Confruntându-se cu o rezistență fermă și aparent neașteptată pe teren, analiștii au avertizat că președintele rus Vladimir Putin ar putea lua în considerare următoarea sa țintă.
Moldova, o țară din Europa de Est fără ieșire la mare, situată la granița de vest a Ucrainei, este în pericol, având în vedere asemănările sale cu vecinul său, potrivit analiştilor citaţi de CNBC.
La fel ca Ucraina, Moldova nu face parte din Uniunea Europeană și nici nu este membră a NATO – deși are ambiții să fie parte din ambele.
Moldova găzduiește o populație separatistă pro-rusă considerabilă cu sediul în statul separatist Transnistria.
La trei săptămâni de la începutul războiului din Ucraina, în timp ce Rusia se confruntă cu o rezistență fermă și aparent neașteptată pe teren, analiștii au avertizat că președintele Vladimir Putin ar putea lua în considerare următoarea sa țintă: Moldova, scrie CNBC.
O țară est-europeană fără ieșire la mare, situată la granița de vest a Ucrainei, Moldova împărtășește mai multe paralele cu vecinul său.
„Dacă conflictul se intensifică dincolo de Ucraina, Moldova este unul dintre locurile care se află pe primul loc pe listă”, a declarat Adriano Bosoni, director de analiză la firma de management al riscurilor Rane, pentru CNBC.
Moldova, ca și Ucraina, nu face parte din Uniunea Europeană și nici nu este membră a NATO – deși are ambiția de a fi parte din ambele. Dar, ca și Ucraina, Moldova găzduiește o populație separatistă pro-rusă considerabilă, bazată în principal în statul separatist Transnistria, la granița cu Ucraina.
Guvernată de propriul lider susținut de Kremlin, Transnistria ar putea reprezenta o oportunitate strategică pentru Rusia, care a adunat deja aproximativ 1.500 de militari în zonă, potrivit CNBC care mai scrie: “Fie Putin ar putea recunoaște Transnistria ca un stat independent – așa cum a făcut cu Donețk și Lugansk înainte de a lansa o invazie totală a Ucrainei – sau ar putea deveni punctul central al unui așa-zis eveniment de steag flag, fabricat de Rusia pentru a justifica o intervenție”.
„Pentru mine, este foarte interesant că Rusia nu a recunoscut încă Transnistria ca republică independentă, la fel cum a făcut-o cu Lugansk și Donețk”, a spus Bosoni, adăugând: „Dacă am vedea Rusia făcând asta, ar fi un indiciu serios că se gândesc să ducă conflictul în Moldova”.
Ambasadele Rusiei din Londra și New York, precum și Ministerul de Externe al Rusiei nu au răspuns solicitărilor de comentarii ale CNBC.
În prezent, nu există semne clare că Putin plănuiește o astfel de strategie în Moldova, potrivit lui Bosoni, care a descris-o drept o „situație cu probabilitate scăzută, cu risc ridicat”.
Cu toate acestea, dacă Rusia ar urma această cale, ar însemna și alte probleme, nu în ultimul rând pentru cei 2,6 milioane de locuitori ai Moldovei și pentru cei 350.000 de migranți din Ucraina care au fugit acolo.
„Ar fi foarte slabi. Nu ar exista rezistență sau ar fi foarte mică”, a spus Clinton Watts, cercetător la Institutul de Cercetare în Politică Externă despre rezistența Republicii Moldova. Țara – una dintre cele mai sărace din Europa în raport cu PIB-ul pe cap de locuitor – are o capacitate militară mult mai mică decât Ucraina.
Prin urmare, o invazie a Moldovei ar putea deschide o ușă din spate în sud-vestul Ucrainei, a spus Watts, menționând că Putin ar putea căuta un plan de joc alternativ, având în vedere eforturile încă eșuate ale Rusiei de a încercui capitala Kiev.
„Poate să se oprească [la Kiev] și să încerce să se întoarcă mai întâi spre Odesa”, a spus el, referindu-se la orașul-port din sudul Ucrainei. Rusia ar putea încerca apoi să pună mâna pe sudul țării, după ce s-a apropiat deja de Mykolaiv, la 130 de kilometri la est de Odesa.
„Cred că este mai probabil să dorească să ia sudul Ucrainei și să reunească cu ea Transnistria, folosind asta ca rampă de lansare pentru a lua Moldova”, a adăugat Watts.
Dacă acest lucru s-ar întâmpla, Moldova s-ar putea confrunta cu o soartă similară cu cea a Ucrainei, blocată în conflict cu o superputere globală, în timp ce aliații occidentali privesc de pe margine, scrie CNBC.
„În această regiune acum nu există posibilitatea să ne simțim în siguranță”, a declarat președintele țării, Maia Sandu, la începutul acestei luni, în timpul unei întâlniri cu secretarul de stat al SUA Antony Blinken.
La acea vreme, Blinken a promis sprijinul Americii pentru Moldova, care cu câteva zile mai devreme a solicitat aderarea rapidă la UE. Dar fără a fi membru al UE sau NATO, nici una dintre organizații nu o va ajuta în mod substanțial.
„Blinken spune că SUA sprijină Moldova. Nu înseamnă că o va sprijini”, a spus Bosoni. În mod critic, acesta este ceea ce diferențiază Moldova de alte națiuni foste sovietice, cum ar fi statele baltice Lituania, Letonia și Estonia, care și-au exprimat toate preocupările privind securitatea națională pe fondul amenințărilor sporite din partea vecinului lor rus. Toți trei ţările sunt membre UE și NATO, sugerând că aliații ar interveni în cazul unei invazii ruse. Și asta lasă Moldova într-o poziție precară, mai spune CNBC.