Politica

USR: Corupția nu merită pensie specială – inițiativă legislativă pentru tăierea privilegiilor celor condamnați

Deputatul USR Ștefan Tanasă propune o măsură de bun-simț și justiție publică: persoanele condamnate definitiv pentru fapte de corupție nu vor mai beneficia de pensii speciale.

Inițiativa legislativă depusă în Parlament stabilește clar că orice condamnat definitiv pentru corupție – așa cum sunt definite faptele în legislația penală – își va pierde automat dreptul la pensia specială. Este o măsură care se va aplica doar pentru viitor, în conformitate cu principiile constituționale și deciziile Curții Constituționale.

„Este esențial ca societatea românească să continue să promoveze valori precum corectitudinea, transparența și responsabilitatea. Această inițiativă legislativă reprezintă un pas concret în această direcție. Scopul acestui demers este de a întări încrederea cetățenilor în integritatea instituțiilor publice și de a transmite un semnal clar că privilegiile speciale nu pot fi păstrate de cei care au trădat încrederea statului și a societății prin acte de corupție”, spune deputatul USR Ștefan Tanasă.

Ce prevede concret inițiativa USR:

– Judecătorul menționează în sentință pierderea pensiei speciale pentru persoana condamnată definitiv.
– Dacă această condamnare este anulată ulterior, persoana este repusă automat în drepturi.
– Guvernul va trimite anual un raport către Parlament cu sentințele definitive care au dus la pierderea pensiilor speciale – un mecanism de monitorizare esențial pentru transparență.

Spre deosebire de alte propuneri din trecut, proiectul USR nu face excepții – se aplică tuturor categoriilor care beneficiază de pensii speciale, inclusiv magistraților. Mai mult, acoperă un spectru mai larg de infracțiuni de corupție, prevăzute atât în Codul Penal, cât și în legi speciale, cum este Legea 78/2000.

Această inițiativă nu este doar o corectare morală, ci și un pas esențial pentru a reconstrui încrederea cetățenilor în stat. USR merge mai departe cu lupta pentru o Românie în care legea e lege, inclusiv pentru privilegiați.

View Comments

Articole recente

Comisia Europeană: Temu încalcă Regulamentul privind serviciile digitale în ceea ce priveşte produsele ilegale de pe platforma sa

Comisia Europeană a constat luni, cu titlu preliminar, că Temu încalcă obligaţia prevăzută în Regulamentul…

1 minut ago

Companiile mai au câteva zile să-şi seteze sistemele la noile cote de TVA, dar momentan lipsesc normele metodologice (analiză)

Companiile mai au câteva zile să-şi seteze sistemele la noile cote de TVA, de 11%…

30 de minute ago

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE PRIVIND VÂNZAREA BUNURILOR DEBITOAREI MIDA MOBLUX SRL – în faliment

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Bastucescu Pârvu Insolvency SPRL, cu sediul ales în București, Str. Aviator Mircea…

2 ore ago

Rusia/Două grupuri de hackeri revendică un atac informatic asupra companiei aeriene ruse Aeroflot; Kremlinul se declară îngrijorat

Grupurile de hackeri Silent Crow şi Cyberpartisans BY, pro-ucrainene, au revendicat luni un atac asupra…

2 ore ago

Rusia consideră că acordul comercial UE-SUA dă o “lovitură foarte dură” industriei europene

Şeful diplomaţiei ruse, Serghei Lavrov, a estimat luni că acordul anunţat duminică între SUA şi…

2 ore ago

This website uses cookies.

Read More