Nu sunt îndeplinite condițiile atașate elementului material al acțiunii de manipulare a bursei, în cazul Roșia Montana, mai degrabă pare să fi fost o strategie electorală, ne-a explicat avocatul specializat pe piața de capital Victor Stănilă.
Mai mulți politicieni l-au acuzat pe premierul Marcel Ciolacu că a manipulat piața de capital prin declarațiile sale, în contextul în care cotația Gabriel Resources s-a dublat în acest an, la Bursa din Toronto, în special după ce oficialii români au lăsat să se înțeleagă că România va pierde procesul de arbitraj, pe subiectul Roșia Montana.
Infracțiunea de manipulare sub forma diseminării de informații false ori zvonuri presupune ca autorul să știe ca acestea sunt false și să facă acest lucru cu intenția de a obține pentru sine sau pentru altul beneficii, a comentat avocatul.
Victor Stănilă ne-a mai spus: “Pentru a fi manipulare, autoritatea de supraveghere va trebui să analizeze în ce măsură autoritățile române care au lansat aceste zvonuri sau apropiații lor au cumpărat acțiuni Gabriel Resources știind că urmează să facă acele declarații.
Dacă e cineva care trebuie să cerceteze aceste fapte, este autoritatea din Canada, potrivit legii. Nu sunt de competența ASF”.
România a câștigat, vineri seară, procesul de arbitraj legat de Roșia Montana.
Anterior deciziei, prețul acțiunilor Gabriel Resources (GBU), compania mamă a Roșia Montana, s-a dublat în acest an, de la 0,41 dolari candieni la finalul lui decembrie 2023, la 0,87 dolari canadieni, joi, 7 martie, cu o zi înaintea deciziei Tribunalului de arbitraj ICSID, în procesul contra României.
Pe 8 martie, acțiunile au fost oprite de la tranzacționare la Bursa din Toronto.
Tranzacții mai mari au fost înregistrate, începând cu 1 februarie, însă volumul total este unul foarte redus. Anul acesta, schimburile cu acțiuni GBU de la bursa din Toronto au însumat puțin peste 7 milioane de dolari canadieni (4,7 milioane de euro), din care 6,2 milioane de dolari canadieni (4,2 milioane de euro) au fost schimburile din februarie și martie.
Liderul USR Cătălin Drulă a anunţat că USR a depus oficial o plângere la Agenția de Reglementare a Pieței de Capital din Canada şi că va depune inclusiv o plângere la DNA în dosarul Roşia Montană. Acesta a scris: “Am depus oficial plângere la Agenția de Reglementare a Pieței de Capital din Canada. Marcel Ciolacu trebuie să demisioneze! Marcel Ciolacu a manipulat piața de capital prin declarațiile sale. Vom depune inclusiv o plângere la DNA.
Pe scurt: dacă pe 31 ianuarie 2024, valoarea unei acțiuni Gabriel Resources valora 0,45 dolari, pe 7 martie, cu o zi înainte de verdict, acestea ajunseseră la 0,87 dolari. Acțiunile s-au dublat imediat după declarațiile lui Marcel Ciolacu cu privire la iminența pierderii procesului în cazul Roșia Montana. A fost o hoție coordonată de însuși premierul României, o creștere artificială și controlată a acțiunilor.
O mână de băieți deștepți au câștigat din manipularea bursei. Trebuie să aflăm numele lor.
Am sesizat autoritățile canadiene, dar este nevoie și de o anchetă DNA, ASF și ANI.”
Premierul Marcel Ciolacu a răspuns, sâmbătă, la Iași, acuzaţiilor potrivit cărora declarațiile sale și ale ministrului Finanțelor legate de Roșia Montana ar fi influențat preţul acţiunilor la bursă, aducând profituri acționarilor companiei canadiene Gabriel Resources, în procesul câștigat de România:
„Doamnă, doamnă, eu mă bucur ca și prim-ministru că nu las o datorie copiilor noștri. Că am avut capacitatea administrativă de a câștiga un proces. Cei cu acuzațiile, care au lăsat datorii de 200 de miliarde pe care le plătim noi toți, eu nu le pot răspunde decât că cred că au o problemă în altă parte. Deja vorbesc de patologie. Deci într-o zi istorică a României, unde avocații angajați de Guvernul României au reușit să întoarcă un proces aproape pierdut, eu să răspund la acuzații de ce nu las României datorii? Unora care au făcut datorii de 200 miliarde României? Mi se pare că… nu trăim pe aceeași lume. Ce bursă? (…)
Eu ca și prim-ministru, de câte ori am avut intervenții pe acest proces, am spus că românii vor cunoaște adevărul. Nu am dat nicio informație, niciun document din Guvernul României, nu am dat de niciunde nicio motivare care să influențeze acest proces. Am spus foarte clar că toate documentele vor fi puse la dispoziția presei în momentul în care se finalizează procesul.
Despre ce vorbim? Despre ce bursă? Ce, eu joc la bursă? Poate dânșii, joacă la bursă şi știți bine că joacă la bursă. Dar problema este că s-au jucat cu banii României. Cum adică, eu câştig un proces şi nu las o datorie de miliarde de euro României şi nu aduc o criză economică în România şi o debusolare a sistemului fiscal şi macroeconomic si sunt acuzat că de ce am câștigat procesul? Chiar nu le e rușine?
Eu nu aveam dreptul să primesc informații de la avocați, chiar dacă sunt prim-ministru, eu nu am acest drept. Ne jucăm de așa ceva?”, a declarat Ciolacu.
Dacă Ciolacu a spus că nu avea informații de la avocati, ministrul Finanțelor Marcel Boloș a afirmat că avocații din procesul Roșia Montană i-au spus că șansele sunt minime și că ar fi o minune să câștigăm, dar iată că am câștigat: “Iată că minunea s-a întâmplat şi ţara a scăpat de un mare necaz”.