Update articol:
ÎN URMĂTORII CINCI ANI,

Qatarul va investi 10 miliarde de euro în Germania, inclusiv într-un terminal de gaz natural lichefiat

Sursa - botschaft-katar.de Sursa - botschaft-katar.de

Qatarul va investi 10 miliarde de euro (11,64 miliarde de dolari) în Germania în următorii cinci ani, pentru a-şi întări legăturile cu Germania, şi are în vedere inclusiv crearea unui terminal de gaz natural lichefiat (GNL),  a anunţat, vineri, emirul Qatarului, Tamim bin Hamad al Thani cu prilejul unei conferinţe la Berlin alături de cancelarul Angela Merkel, potrivit Reuters.

“Pentru a ne exprima încrederea în puterea economiei germane și importanța investirii în ea, anunț intenția Qatarului de a pompa investiții în valoare de 10 miliarde de euro în economia germană în următorii cinci ani”, a afirmat al Thani, adăugând că schimburile comerciale  dintre cele două țări s-a dublat, la aproximativ 2,8 miliarde de euro, dar volumul a scăzut ușor în 2017.

Germania este cel mai mare consumator de energie din Europa. Șeful Autorității de Investiții Qatar (QIA), care se numără printre primele zece fonduri suverane din lume, a declarat că fondurile proaspete ar facilita investiții suplimentare în sectorul financiar german, precum și evoluții promițătoare în domeniul tehnologiei informației, inteligenței artificiale și sănătate. Cotidianul financiar german Handelsblatt scrie că  statul Qatar este interesat în special în reţeaua de IMM-uri germane “Mittelstand”, considerate motorul primei economii europene.

Qatarul este cel mai mare exportator mondial de GNL

 

Cancelarul Angela Merkel a confirmat intenţia Germaniei de a construi un terminal de gaze naturale lichefiate (GNL), în condiţiile în care Qatarul este cel mai mare exportator mondial de GNL. În opinia doamnei Merkel, sectorul energetic oferă  oportunități promițătoare pentru extinderea relațiilor de afaceri, adăugând că livrările de GNL din Qatar ar contribui la diversificarea surselor de aprovizionare.

Ea a afirmat că Germania era deja legată la terminalele de GNL din Olanda, Belgia și Polonia, guvernul german lucrează la extinderea rețelei GNL în Germania, iar companiile germane analizează posibilitatea construirii unui terminal local de GNL. Ministrul de energie al Qatarului, Mohammed al-Sada, și-a exprimat, joi, sprijinul pentru acest proiect prin Qatar Petroleum, cel mai important furnizor de GNL din lume.

Miercuri, Qatar Petroleum a declarat că se află în discuții cu RWE din Germania și cu Uniper cu privire la potențialul terminal GNL din Germania. Consorțiul German LNG Terminal, care cuprinde operatorul olandez de gaze naturale Gasunie, furnizorul german de stocare a rezervoarelor, Oiltanking, și compania olandeză de stocare a petrolului și a produselor chimice, Vopak, elaborează un plan cu o decizie de finanțare, care va avea loc până la sfârșitul anului 2019.

Christian Sewing, director executiv al Deutsche Bank, a subliniat legăturile strânse cu Qatar – care deține o cotă de 6,1% din banca germană – şi care a ajutat-o să se restructureze și să își “facă temele”.

Aceste promisiuni se adaugă celor aproximativ 25 de miliarde de euro pe care Qatarul le-a investit deja într-o serie de mari companii germane, precum Volkswagen sau Deutsche Bank.

Yousuf Mohammed al-Jaidah, directorul executiv al Centrului Financiar Qatar, a declarat că statul Qatar oferă stimulente companiilor străine, încercând să tripleze nivelul actual al investițiilor străine directe în țară. Qatar găzduiește Cupa Mondială din 2022, care oferă oportunități pentru investiții în construcții, inginerie și logistică, au spus oficialii qatarezi. Ministrul economiei din Qatar, Ahmed Bin Jassim din Mohammed al-Thani, a declarat că statul Qatar ar putea fi, de asemenea, un centru util pentru reconstrucția Irakului și a altor regiuni afectate de război.

Germania este principalul partener economic european al Qatarului.

 

 

 

BVB | Știri BVB

FONDUL PROPRIETATEA (FP) (02/10/2023)

Notificare - rascumparare actiuni proprii 25 - 29 septembrie 2023

C.N.T.E.E. TRANSELECTRICA (TEL) (02/10/2023)

Completare Convocare AGAO din data de 18 (19) octombrie 2023

BRK Aur Turbo Long 1770 (BKAURTL18) (02/10/2023)

Tranzactionare valoare rascumparare in piata RVSP pe 3-4 Octombrie 2023

EVERGENT INVESTMENTS S.A. (EVER) (02/10/2023)

Notificare - rascumparare actiuni proprii 25.09.2023-29.09.2023

Turbo Certificates on Gold Future (RBGLDTL4) (02/10/2023)

Suspendare tranzactionare - ora 12:27 - Notificare Raiffeisen Bank International AG - atingere bariera