Update articol:

Transelectrica a cerut bani din Fondul de Modernizare pentru linia Constanţa Nord-Medgidia Sud

Noua Linie Electrică Aeriană (LEA) 400 kV Constanţa Nord – Medgidia Sud, aflată pe lista celor 20 de proiecte strategice de importanţă naţională ale Transelectrica, este investiţia pentru care compania a depus aplicaţie de finanţare din bugetul Fondului pentru Modernizare la Banca Europeană de Investiţii.

Potrivit unui comunicat al companiei, remis, miercuri, AGERPRES, valoarea eligibilă a obiectivului investiţional este de aproximativ 23 de milioane de euro.

Investiţia propusă este inclusă în lista principalelor proiecte pentru dezvoltarea reţelei electrice de transport din Planul Naţional Integrat Energie şi Schimbări Climatice (PNIESC), care reprezintă angajamentul României la efortul comun de îndeplinire a obiectivelor europene din domeniul energiei şi climei stabilite pentru anul 2030.

Implementarea proiectului Noua Linie Electrică Aeriană 400 kV Constanţa Nord – Medgidia Sud va contribui la dezvoltarea reţelei electrice de transport din zona Dobrogea, respectiv la securitatea, flexibilitatea şi adecvanţa Sistemului Energetic Naţional, oferind premisele punerii în funcţiune a unor noi capacităţi de producţie de energie din surse regenerabile.

Proiectul va permite integrarea unei producţii suplimentare de energie electrică din surse regenerabile de circa 685 MW în zona Dobrogea, raportat la orizontul de timp 2025. De asemenea, va asigura o reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră cu aproximativ 16.000 de tone pe an.

Noua linie de 400 kV dintre Constanţa Nord şi Medgidia Sud are un rol important în procesul de reconfigurare a sistemului energetic şi a reţelei electrice de transport în acord cu noile direcţii stabilite prin pachetele legislative europene “Green Deal” şi “Fit for 55”.

Aplicaţia pentru finanţarea din bugetul Fondului pentru Modernizare a proiectului propus de Transelectrica a fost transmisă către Banca Europeană de Investiţii marţi, 14 septembrie 2021, alături de alte 8 proiecte ale Complexului Energetic Oltenia. Toate aceste proiecte se încadrează în obiectivele definite prin Directiva UE care îşi propune rentabilizarea reducerii emisiilor de gaze cu efect de seră şi sporirea investiţiilor care conduc la îndeplinirea ţintelor stabilite.

BVBStiri BVB

TERAPLAST SA (TRP) (24/09/2021)

Hotarari CA 24.09.2021

S.N. NUCLEARELECTRICA S.A. (SNN) (24/09/2021)

Infiintarea Filialei Fabrica de Prelucrare a Concentratelor de Uraniu-Feldioara

SIF OLTENIA S.A. (SIF5) (24/09/2021)

Raport consolidat - S1 2021

FONDUL PROPRIETATEA (FP) (24/09/2021)

Informatii referitoare la desfasurarea AGA din 29 septembrie 2021

ELECTROMAGNETICA SA (ELMA) (24/09/2021)

Numire Administratori provizorii