Grivna (Hrivna), moneda naţională a Ucrainei, a fost introdusă în 1996 și, de-a lungul deceniilor, a utilizat dolarul ca monedă de referință
Negocierile privind aderarea la UE influențează decizia Ucrainei privind moneda națională
Ucraina se așteaptă la finanțare externă de 55 de miliarde de dolari pentru 2025, afirmă șeful băncii centrale, Pyshnyi
Ucraina începe să ia în considerare renunțarea la dolarul american, posibil prin legarea mai strânsă a monedei sale de euro, pe fondul fragmentării comerțului mondial și al legăturilor sale tot mai strânse cu Europa, a declarat pentru Reuters guvernatorul băncii centrale, Andriy Pyshnyi.
Posibila aderare la Uniunea Europeană, „consolidarea rolului UE în asigurarea capacităților noastre de apărare, volatilitatea crescută a piețelor globale și probabilitatea fragmentării comerțului mondial” obligă banca centrală să reevalueze dacă euro ar trebui să fie moneda de referință pentru grivna ucraineană în locul dolarului, a declarat Pyshnyi într-un comunicat transmis prin e-mail.
„Această muncă este complexă și necesită o pregătire de înaltă calitate și versatilă”, a adăugat Pyshnyi, în cele mai directe comentarii ale unui oficial ucrainean cu privire la o posibilă schimbare
Dolarul domină comerțul internațional și reprezintă majoritatea rezervelor globale. Economii importante, printre care Arabia Saudită și Hong Kong, își leagă monedele de dolar.
Dar sub președinția lui Donald Trump, SUA au declanșat un război comercial prin introducerea a ceea ce ar putea fi cele mai mari tarife din ultimul secol, o mișcare care i-a determinat pe unii observatori să pună sub semnul întrebării viitorul rol al dolarului ca monedă de rezervă globală
Acum, în al patrulea an de luptă împotriva invaziei rusești, Ucraina a văzut, de asemenea, că Trump a întrerupt temporar o parte din asistența militară acordată țării.
Liderii europeni, inclusiv cei din UE, s-au angajat să consolideze armata de la Kiev pentru a se asigura că aceasta poate fi piatra de temelie a securității viitoare în Ucraina, dar progresele au fost dificile
Între timp, Ucraina a încheiat un acord care acordă Statelor Unite acces preferențial la noi acorduri miniere ucrainene și care finanțează investiții în reconstrucția țării.
De la revenirea lui Trump la Casa Albă, dolarul (.DXY) a scăzut cu peste 9% față de un coș de monede importante, pe fondul retragerii investitorilor din deținerea de active americane.
Unii experți avertizează împotriva asocierii puterii dolarului cu statutul său de monedă de rezervă. Cu toate acestea, din punct de vedere istoric, deținerile de dolari au fost legate de alianțele de securitate și legăturile militare cu Washingtonul.
Tranzacțiile cu dolarul american continuă să domine toate segmentele pieței valutare, a spus Pyshnyi, dar ponderea tranzacțiilor denominate în euro a crescut în majoritatea segmentelor, deși „până acum moderat”. El nu a dat mai multe detalii.
Imediat după invazia Rusiei în februarie 2022, banca centrală a impus controale asupra capitalului și a fixat grivna la un curs oficial de aproximativ 29 pentru un dolar american. Ucraina a fost nevoită să devalorizeze moneda ulterior, din cauza acumulării de dezechilibre fiscale
În octombrie 2023, banca centrală a trecut de la un regim de paritate fixă la un regim de curs de schimb gestionat, care utilizează dolarul american ca referință – indicatorul pentru măsurarea intervențiilor valutare și pentru atenuarea fluctuațiilor cursului de schimb.
UE a deschis negocierile de aderare cu Ucraina și Moldova în urmă cu aproape un an, deși drumul până la aderarea la blocul comunitar este lung și dificil. Președinta UE, Ursula von der Leyen, a declarat în februarie că Ucraina ar putea adera până în 2030, cu condiția să continue reformele sistemului politic și judiciar în ritmul actual.
În vederea aderării, Moldova a schimbat moneda de referință pentru leul moldovenesc, trecând de la dolar la euro pe 2 ianuarie.
O relansare a investițiilor și a activității consumatorilor, grație legăturilor mai strânse cu Europa și normalizării economice, ar contribui la o ușoară accelerare a creșterii economice în următorii doi ani, până la 3,7-3,9%, a afirmat Pyshnyi, deși o mare parte a traiectoriei economice depinde de evoluția conflictului.
„O încheiere rapidă a războiului ar fi în mod evident un scenariu pozitiv, cu rezultate economice bune, dacă ar include garanții de securitate pentru Ucraina”, a declarat Pyshnyi.
„Cu toate acestea, este esențial să recunoaștem că beneficiile economice ale încheierii războiului ar putea dura mult timp până să se materializeze pe deplin.
Ucraina se bazează pe finanțare externă pentru a finanța efortul de război. Pyshnyi a declarat că se așteaptă la 55 de miliarde de dolari în acest an, sumă care nu numai că ar acoperi deficitul bugetar, dar ar fi utilizată și pentru constituirea unei rezerve de finanțe publice pentru următorii ani, când volumul ajutorului ar putea începe să scadă.
„Estimăm că Ucraina va primi aproximativ 17 miliarde de dolari în 2026 și 15 miliarde de dolari în 2027”, a declarat Pyshnyi.