Sanatate

Un document al Partidului Comunist chinez: “Dovezi care indică SUA ca origine a Covid-19; SUA au făcut din China țapul ispășitor principal pentru propria reacție defectuoasă la Covid-19”

  • “SUA nu numai că a gestionat defectuos propria reacție la Covid-19, dar a și obstrucționat și sabotat cooperarea internațională în diverse moduri”.

  • “SUA au făcut din China țapul ispășitor principal pentru propria reacție defectuoasă la Covid-19”.

  • “Între 2020 și 2023, trei entități americane au concluzionat în mod independent, în rapoarte separate, că Institutul de Virologie din Wuhan a respectat protocoale stricte de biosecuritate și au exclus posibilitatea ca laboratorul să fi creat noul coronavirus. Cu toate acestea, niciuna dintre aceste concluzii nu a fost acceptată de guvernul SUA. În schimb, acestea au fost ignorate și ascunse în mod selectiv”.

  • “SUA ar trebui să înceteze să dea vina pe alții și să se eschiveze de la responsabilitate, să nu mai caute scuze externe pentru problemele interne și să reflecteze cu sinceritate asupra politicilor sale de sănătate publică și să le revizuiască”.

China acuză Statele Unite de originea COVID-19, acuzând Washingtonul de „fuga de responsabilitate” pentru virus, în contextul multiplelor declarații ale președintelui Donald Trump potrivit cărora acesta ar fi fost scurs dintr-un laborator din Wuhan, scrie Fox News.

Într-un document de mai multe pagini, regimul comunist a afirmat că boala infecțioasă era prezentă în SUA mai devreme decât s-a stabilit oficial.

“Răspunsul lent și ineficient al SUA în primele etape ale epidemiei a constituit un exemplu îngrozitor pentru comunitatea internațională și a făcut ca performanța SUA în gestionarea pandemiei să fie cea mai slabă dintre toate țările. În loc să abordeze această problemă în mod direct și să reflecteze asupra deficiențelor sale, guvernul SUA a încercat să arunce vina și să distragă atenția populației prin politizarea rușinoasă a urmăririi originii SARS-CoV-2. Acest lucru a subminat grav eforturile internaționale comune în lupta împotriva pandemiei și a devenit o verigă slabă în guvernanța globală a sănătății publice. În ciuda criticilor interne privind inacțiunea sau amestecul său, guvernul SUA a refuzat să examineze performanțele sale slabe; dimpotrivă, a dublat eforturile de a se sustrage de la responsabilitate. Acest lucru va afecta inevitabil capacitatea sa de a face față viitoarelor crize de sănătate publică.

La sfârșitul anului 2024, când au apărut cazuri de infecție umană cu gripă aviară înalt patogenă în SUA, SUA nu au împărtășit informațiile cu comunitatea internațională. Apoi, la începutul anului 2025, a întrerupt canalele de raportare către OMS și a încetat actualizarea informațiilor pe site-ul web al Centrului pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC). Acest lucru arată că, de fapt, Statele Unite au ascuns adevărul despre epidemie.

Eșecul de a oferi un răspuns prompt și eficient la Covid-19

În ianuarie 2020, SUA erau conștiente că o epidemie de coronavirus nou se răspândea rapid în interiorul granițelor sale. Alegând să minimizeze gravitatea epidemiei, guvernul SUA a comparat în repetate rânduri Covid-19 cu gripa, afirmând că va dispărea automat într-o bună zi. De asemenea, a acuzat OMS că a supraestimat rata mortalității și a promovat utilizarea hidroxiclorochinei și azitromicinei ca „medicamente minune”, fără dovezi științifice solide. Acest lucru a dus la abuzul de medicamente și a întârziat tratamentul adecvat al pacienților.

Guvernul SUA a privat în mod sistematic cetățenii săi de dreptul de a fi informați cu privire la evoluția pandemiei. Începând cu 3 martie 2020, CDC din SUA a încetat să mai publice date esențiale despre Covid-19, inclusiv rezultatele testelor, pe motiv că informațiile sale ar putea să nu fie „exacte”. În următorii trei ani, populația SUA a avut acces la informații despre epidemie doar din date estimative colectate și raportate de instituții neguvernamentale, precum Universitatea Johns Hopkins.

