Energie

Unde își va cheltui industria petrolului banii în 2022? (analiza oilprice.com)

  • Companiile de petrol și gaze și-au revenit bine după anul de criză 2020, unele companii înregistrând acum un flux de numerar record.

  • În 2022, obiectivul principal pentru companiile de petrol și gaze va fi menținerea bunăstării acționarilor și pregătirea pentru tranziția energetică

  • O altă tendință cheie de urmărit va fi o creștere a fuziunilor și achizițiilor

 

Companiile de petrol și gaze și-au revenit din criza din 2020 cu fluxuri de numerar extraordinare în 2021 și privesc spre 2022 cu mai mulți bani la îndemână pentru a crește dividendele acționarilor și a se pregăti pentru tranziția energetică, conform unei analize oilprice.com.

În 2022, industria petrolului și gazelor ar putea avea un an de transformare atât în ​​ceea ce privește pregătirea pentru continuarea acțiunii de decarbonizare, cât și pentru recompensarea acționarilor sectorului care a înregistrat randamente slabe de la criza anterioară din 2015-2016.

Alegerile strategice de investiții în soluții de energie curată, răspunsul la presiunea de decarbonizare și repoziționarea portofoliului vor fi temele cheie de anul viitor pentru toate companiile de petrol și gaze, potrivit lui Tom Ellacott, vicepreședinte senior, cercetare corporativă, la Wood Mackenzie.

Fluxurile de numerar masive, în multe cazuri la niveluri record, vor fi probabil utilizate atât pentru creșterea plăților acționarilor, cât și pentru repoziționare în tranziția energetică, potrivit vicepreședintelui David Clark de la WoodMac.

Companiile petroliere nu mai pot închide ochii la presiunea investitorilor și a societății de a reduce emisiile și de a participa activ la decarbonizarea propriilor operațiuni și a altor industrii mari consumatoare de energie, scrie oilprice.com.

„Este clar că a sta pe marginea decarbonizării nu este o opțiune. Pe măsură ce presiunea părților interesate se intensifică, este timpul pentru decizii strategice importante. Aceste alegeri vor stabili traiectorii pentru tranziția energetică, care nu vor face decât să ia avânt. Wood Mackenzie se așteaptă la 12 luni interesante”, a spus Ellacott.

Cele mai mari companii internaționale – ExxonMobil, Chevron, Shell, BP și TotalEnergies – urmează să își majoreze bugetele de capital pentru 2022, dar disciplina de capital este încă un pilon al strategiilor lor, la fel ca și creșterea investițiilor în soluții energetice cu emisii scăzute de carbon.

Big Oil urmează să investească mulţi bani în soluții de energie curată. Exxon și Chevron plănuiesc să se concentreze pe combustibili regenerabili și captarea și stocarea carbonului (CCS), atât pentru a-și reduce propria amprentă de carbon, cât și pentru a dezvolta în parteneriat hub-uri regionale CCS în zone puternic industrializate.

În ciuda recomandărilor privind cheltuielile mai mari, companiile petroliere internaționale de top continuă să fie conservatoare în alocarea capitalului, acum că acționarii doresc profituri, iar investitorii ESG (n.n de mediu, responsabilitate socială și guvernanță) doresc responsabilitate.

Potrivit lui David Clark de la WoodMac, tranziția energetică și ESG rămân subiecte de top în industria de petrol și gaz.

Fuziunile și achizițiile (M&A) ar putea să se accelereze anul viitor.  Există mai multe oferte datorită bilanțurilor mai puternice, prețurilor ridicate ale petrolului și gazelor, îmbunătățirii evaluărilor acțiunilor și presiunii investitorilor de a alinia portofoliile pentru reziliența în tranziția energetică, spun analiștii lui Wood Mackenzie.

În 2022, după anul redresării din 2021, industria petrolului și gazelor va căuta să echilibreze dividendele în creştere ale acționarilor cu reducerea emisiilor, pentru a ține seama de îngrijorarea investitorilor cu privire la relevanța industriei în tranziția energetică. Emisiile mai scăzute, investițiile mai mari în energie alternativă și repoziționarea portofoliilor de active vor continua să fie temele cheie de urmărit în industria petrolului și gazelor anul viitor.

Articole recente

Bruxellesul apără acordul comercial încheiat cu Trump

Un compromis 'bun' sau o capitulare în faţa preşedintelui american Donald Trump? Comisia Europeană a…

1 minut ago

Sorin Grindeanu: Radu Oprea mi-a spus că are un cazier fiscal la zi curat

Preşedintele interimar al PSD, Sorin Grindeanu, a declarat luni că şeful Secretariatului General al Guvernului,…

2 minute ago

Grindeanu, întrebat dacă Neacşu ar trebui să îl înlocuiască pe Anastasiu: Nu cred că lucrurile trebuie discutate în această formă

Preşedintele interimar al PSD, Sorin Grindeanu, a declarat luni că nu crede că vicepremierul Marian…

4 minute ago

Comisia Europeană: Temu încalcă Regulamentul privind serviciile digitale în ceea ce priveşte produsele ilegale de pe platforma sa

Comisia Europeană a constat luni, cu titlu preliminar, că Temu încalcă obligaţia prevăzută în Regulamentul…

6 minute ago

Companiile mai au câteva zile să-şi seteze sistemele la noile cote de TVA, dar momentan lipsesc normele metodologice (analiză)

Companiile mai au câteva zile să-şi seteze sistemele la noile cote de TVA, de 11%…

34 de minute ago

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE PRIVIND VÂNZAREA BUNURILOR DEBITOAREI MIDA MOBLUX SRL – în faliment

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Bastucescu Pârvu Insolvency SPRL, cu sediul ales în București, Str. Aviator Mircea…

2 ore ago

This website uses cookies.

Read More