Folosim cookie-uri pentru a analiza traficul și a îmbunătăți experiența ta.
RefuzStructura veniturilor pe principalele categorii în statele UE, 2022
România a înregistrat în anul 2022 o pondere a veniturilor din taxe și contribuții sociale la bugetul public în PIB de doar două treimi față de media UE, potrivit datelor publicate de Eurostat. Cu un nivel de 27,5% (altminteri în ușoară creștere, de la 27,1% în anul anterior), ne-am plasat pe penultimul loc european, doar peste Irlanda (21,7%, dar acolo este o situație specială în raportarea PIB, consecutiv Brexitului și mutării sediului social ale mai multor corporații multinaționale).
Mai mult decât noi au colectat, ca resurse financiare la dispoziția statului, Malta (29,6%), Letonia (30,8%), Bulgaria (31,1%), Lituania (31,9%), Estonia (33,2%). Peste pragul de 35% (pe care ar trebui să-l avem ca reper pentru echilibrarea bugetară) figurează Slovacia (35,1%), precum colegele noastre cu care ne comparăm îndeobște, Ungaria (tot 35,1%), Polonia (35,3%) și Cehia (35,4%).
Infografic : Veniturile din taxe și contribuții social în statele UE, 2022 (% PIB)
Pentru referință, menționăm că ponderea veniturilor din taxe și contribuții sociale a fost anul trecut de 41,2% la nivelul UE și de 41,9% în Zona Euro. Cele mai mari sume relativ la rezultatul economic au fost consemnate de Franța (48,0%), Belgia (45,6%), Austria (43,6%), Finlanda și Grecia (ambele cu 43,1%).
Situația acesteia din urmă ar trebui să se constituie într-un avertisment pentru România, din perspectiva consecințelor viitoare ale practicării în trecut a unui deficit public, sistematic acoperit din împrumuturi. Cu observația importantă că noi nici măcar nu suntem în Zona Euro iar dobânda pe termen lung a trecut recent pragul de 7% și am ajuns din nou pe primul loc în UE la costul accesării piețelor internaționale de capital.
Infografic: Structura veniturilor pe principalele categorii în statele UE, 2022
În ceea ce privește structura veniturilor pe principalele categorii în statele UE, fără a intra în amănunte, ar trebui să reținem poziția aparte a României în ce privește ponderea în PIB a sumelor colectate drept impozit pe venit și avere. Unde avem cea mai mică valoare, de doar 6,1%, mai puțin decât în Bulgaria (6,2%), Ungaria (6,9%), Letonia (7%) sau Croația (7,2%), toate cu un PIB/locuitor calculat la paritatea puterilor de cumpărare mai redus decât al nostru.
Precum și poziționarea slabă la taxele indirecte (a se citi, în principal, TVA și accize), unde figurează sub noi doar Irlanda (6,4%) și Malta (10,6%). Noi am înregistrat 10,7%, sub Germania (11,1%), Cehia (11,5%) sau Luxemburg (11,7%) și foarte departe de Grecia (19,4%), Croația (19,2%) sau Ungaria (18,3%), din nou cu PIB/locuitor mai redus decât noi.
În fine, nu excelăm nici la contribuțiile sociale nete, unde suntem tocmai pe locul 20 din 27 de state membre cu un nivel raportat la la PIB de 10,7%, ceva mai mare decât la vecinele Ungaria (9,9%) sau Bulgaria (8,3%), dar departe de Cehia (16%) sau Polonia (13,7%, ajunsă aproape de media UE, de 13,9%).
Dan Pălăngean
Statele Unite și Uniunea Europeană au convenit un acord comercial cadru în urma întâlnirii pe…
Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a avut duminică o discuţie telefonică cu preşedintele…
Vicepremierul demisionar Dragoş Anastasiu a confirmat că, pe perioada cât a deţinut funcţiile de consilier…
Secretarul pentru comerț Howard Lutnick a declarat că „întrebarea” înaintea discuțiilor dintre președintele Donald Trump…
Vicepremierul Dragoş Anastasiu a demisionat, după cum a anunțat într-o conferință de presă. "În acest…
Preşedintele american Donald Trump a jucat golf duminică la complexul său de la Turnberry, în…
This website uses cookies.
Read More