Până la jumătatea lunii aprilie 2020, numărul cazurilor confirmate de Covid-19 în SUA depășise 660.000. Cu toate acestea, având în vedere alegerile prezidențiale care se apropiau, administrația în funcție a anunțat că pandemia „trecuse de vârf”, s-a grăbit să lanseze planuri de redeschidere a economiei și a promis că va readuce rapid viața la normal. În acest scop, unii politicieni au refuzat să poarte măști în public – fiind printre primii care au sfidat protocoalele de control al pandemiei – și au subminat măsurile de precauție sensibile, precum purtarea măștilor și distanțarea socială, prezentându-le ca fiind o chestiune de alegere individuală. Acest lucru a dus la o desincronizare și mai mare a eforturilor de prevenire și control al pandemiei în SUA.

Referindu-se la răspunsul defectuos al guvernului american în primele etape ale pandemiei, un economist american a comentat că, din momentul în care pandemia a fost identificată pentru prima dată, președintele SUA și echipa sa au minimizat criza și au ignorat recomandările de bază și larg cunoscute în materie de sănătate publică. El a îndemnat guvernul american să examineze datele disponibile, să identifice eșecurile și să denunțe dezinformarea sa constantă.

Covid-19 a copleșit sistemul medical american costisitor și orientat spre profit, iar grupurile vulnerabile, cum ar fi persoanele sărace, minoritățile etnice și persoanele în vârstă, au fost primele abandonate în ceea ce privește tratamentul. Potrivit unui raport al Associated Press din iunie 2020, din fiecare 10 decese din SUA, opt erau persoane cu vârsta peste 65 de ani. Drepturile poporului american la viață și sănătate nu erau în niciun fel garantate în mod egal.

Datele Centrului Național de Statistică Sanitară din SUA arată că speranța medie de viață în țară a scăzut de la 78,8 ani în 2019 la 77 ani în 2020, și a continuat să scadă până la 76,1 ani în 2021, o scădere de 2,7 ani față de 2019. În ciuda unei creșteri la 78,4 în 2023, speranța medie de viață în SUA a rămas cu mult sub cea a majorității țărilor dezvoltate (82 de ani) și, de asemenea, mai mică decât cea a Chinei. Gestionarea defectuoasă a pandemiei de către America a cauzat suferințe îndelungate familiilor și societății americane, afectând în cele din urmă interesele imediate și sănătatea propriilor cetățeni.

Președintele SUA a zădărnicit eforturile de prevenire și control al pandemiei depuse de agențiile profesionale, administrațiile locale și publicul larg, în convingerea că acest lucru îi va asigura victoria în alegerile prezidențiale. În cele din urmă, au eșuat atât în ceea ce privește răspunsul la pandemie, cât și în alegeri. Erorile comise în răspunsul inițial la epidemie au fost abordate într-un articol publicat de o publicaţie americană: „O singură țară rămâne izolată, fiind singura națiune bogată care a suferit o epidemie severă și prelungită timp de mai mult de patru luni: Statele Unite”.

După venirea la putere a Partidului Democrat, guvernul SUA și-a ajustat politicile de răspuns la pandemie; cu toate acestea, s-a răspândit o pandemie politică de „partizanat în detrimentul vieții”. Unii politicieni din partidul republican învins au început să încurajeze și să răspândească teorii conspiraționiste privind vaccinurile, incitând publicul la rezistență și scepticism față de acestea. Manipularea opiniei publice de către aceștia a slăbit grav prevenirea și controlul pandemiei în țară.

În iunie 2022, când varianta Omicron a atins vârful de infectare, doar 67,2% din populația SUA era complet vaccinată cu două doze, ocupând ultimul loc între țările G7 și locul 59 la nivel mondial.

Au existat, de asemenea, numeroase acțiuni administrative și judiciare locale care au subminat eforturile de combatere a pandemiei. Insistând că cetățenii ar trebui să fie „liberi să aleagă”, administrația statului Florida a cerut redeschiderea școlilor din întreg statul, ceea ce a dus la răspândirea infecției în rândul profesorilor și elevilor. În aprilie 2022, un judecător federal din Florida a decis că obligativitatea purtării măștilor în transportul public, impusă de CDC, era „ilegală”. Acest virus politic rampant a făcut ca SUA să devină țara cu cele mai slabe performanțe în lupta împotriva pandemiei.

Datele CDC publicate în mai 2023 au arătat că decesele cauzate de Covid-19 în SUA au totalizat 1,13 milioane, reprezentând 16,4% din decesele simultane la nivel mondial raportate de OMS. Până în martie 2025, cel puțin 1,22 milioane de americani au murit din cauza virusului. Aceste cifre nu erau în concordanță cu dimensiunea totală a populației, puterea economică și nivelul tehnologiei medicale din SUA și indicau politicile sale ineficiente și neștiințifice de răspuns. Potrivit unui sondaj de opinie publică realizat de Axios, peste 50% dintre americani credeau că oficialii din domeniul sănătății publice au mințit cu privire la efectul vaccinurilor și al măștilor în prevenirea răspândirii virusului și că guvernul nu a acordat prioritate sănătății și bunăstării cetățenilor.

