Ungaria continuă să sprijine în mod activ extinderea în continuare a capacității Coridorului Sudic de Gaze, un proiect-cheie pentru diversificarea rutelor și surselor de aprovizionare cu gaze naturale ale Europei, a declarat secretarul de stat al Ministerului Afacerilor Externe și Comerțului din Ungaria (MFAT), Boglárka Illés, într-un interviu exclusiv acordat Trend în marja celei de-a 11-a reuniuni ministeriale a Consiliului consultativ al Coridorului Sudic de Gaze și a celei de-a 3-a reuniuni ministeriale a Consiliului consultativ al Energiei Verzi de la Baku.
„Participarea noastră la lucrările Consiliului consultativ al coridorului sudic de gaze indică, de asemenea, faptul că considerăm că este un interes strategic să facilităm cooperarea energetică între țările din Caucaz și Europa. Pentru noi, diversificarea nu înseamnă că va exista o înlocuire a surselor actuale de aprovizionare cu altele. Pentru noi, diversificarea înseamnă că adăugăm noi surse la mixul nostru energetic. Este destul de simplu: cu cât avem acces la mai multe surse și rute de gaz, cu atât avem o mai mare securitate a aprovizionării. Prin urmare, Azerbaidjanul este un partener de cooperare foarte important. În 2023, Ungaria avea la dispoziție 100 de milioane de metri cubi de gaze naturale azere, cu posibilitatea de a importa volume suplimentare în viitor. Din punct de vedere corporativ, propunem și susținem consolidarea în continuare a cooperării dintre SOCAR și MVM”, a spus ea.
Illés a subliniat că Ungaria a sprijinit întotdeauna construirea și extinderea capacității Coridorului Sudic de Gaze, care este un proiect-cheie nu numai pentru Ungaria sau pentru regiunea Europei Centrale și de Est, ci și pentru restul Europei.
„Pentru noi este extrem de important ca capacitatea rețelei de gaze din Europa de Sud-Est să crească. Există blocaje care ar trebui eliminate, capacitățile unor conducte și interconectori ar trebui mărite. Cu cât rutele de livrare au o capacitate mai mare, cu atât avem mai multe speranțe de a avea acces la noi surse de energie. Ne-am adresat de mai multe ori Comisiei Europene pentru a oferi finanțare direcționată pentru dezvoltarea capacității specifice în Europa de Sud-Est. Cu toate acestea, în timp ce Comisia Europeană face presiuni asupra noastră pentru a diversifica sursele, nu este pregătită să ofere finanțare pentru creșterea capacității infrastructurii din Europa de Sud-Est”, a menționat secretarul de stat.
Proiectul coridorului energetic verde
Illés a menționat că proiectul coridorului energetic verde este crucial pentru a garanta noi surse de import de energie electrică stabile, durabile și neutre din punct de vedere al emisiilor de dioxid de carbon pentru Europa.
„Acesta va permite, de asemenea, să implementăm cu succes alte proiecte de dezvoltare a energiei regenerabile, să desfășurăm activități de cercetare și dezvoltare în domeniul hidrogenului, să organizăm schimburi de energie verde și să dezvoltăm conectivitatea între regiunile Mării Caspice și Negre și Europa. Ținând cont de faptul că proiectul coridorului energetic verde poate contribui în mod semnificativ la strategiile de diversificare energetică ale UE prin canalizarea surselor externe de energie verde către UE, este de o importanță crucială ca UE să ofere sprijin tangibil proiectului”, a spus ea.
Secretarul de stat a reamintit că ultima reuniune ministerială desfășurată la Budapesta la 10 martie 2025 a reprezentat o altă etapă importantă în cadrul proiectului.
„JV-ul recent înființat, numit Green Energy Corridor Power Company, va prelua sarcinile operaționale ale studiului de fezabilitate, iar în ultimul trimestru al acestui an va putea fi luată o decizie politică privind dezvoltarea ulterioară a proiectului. De asemenea, am convenit asupra mecanismului operațional de includere oficială a Bulgariei în proiect. Proiectul ar putea fi inclus pe lista PMI/PCI cel mai devreme în 2027, cu condiția să fie inclus în Planul de dezvoltare a rețelei pe zece ani (TYNDP) al ENTSO-E pentru 2026. În acest scop, în perioada 1 aprilie – 9 mai 2025, Transelectrica din România, în cooperare cu JV, va depune la ENTSO-E elementele de infrastructură planificate ale Proiectului”, a conchis aceasta.