Energie

Ungaria şi-a asigurat livrările de gaze pentru 2020

Ungaria şi-a asigurat livrările de gaze pentru anul următor, chiar dacă Moscova şi Kievul nu vor reuşi să ajungă la un acord privind tranzitul gazelor naturale până la finalul anului, a declarat joi ministrul ungar de Externe, Peter Szijjarto, după discuţiile pe care le-a avut cu directorul Gazprom, Alexei Miller, la Moscova, informează MTI, potrivit Agerpres.
“Astăzi am semnat un acord cu directorul Gazprom care asigură că grupul va aproviziona Ungaria cu gaze naturale anul următor indiferent dacă Rusia şi Ucraina vor semna un nou acord de tranzit”, a declarat Peter Szijjarto. Potrivit acestuia, este posibil să apară o situaţie în care Rusia să înceteze să mai livreze gaze naturale Europei via Ucraina. “De aceea trebuie să ne pregătim pentru cel mai negativ scenariu atunci când planificăm aprovizionarea cu energie a ţării”, a spus Szijjarto.
Cu privire la securitatea energetică pe termen lung a Ungariei, Szijjarto a spus că Guvernul de la Budapesta mizează pe o nouă rută sudică de aprovizionare cu gaze naturale. În prezent, Gazprom discută cu Bulgaria şi Serbia despre o posibilă livrare de gaze naturale spre Austria şi Ungaria via conducta TurkStream, a spus Szijjarto, care a promis că Ungaria va dispune de infrastructura necesară pentru această rută de aprovizionare încă de la începutul anului următor.
Referindu-se şi el la conducta TurkStream, directorul Gazprom, Alexei Miller a spus că grupul rus este în discuţii avansate cu Bulgaria, Grecia şi Serbia iar finalizarea noii rute de aprovizionare este “complet realistă”.
Conducta TurkStream, construită în prezent între Rusia şi Turcia via Marea Neagră, face parte din eforturile Rusiei de a ocoli Ucraina în livrările sale de gaze naturale spre Europa. Prima linie a conductei TurkStream, cu o capacitate de 15,75 miliarde metri cubi pe an, va aproviziona piaţa locală din Turcia. Cea de-a doua linie, cu o capacitate similară, ar urma să fie destinată aprovizionării clienţilor din Europa de Sud-Est.
Grupul rus Gazprom trebuie să aleagă una din cele două posibile rute pentru cea de a doua linie a TurkStream: prin Bulgaria sau Grecia. Până acum, gigantul rus nu a anunţat în mod oficial dacă a selectat vreuna dintre cele două rute. 

Articole recente

Întâlnirea Trump – Von der Leyen: UE și SUA au convenit un acord comercial

Statele Unite și Uniunea Europeană au convenit un acord comercial cadru în urma întâlnirii pe…

8 ore ago

Comisia Europeană îi cere lui Zelenski să menţină independenţa instituţiilor anticorupţie

Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a avut duminică o discuţie telefonică cu preşedintele…

8 ore ago

Anastasiu: Am avut certificat ORNISS pe perioada cât am fost consilier prezidenţial şi vicepremier

Vicepremierul demisionar Dragoş Anastasiu a confirmat că, pe perioada cât a deţinut funcţiile de consilier…

9 ore ago

Lutnick: Trump vrea o ofertă comercială „suficient de bună” din partea UE, dar nu este clar ce înseamnă asta

Secretarul pentru comerț Howard Lutnick a declarat că „întrebarea” înaintea discuțiilor dintre președintele Donald Trump…

10 ore ago

Vicepremierul Dragoş Anastasiu a demisionat

Vicepremierul Dragoş Anastasiu a demisionat, după cum a anunțat într-o conferință de presă. "În acest…

12 ore ago

Trump joacă golf în Scoţia, înaintea întâlnirii cu Von der Leyen axată pe comerţ

Preşedintele american Donald Trump a jucat golf duminică la complexul său de la Turnberry, în…

13 ore ago

This website uses cookies.

Read More