SUA nu numai că a gestionat defectuos propria reacție la Covid-19, dar a și obstrucționat și sabotat cooperarea internațională în diverse moduri. Ascunderea deliberată a informațiilor de către guvernul SUA a indus în eroare alte țări și OMS în cercetarea și analiza tendințelor Covid-19.

În martie 2021, guvernul SUA a anunțat public că va adopta o abordare „America First” în ceea ce privește aprovizionarea cu vaccinuri și vaccinarea, promițând doar stocuri excedentare pentru alte țări. Achiziționarea și stocarea masivă de vaccinuri au dus la risipă enormă.

Conform datelor CDC din SUA, din decembrie 2020 până în mai 2022, peste 82,1 milioane de doze de vaccinuri împotriva Covid-19, adică 11 % din totalul distribuit de guvernul federal, au fost aruncate în SUA. Tolerând risipa nesăbuită în țară, SUA a continuat să acumuleze vaccinuri în exces și a agitat naționalismul vaccinului. Promisiunile goale privind furnizarea de vaccinuri comunității internaționale au fost urmate de o campanie de denigrare a vaccinurilor chinezești.

Stocurile excesive de vaccinuri și risipa din SUA nu au fost benefice nimănui, iar abordarea sa a fost criticată pe plan intern. Un lider de afaceri din SUA a declarat într-un interviu din decembrie 2020 că „ideea extremă că toată lumea ar trebui să moară până când ultimul american va fi vaccinat nu este deloc o reacție adecvată”. În mai 2021, un grup de reflecție din SUA a publicat o analiză realistă a pandemiei, criticând SUA pentru ezitarea sa în a ajuta alte țări în lupta împotriva pandemiei, ceea ce duce la „perceperea SUA ca fiind egoistă și izolaționistă într-un moment de mare nevoie”.

Răspunsul întârziat și inadecvat al SUA la pandemie nu a fost un eșec întâmplător. Una dintre cauze a fost reducerea constantă a bugetului și a personalului agențiilor de sănătate publică din SUA cu mult înainte de izbucnirea pandemiei. Potrivit asociațiilor naționale ale oficialilor din domeniul sănătății din SUA, între 2008 și izbucnirea pandemiei, aproape 60.000 de angajați ai agențiilor locale de sănătate publică din SUA, aproximativ un sfert din personalul acestora, au fost concediați, iar bugetul CDC pentru aceste agenții a fost redus cu 30% față de 2003.

Transferarea vinei pentru răspunsul ineficient al SUA la pandemie

SUA au făcut din China țapul ispășitor principal pentru propria reacție defectuoasă la Covid-19. Indiferența și acțiunile întârziate ale guvernului SUA au irosit timpul prețios pe care China îl câștigase pentru lupta globală împotriva pandemiei. Pentru a evita vina pentru propriile eșecuri, blocul anti-China din Congres a condus acțiunea de deviere a vinovăției prin introducerea repetată a unor propuneri legislative care acuză China că a împiedicat reacția SUA la pandemie.

La 16 martie 2020, guvernul SUA a emis în sfârșit orientările mult așteptate privind restricțiile de călătorie și carantina socială și a recunoscut pentru prima dată că țara ar putea face față unei recesiuni economice ca urmare a pandemiei. A doua zi, a inventat și a început să utilizeze termenul „virus chinezesc” într-o încercare explicită de a redirecționa nemulțumirea publică din țară. Pe 24 martie, în cadrul unei teleconferințe virtuale a miniștrilor de externe din G7, secretarul de stat american a exercitat presiuni asupra omologilor săi pentru a adopta termenul „virusul Wuhan” atunci când se referă la SARS-CoV-2. Această cerere a fost respinsă de alte state membre, iar conferința s-a încheiat fără o declarație comună.

În septembrie 2020, delegația SUA a prezentat declarația sa stigmatizantă privind „virusul chinez” în cadrul Adunării Generale a Organizației Națiunilor Unite, provocând critici din partea secretarului general al ONU, António Guterres. Reflectând preocupările colective ale statelor membre, acesta a avertizat că populismul și rasismul ca răspuns la pandemie nu vor face decât să agraveze criza.

