Update articol:

Verchere: Predictibilitatea şi consultările – vitale pentru un climat investiţional, iar România trebuie să fie competitivă pentru a atrage investiţii

Christina Verchere, CEO OMV Petrom

Predictibilitatea şi consultările sunt vitale pentru un climat investiţional, iar România trebuie să fie competitivă pentru a atrage investiţii, a declarat Christina Verchere, CEO OMV Petrom.

“Sigur, avem dialog atât prin intermediul asociaţiilor, cât şi direct (cu autorităţile, n.r.). Suntem cel mai mare contributor la bugetul de stat şi cel mai mare investitor din România. De ce e important să avem un dialog? Acesta esta principiul fundamental în care noi credem. Predictibilitatea şi consultările sunt vitale pentru un climat investiţional. Cu cât dialogul este mai bun, cu atât putem înţelege mai bine schimbările legislative şi statul poate înţelege consecinţele oricăror modificări fiscale sau de reglementare pe care intenţionează să le adopte. Competitivitatea e cel mai important lucru, iar România trebuie să fie competitivă pentru a putea atrage investiţii”, a spus Verchere.

La rândul său, directorul financiar al OMV Petrom, Alina Popa a susţinut importanţa cadrului fiscal şi de reglementare din România.

“Pentru a sublinia cât de important este acest cadru fiscal şi de reglementare, aş reaminti trei cifre relevante pentru primele şase luni ale acestui an: am avut un profit de 0,9 miliarde de lei, investiţii de 2,4 miliarde de lei, de mai mult de două ori mai mari, iar taxe, impozite şi contribuţii de aproape 9 miliarde de lei. Uitându-ne la aceste cifre, prin corelaţie, vedem cât de important este cadrul fiscal şi de reglementare şi, într-adevăr, competitivitatea acestuia, cu atât mai importantă. Ştim că, mai ales în domeniul gazelor naturale, România nu este competitivă, din păcate, având un nivel de taxare foarte ridicat şi de aceea suntem în cadrul asociaţiilor, într-o comunicare permanentă cu autorităţile pentru a reflecta importanţa predictibilităţii, stabilităţii şi competitivităţii cadrului de reglementare”, a afirmat Popa.

OMV Petrom a încheiat primul semestru al acestui an cu un profit net în scădere cu 80%, la 944 milioane de lei, comparativ cu rezultatul net de 4,646 miliarde lei consemnat în perioada similară a anului trecut, conform datelor financiare publicate, vineri, pe Bursa de Valori Bucureşti (BVB).

În trimestrul II din acest an, OMV Petrom a raportat o pierdere de 537 milioane de lei, faţă de un profit net de 2,898 miliarde de lei în trimestrul II al anului trecut şi de 1,481 miliarde de lei în primul trimestru din 2023.

De asemenea, în primele şase luni ale acestui an, compania a realizat investiţii de 2,393 miliarde de lei, cu 72% mai mari faţă de perioada similară a anului trecut, în special direcţionate către investiţiile din Explorare şi Producţie în valoare de 1,161 miliarde lei. Grupul OMV Petrom avea 7.700 angajaţi, la sfârşitul lunii iunie, în scădere cu 2% faţă de aceeaşi perioadă din 2022.

BVB | Știri BVB

S.N. NUCLEARELECTRICA S.A. (SNN) (25/07/2025)

Convocare AGA O & E 03(04).09.2025

BITTNET SYSTEMS SA BUCURESTI (BNET) (25/07/2025)

Tranzactii management - art. 19 Reg. (UE) 596/2014

AROBS TRANSILVANIA SOFTWARE (AROBS) (25/07/2025)

Perioada inchisa de tranzactionare 28.07.2025 - 27.08.2025

SIMTEL TEAM (SMTL) (25/07/2025)

Perioada inchisa de tranzactionare 27.07.2025 - 26.08.2025