International

Vicepreşedintele american JD Vance afirmă că Europa nu poate fi un “vasal permanent” al Statelor Unite

Europa este “aliatul nostru”, însă nu poate fi un “vasal permanent” al Statelor Unite pentru securitatea şi comerţul său, a declarat marţi vicepreşedintele american JD Vance, într-un interviu acordat site-ului de ştiri britanic UnHerd, relatează AFP, potrivit Agerpres.

“Considerăm Europa aliatul nostru. Vrem doar o alianţă în care europenii să fie puţin mai independenţi, iar relaţiile noastre comerciale şi în materie de securitate vor reflecta acest lucru”, a spus JD Vance, care a criticat în mod repetat liderii europeni.

“Nu este bine pentru Europa, şi nu este în interesul Americii, ca Europa să fie un vasal permanent al Statelor Unite în ceea ce priveşte securitatea”, a insistat el.

De la întoarcerea sa la Casa Albă, Donald Trump le-a cerut europenilor să cheltuiască mai mult pentru propria apărare şi a criticat aspru Uniunea Europeană, pe care o acuză că adoptă o politică comercială neloială faţă de Statele Unite.

JD Vance i-a criticat în mod repetat pe liderii europeni, spunând în discursul său din februarie de la München că aceştia nu luptă suficient împotriva imigraţiei şi că libertatea de exprimare este ameninţată în Europa.

“Realitatea este că – este brutal de spus, dar este adevărat – întreaga infrastructură europeană de securitate a fost, de când mă ştiu, subvenţionată de Statele Unite ale Americii”, a declarat JD Vance într-un interviu acordat site-ului de ştiri britanic.

Cu excepţia Franţei, a Regatului Unit şi Poloniei, a spus el, “majoritatea statelor europene nu au o armată capabilă să asigure o apărare rezonabilă”.

La începutul lunii martie, el i-a şocat pe europeni spunând că pentru Ucraina, încheierea unui acord economic cu Statele Unite ar fi “o garanţie de securitate mai bună decât 20.000 de militari din orice ţară care nu a purtat un război de 30 sau 40 de ani”.

“Nu cred că o Europă mai independentă este un lucru rău pentru Statele Unite”, a insistat el, estimând că o Europă mai puternică ar fi putut evita în trecut “dezastrul strategic” al războiului lansat în Irak în 2003 de o coaliţie condusă de SUA.

Referindu-se la negocierile dintre Londra şi Washington pentru încheierea unui acord economic bilateral, vicepreşedintele american a spus că sunt “şanse mari” ca acestea să conducă la un “acord excelent, care este în interesul ambelor ţări”.

Articole recente

Întâlnirea Trump – Von der Leyen: UE și SUA au convenit un acord comercial

Statele Unite și Uniunea Europeană au convenit un acord comercial cadru în urma întâlnirii pe…

o oră ago

Comisia Europeană îi cere lui Zelenski să menţină independenţa instituţiilor anticorupţie

Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a avut duminică o discuţie telefonică cu preşedintele…

2 ore ago

Anastasiu: Am avut certificat ORNISS pe perioada cât am fost consilier prezidenţial şi vicepremier

Vicepremierul demisionar Dragoş Anastasiu a confirmat că, pe perioada cât a deţinut funcţiile de consilier…

2 ore ago

Lutnick: Trump vrea o ofertă comercială „suficient de bună” din partea UE, dar nu este clar ce înseamnă asta

Secretarul pentru comerț Howard Lutnick a declarat că „întrebarea” înaintea discuțiilor dintre președintele Donald Trump…

3 ore ago

Vicepremierul Dragoş Anastasiu a demisionat

Vicepremierul Dragoş Anastasiu a demisionat, după cum a anunțat într-o conferință de presă. "În acest…

5 ore ago

Trump joacă golf în Scoţia, înaintea întâlnirii cu Von der Leyen axată pe comerţ

Preşedintele american Donald Trump a jucat golf duminică la complexul său de la Turnberry, în…

6 ore ago

This website uses cookies.

Read More