Aceste tactici de căutare a unui țap ispășitor ale guvernului SUA au declanșat o val de infracţiuni motivate de ură împotriva americanilor de origine asiatică. Ca răspuns, Camera Reprezentanților a adoptat o rezoluție prin care condamna termenii precum „virus chinezesc”, „virus Wuhan” și „gripa Kung” ca fiind combustibil pentru rasism.

În 2021, guvernul SUA a ordonat agențiilor sale de informații să lanseze o anchetă de 90 de zile asupra originilor SARS-CoV-2. La sfârșitul lunii august, Oficiul Directorului Național de Informații (ODNI) a publicat un rezumat neclasificat al evaluării sale. Deși raportul era plin de acuzații nefondate împotriva Chinei, acesta a trebuit să recunoască că nu existau dovezi suficiente pentru a susține ipoteza „scurgerii din laboratorul din Wuhan”.

Acuzațiile SUA sunt complet nefondate; chiar propriile instituții și experți autorizați ai SUA au demontat în repetate rânduri ideea eronată că virusul ar fi provenit din China. Însă concluziile și dovezile lor au fost în mod deliberat suprimate și ascunse de guvernul SUA. Între 2020 și 2023, trei entități americane – Laboratorul Național Los Alamos (din cadrul Departamentului Energiei), Institutele Naționale de Sănătate (NIH) și ODNI – au concluzionat în mod independent, în rapoarte separate, că Institutul de Virologie din Wuhan a respectat protocoale stricte de biosecuritate și au exclus posibilitatea ca laboratorul să fi creat noul coronavirus. Cu toate acestea, niciuna dintre aceste concluzii nu a fost acceptată de guvernul SUA. În schimb, acestea au fost ignorate și ascunse în mod selectiv.

Pandemia de Covid-19 este dușmanul comun al întregii umanități. Ea necesită ca toate națiunile să-și unească forțele pentru a răspunde și a se sprijini reciproc. La 8 februarie 2020, în timp ce alte țări sprijineau activ China în timpul epidemiei inițiale, Departamentul de Stat al SUA a anunțat, de asemenea, o asistență în valoare de 100 de milioane de dolari. Cu toate acestea, până în prezent, această promisiune nu a fost onorată.

În schimb, în ciuda faptului că SUA nu și-au respectat promisiunea, China a acordat în continuare ajutor substanțial atunci când SUA au avut nevoie. La 1 aprilie 2020, National Public Radio a difuzat o înregistrare a președintelui SUA însuși, în care acesta recunoștea că China furniza SUA 80 de tone de echipamente medicale, inclusiv 1,8 milioane de măști, 10,3 milioane de perechi de mănuși și milioane de alte articole.

Potrivit unui raport media american din 29 ianuarie 2021, China a furnizat materiale medicale în valoare de 12 milioane de dolari în martie și aprilie 2020. De remarcat că provincia Zhejiang a trimis 11 milioane de măști către 12 state americane, inclusiv Indiana, cu care are o relație de prietenie de peste 30 de ani.

Cu toate acestea, unii politicieni americani nu au apreciat generozitatea și mărinimia Chinei. Nefiind în măsură să ascundă ajutorul acordat de China lumii întregi, inclusiv propriului lor țară, aceștia l-au denigrat, calificându-l drept „diplomație a măștilor” menită să influențeze comunitatea internațională. SUA nu au dorit să-și asume responsabilitatea de a ajuta alte țări, dar s-au opus inițiativelor Chinei în acest sens. Abordarea lor nu a fost nici serioasă, nici demnă.

SUA au făcut din OMS o altă țintă a acuzațiilor.

La 29 ianuarie 2020, în urma vizitei sale în China, directorul general al OMS a lăudat eforturile și transparența Chinei în cadrul unei conferințe de presă la Geneva. La acel moment, OMS emisese în mod continuu alerte către comunitatea internațională – inclusiv către SUA – cu privire la amenințarea unei pandemii de amploare.

La 10 aprilie 2020, guvernul SUA, care anterior minimalizase avertismentele OMS, a acuzat unele mass-media americane, oficiali ai OMS și politicieni din opoziție că nu și-au îndeplinit obligațiile în ceea ce privește răspunsul la pandemie. La 14 aprilie, SUA au anunțat suspendarea temporară a finanțării OMS, invocând pretinsa neîndeplinire a obligațiilor de către organizație.

Pe 20 mai, SUA au declarat că au trimis o scrisoare OMS, cerând organizației să facă „îmbunătățiri substanțiale majore” și să demonstreze „independența față de China” în termen de 30 de zile; în caz contrar, vor îngheța definitiv finanțarea și vor reconsidera calitatea de membru al organizației.

