiecte se încadrează în obiectivele definite prin Directiva UE care îşi propune rentabilizarea reducerii emisiilor de gaze cu efect de seră şi sporirea investiţiilor care conduc la îndeplinirea ţintelor stabilite.

Articole recente

Întâlnirea Trump – Von der Leyen: UE și SUA au convenit un acord comercial

Statele Unite și Uniunea Europeană au convenit un acord comercial cadru în urma întâlnirii pe…

4 ore ago

Comisia Europeană îi cere lui Zelenski să menţină independenţa instituţiilor anticorupţie

Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a avut duminică o discuţie telefonică cu preşedintele…

4 ore ago

Anastasiu: Am avut certificat ORNISS pe perioada cât am fost consilier prezidenţial şi vicepremier

Vicepremierul demisionar Dragoş Anastasiu a confirmat că, pe perioada cât a deţinut funcţiile de consilier…

5 ore ago

Lutnick: Trump vrea o ofertă comercială „suficient de bună” din partea UE, dar nu este clar ce înseamnă asta

Secretarul pentru comerț Howard Lutnick a declarat că „întrebarea” înaintea discuțiilor dintre președintele Donald Trump…

6 ore ago

Vicepremierul Dragoş Anastasiu a demisionat

Vicepremierul Dragoş Anastasiu a demisionat, după cum a anunțat într-o conferință de presă. "În acest…

8 ore ago

Trump joacă golf în Scoţia, înaintea întâlnirii cu Von der Leyen axată pe comerţ

Preşedintele american Donald Trump a jucat golf duminică la complexul său de la Turnberry, în…

9 ore ago

This website uses cookies.

Read More