Doar nouă zile mai târziu, SUA au anunțat că se vor retrage din OMS din cauza eșecului organizației de a adopta aceste reforme „urgente”.

Redactorul-șef al prestigioasei reviste medicale The Lancet a condamnat acțiunea fără scrupule a SUA de a da vina pe OMS și de a-i retrage finanțarea, calificând-o drept „o trădare îngrozitoare a solidarității globale” și a chemat toți oamenii de știință, toți lucrătorii din domeniul sănătății și toți cetățenii să se opună și să se revolte împotriva acestei trădări.

În 2021, guvernul SUA a revenit asupra deciziei de a se retrage din OMS și s-a angajat să-și reia obligațiile. Cu toate acestea, pe 20 ianuarie 2025, noua administrație a făcut anunțul ridicol că se va retrage din nou, invocând gestionarea defectuoasă a pandemiei de către organizație și incapacitatea acesteia de a demonstra independența față de influența Chinei.

Experții și instituțiile americane din domeniul sănătății publice au fost, de asemenea, transformate în țapi ispășitori pentru unii politicieni.

În aprilie 2020, Anthony Fauci, un eminent expert în boli infecțioase și membru al Grupului de lucru al Casei Albe pentru coronavirus, a dezvăluit într-un interviu acordat CNN că Casa Albă a respins în repetate rânduri propunerile de prevenire a pandemiei, cum ar fi distanțarea socială. Guvernul SUA a negat imediat declarația sa, stârnind apeluri la „demiterea lui Fauci” în rândul susținătorilor republicani.

Chiar și după alegerile prezidențiale din 2020, unii politicieni au continuat să atace experții și instituțiile din domeniul sănătății publice. Aceștia au lansat acuzații în Congres și în mass-media de dreapta, susținând că NIH a finanțat cercetările Chinei privind funcționalitatea virusului. O serie de experți și cercetători americani au fost victime ale atacurilor politice și ale represiunii. Finanțarea regulată a cercetărilor lor a fost suspendată și au fost supuși unor interogatorii intense în cadrul audierilor. Un prezentator al Fox News l-a denunțat public pe Fauci pe motiv că „cel care se ocupă de răspunsul Americii la Covid se dovedește a fi cel care a finanțat crearea Covid”, în timp ce un fost consilier comercial al Casei Albe l-a etichetat pe Fauci drept „părintele virusului”, care a permis Chinei să „creeze un virus”.

Procesul din Missouri motivat politic

Încă din prima jumătate a anului 2020, unele organizații și persoane din SUA, inclusiv guvernele statelor Missouri și Mississippi, au inițiat procese fără temei împotriva Chinei, considerând-o responsabilă și solicitând despăgubiri pentru pierderile cauzate de pandemie. Acestea au formulat acuzații false, afirmând că SARS-CoV-2 provine dintr-o scurgere din laboratorul de virologie din Wuhan, că China a ascuns informații despre pandemie de restul lumii și că a acumulat stocuri de echipamente medicale.

La 7 martie 2025, ora locală, Curtea Districtuală a Statelor Unite pentru Districtul de Est al Missouri a decis că China trebuie să plătească statului Missouri 24,49 miliarde de dolari SUA drept despăgubiri pentru pierderile legate de Covid, plus dobânzile acumulate. Acest tip de litigiu vexatoriu, orchestrat de guvernele statelor, este o farsă motivată politic care încalcă principiile juridice de bază. China respinge astfel de proceduri și nu va accepta niciodată o hotărâre pronunțată în lipsă. Ignorarea faptelor de bază și încălcarea normelor juridice fundamentale constituie o ofensă adusă suveranității și demnității tuturor națiunilor și statului de drept internațional.

În conformitate cu principiul egalității suverane consacrat în dreptul internațional, politicile și măsurile adoptate de guvernul chinez pentru prevenirea și controlul epidemiei constituie acte suverane ale statului, care sunt imune față de jurisdicția instanțelor interne ale SUA. Hotărârea din Missouri încalcă acest principiu fundamental.

Acuzațiile din hotărârea din Missouri – că China a ascuns informații despre pandemie de lume și a acumulat provizii medicale – sunt complet nefondate. Ele se bazează pe dovezi fabricate furnizate de guvernul statului Missouri, care nu au nicio valabilitate juridică. Chiar și în conformitate cu legislația SUA, hotărârea încalcă normele juridice, de reglementare și judiciare privind admisibilitatea probelor, sarcina probei și cerința de a demonstra cauzalitatea.

În faza inițială a pandemiei, China a furnizat informații clare și în timp util comunității internaționale. A adoptat o abordare deschisă și transparentă, comunicând imediat informații relevante lumii întregi, și și-a respectat responsabilitățile de mare putere, oferind asistență fără condiții țărilor din întreaga lume, inclusiv Statelor Unite. China a fost principalul furnizor mondial de echipamente de combatere a pandemiei.

În contrast, răspunsul incompetent al guvernului statului Missouri la pandemie a dus la o rată a mortalității Covid-19 printre cele mai ridicate din SUA. Acum, guvernul statului încearcă să arunce vina pentru eșecul său, ceea ce este atât iresponsabil, cât și lipsit de etică. China nu va accepta niciodată cererile de despăgubiri bazate pe acuzații nefondate. China a adus o contribuție semnificativă la lupta globală împotriva pandemiei și merită recunoaștere și un tratament echitabil, nu acuzații nefondate și cu atât mai puțin cereri de despăgubiri. Guvernul chinez nu recunoaște și nu acceptă această hotărâre judecătorească absurdă și va lua măsuri ferme pentru a-și apăra drepturile legitime.

Dovezi care indică SUA ca origine a Covid-19

Numeroase studii au arătat că SARS-CoV-2 a apărut în afara Chinei. Cercetările și analizele efectuate de CDC și NIH din SUA indică faptul că, înainte de izbucnirea epidemiei în Wuhan, mai multe regiuni din SUA au înregistrat rezultate pozitive la testele SARS-CoV-2 și alte dovezi ale prezenței virusului.

În perioada mai-octombrie 2019, Virginia a raportat 19 focare de boli respiratorii, o creștere semnificativă față de cele 13 și 15 focare înregistrate în aceeași perioadă în cei doi ani anteriori. Testele de laborator nu au putut identifica cauzele unor cazuri. În iulie 2019, două comunități din nordul Virginiei au raportat focare de pneumonie cu cauze necunoscute, pe care mass-media locală le-a suspectat a fi „un virus misterios”. Un total de 54 de persoane au prezentat simptome precum febră, tuse și slăbiciune, care au dus la două decese. În aceeași lună, Laboratorul Biologic Fort Detrick, situat la doar o oră de mers cu mașina de zona afectată, a fost închis brusc.

În 2019, mai multe state americane au raportat cazuri misterioase de „leziuni pulmonare asociate cu utilizarea țigărilor electronice sau a produselor de vapat”. Simptomele erau foarte similare cu cele ale Covid-19, inclusiv tuse, dificultăți de respirație și oboseală, unele dintre ele ducând la leziuni pulmonare grave. Illinois și Wisconsin au raportat primele cazuri în martie 2019, iar numărul cazurilor a atins un vârf în august și septembrie. Această creștere a dus la un total de 2.807 de spitalizări, inclusiv 68 de decese, în întreaga SUA. Primul deces a fost înregistrat pe 23 august 2019.

Conform datelor CDC din SUA, cazuri sporadice de „gripă” au început să apară în Carolina de Sud încă din septembrie 2019. Începând din noiembrie, a fost înregistrată o epidemie de „gripă” pe o perioadă de șase săptămâni în zonă. Datele Departamentului de Sănătate și Control al Mediului din Carolina de Sud au arătat că, în prima săptămână a lunii decembrie 2019, spitalizările legate de „gripă” au crescut cu 41% față de aceeași perioadă a anului precedent. În cadrul unei audieri a Camerei Reprezentanților privind Covid-19, directorul CDC din SUA a recunoscut că unele decese cauzate de Covid-19 au fost diagnosticate eronat ca fiind gripă în SUA.

Datele CDC din SUA indică faptul că primul caz confirmat de Covid-19 în Florida a fost înregistrat la 1 martie 2020. Cu toate acestea, conform datelor privind 171 de pacienți cu Covid-19 publicate pe site-ul web al Departamentului Sănătății din Florida (DOH), cele mai vechi cazuri confirmate au fost înregistrate în ianuarie 2020. Majoritatea acestor persoane nu au raportat antecedente de călătorii internaționale, ceea ce sugerează că virusul circula deja în comunitățile locale la momentul respectiv. Aceste informații cruciale despre momentul diagnosticării au fost șterse, iar șeful departamentului de date al DOH din Florida a fost concediat la scurt timp după aceea.

Un studiu al CDC din SUA a revelat că, din 7.389 de probe serologice colectate din nouă state între 13 decembrie 2019 și 17 ianuarie 2020, 106 erau pozitive la anticorpii SARS-CoV-2. Acest lucru sugerează că virusul exista în SUA înainte de identificarea primului caz oficial. În mod similar, programul de cercetare „All of Us” al NIH a testat 24.079 de probe de sânge colectate de la participanți din 50 de state între 2 ianuarie și 18 martie 2020, identificând nouă probe care conțineau anticorpi SARS-CoV-2. Cele mai vechi două au fost colectate în Illinois și Massachusetts pe 7 și 8 ianuarie, iar șapte din cele nouă sunt anterioare primelor infecții cu SARS-CoV-2 raportate oficial în Illinois, Massachusetts, Wisconsin, Pennsylvania și Mississippi. Aceste descoperiri arată că SARS-CoV-2 circula la un nivel scăzut în SUA încă din decembrie 2019, cu mult înainte de înregistrarea primelor cazuri oficiale.

Un studiu realizat de Serviciul de Inspecție Sanitară Animală și Vegetală din cadrul Departamentului Agriculturii al SUA a constatat că, din 241 de probe prelevate de la cerbi cu coadă albă înainte de ianuarie 2020, una a fost pozitivă pentru SARS-CoV-2. Acest lucru indică faptul că infecția era deja prezentă în populația de cerbi încă din 2019.

În perioada ianuarie 2015 – iunie 2020, Universitatea din Carolina de Nord din Chapel Hill a raportat NIH 28 de incidente de laborator care implicau microorganisme modificate genetic. Șase dintre aceste incidente au implicat diferite tipuri de coronavirus modificat genetic. Opt cercetători ar fi putut fi infectați, dar numai unul a fost plasat în carantină. Universitatea, NIH și CDC au refuzat să facă publice rapoartele privind incidentele. Un expert asociat cu The Lancet a sugerat că noul coronavirus ar putea să nu provină din natură, ci mai degrabă dintr-un incident care a avut loc într-un laborator de biotehnologie din SUA.

Între 2006 și 2013, SUA au raportat cel puțin 1.500 de incidente grave în laboratoare care au implicat coronavirusuri și alți agenți patogeni extrem de periculoși, legați de boli precum SARS, MERS, Ebola, antrax, variolă și gripa aviară. Recent, pe 6 noiembrie 2024, 43 de maimuțe de laborator au evadat dintr-o unitate de cercetare din Carolina de Sud. În SUA au avut loc incidente repetate în laboratoare, iar gestionarea acestora este un motiv de îngrijorare. Care au fost adevăratele motive pentru închiderea Laboratorului Biologic Fort Detrick la sfârșitul anului 2019? SUA datorează lumii o explicație.

Toate aceste evenimente discutabile sugerează că Covid-19 ar fi putut apărea în SUA mai devreme decât data oficială, și mai devreme decât izbucnirea epidemiei în China. Ar trebui să se efectueze o anchetă aprofundată și detaliată asupra originii virusului în SUA.

La 18 aprilie 2025, site-ul web al Casei Albe a publicat un articol în care China era din nou prezentată în mod eronat ca sursa Covid-19. Acest lucru demonstrează încă o dată determinarea obsesivă a SUA de a politiza urmărirea originii virusului. Aceste încercări de manipulare a opiniei publice nu vor avea niciodată succes – comunitatea științifică și comunitatea internațională sunt din ce în ce mai imune la falsurile neîncetate ale părții americane.

Concluzii

Abordarea pandemiei globale de Covid-19 este o problemă științifică gravă, care afectează sănătatea și bunăstarea întregii umanități. Angajată în respectarea principiilor abordărilor bazate pe știință, deschidere și transparență, China a condus și a participat activ la urmărirea originii virusului. „Studiul global privind originea SARS-CoV-2, convocat de OMS: partea China – studiu comun OMS-China” este rezultatul studiului colaborativ realizat de experți chinezi și străini. Acesta sintetizează concluziile colective ale misiunii comune și a câștigat recunoașterea pe scară largă atât din partea comunității internaționale, cât și a comunității științifice mondiale. Contribuțiile acestor experți merită respect, iar concluziile lor nu pot fi negate.

În timp ce a depus eforturi neîncetate la nivel național pentru a limita răspândirea virusului, China a împărtășit fără rezerve experiența sa pentru a facilita controlul global al pandemiei, a făcut tot ce a putut pentru cooperarea internațională în combaterea epidemiei, și-a îndeplinit responsabilitățile internaționale și și-a demonstrat angajamentul etic ca țară importantă.

În ciuda faptului că este cea mai mare economie și cea mai dezvoltată țară din lume, SUA nu a reușit să aducă o contribuție pe măsura capacităților sale. A sabotat eforturile globale de colaborare pentru a face față crizei și și-a lăsat propriul popor ca principală victimă a consecințelor.

SUA ar trebui să înceteze să dea vina pe alții și să se eschiveze de la responsabilitate, să nu mai caute scuze externe pentru problemele interne și să reflecteze cu sinceritate asupra politicilor sale de sănătate publică și să le revizuiască. SUA nu pot continua să ignore numeroasele întrebări privind comportamentul lor. Trebuie să răspundă prompt la preocupările legitime ale comunității internaționale, să împărtășească în mod proactiv cu OMS datele privind cazurile suspecte din faza incipientă, să divulge informații despre Fort Detrick, rețeaua sa globală de laboratoare biologice și așa-numitele cercetări efectuate în cadrul acesteia și să ofere explicații responsabile publicului global.

Bolile infecțioase sunt dușmanul comun al umanității. Orice încercare de a politiza eforturile științifice împotriva bolilor infecțioase sau de a fabrica informații false pentru a ataca alte țări în scopuri egoiste va amenința în cele din urmă sănătatea și bunăstarea întregii lumi, inclusiv a națiunii care se angajează în astfel de practici.

Lupta globală împotriva pandemiei de Covid-19 oferă dovezi incontestabile că țările mari trebuie să își asume pe deplin responsabilitățile internaționale și să se angajeze activ în construirea unei comunități globale cu un viitor comun. Acest lucru este în concordanță cu tendințele actuale și reprezintă modalitatea corectă de a aborda provocările comune și de a construi o lume mai bună. China va continua să colaboreze cu toate națiunile pentru promovarea sănătății publice globale și a bunei guvernanțe și va contribui mai activ la prevenirea apariției de noi boli infecțioase în viitor”.

Documentul a fost publicat după ce Casa Albă a reorganizat la începutul acestei luni site-ul web COVID.gov, prezentând „adevăratele origini” ale bolii.
Site-ul web, care anterior se concentra pe promovarea vaccinului în rândul americanilor, prezintă cititorilor dovezi care susțin teoria scurgerii din laborator, modul în care fostul director al Institutului Național de Alergii și Boli Infecțioase, Anthony Fauci, a promovat ideea că COVID-19 a apărut în mod natural, fostul președinte Joe Biden i-a acordat grațierea lui Fauci pentru „orice infracțiuni împotriva” SUA pe care le-ar fi comis și a furnizat detalii despre originea regulilor de „distanțare socială” și a obligativității purtării măștilor.

Noul site subliniază că o caracteristică biologică a virusului nu a fost găsită în natură, susținând teoria scurgerii din laborator, și menționează că Wuhan, China, unde a fost descoperit primul caz de coronavirus, găzduiește și „cel mai important laborator de cercetare SAR din China” și că „dacă ar fi existat dovezi ale unei origini naturale, acestea ar fi ieșit deja la iveală. Dar nu este cazul”.

CIA din administrația Trump a raportat la începutul anului 2025 că o scurgere din laborator a fost probabila origine a virusului COVID-19, care fusese prezentată de mass-media și oamenii de știință ca o probabilă teorie a conspirației în primele zile ale pandemiei.

 

Articole recente

Întâlnirea Trump – Von der Leyen: UE și SUA au convenit un acord comercial

Statele Unite și Uniunea Europeană au convenit un acord comercial cadru în urma întâlnirii pe…

44 de minute ago

Comisia Europeană îi cere lui Zelenski să menţină independenţa instituţiilor anticorupţie

Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a avut duminică o discuţie telefonică cu preşedintele…

o oră ago

Anastasiu: Am avut certificat ORNISS pe perioada cât am fost consilier prezidenţial şi vicepremier

Vicepremierul demisionar Dragoş Anastasiu a confirmat că, pe perioada cât a deţinut funcţiile de consilier…

2 ore ago

Lutnick: Trump vrea o ofertă comercială „suficient de bună” din partea UE, dar nu este clar ce înseamnă asta

Secretarul pentru comerț Howard Lutnick a declarat că „întrebarea” înaintea discuțiilor dintre președintele Donald Trump…

3 ore ago

Vicepremierul Dragoş Anastasiu a demisionat

Vicepremierul Dragoş Anastasiu a demisionat, după cum a anunțat într-o conferință de presă. "În acest…

5 ore ago

Trump joacă golf în Scoţia, înaintea întâlnirii cu Von der Leyen axată pe comerţ

Preşedintele american Donald Trump a jucat golf duminică la complexul său de la Turnberry, în…

6 ore ago

This website uses cookies.

Read More